BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem csak az Audi miatt esett a magyar ipar

Némi korrekció után még 306 alatt mozog az EUR/HUF kurzusa. A két hete tartó meredek csökkenő trend még nem tört meg az árfolyamban, de arra számítunk, hogy ezúttal megáll a gyors forinterősödés. Egy érezhetőbbb korrekció után azonban tovább is erősödhet a forint - írják az Erste elemzői.

Sok szereplő értetlenül néz a forint gyors erősödésére. Nemzetközi folyamatokkal nem is igazán lehet magyarázni a nagy felértékelődést, a régió is eltérő képet mutat. Ha azonban arra gondolunk, hogy a forint átlagosan 4%-kal gyengült idén, akkor a jelenlegi nagy erősödés csupán egy nagyobb gyengülő trend korrekciójának tekinthető. A devizahiteles mentőcsomag hosszú ideig borzolta a befektetők kedélyeit, most, hogy csökkent az ezzel kapcsolatos bizonytalanság (az MNB biztosítja a konverzióhoz szükséges devizát), sok szereplő zárja a forint ellen felvett pozíciókat. Emellett a kormány újabb tervei (a GDP arányos költekezés leszorítása) is növelik a bizalmat Magyarországgal szemben, ami részben a deviza felértékelődésében csapódik le.

Nemzetközi helyzetkép:

A Fed óvatosabb hangvétele továbbra is gyengíti az eddig nagyot erősödő dollárt. Nagyot ugrott az EUR/USD árfolyama tegnap. Este 10 környékén nemcsak a részvénypiacok mutattak jelentős kilengést, de az euró is hirtelen 1,263-ról 1,275-ig emelkedett a dollárral szemben. Komoly eladói nyomás alá kerültek az amerikai tőzsdék a záráshoz közeledve, és mindent adtak, amit értek. A Dow 1,35%-ot, a Nasdaq index 1,46%-ot az S&P 500 pedig 1,65%-ot esett. A reggeli esés után megpróbáltak talpra állni az európai tőzsdék, és ez a záró szakaszra épphogy sikerült, hiszen a CAC 40 index 0,12%-os, a DAX index 0,27%-os, míg a FTSE 100 index 0,41%-os pluszban zárt. Vegyes a kép az ázsiai tőzsdéken. A japán Nikkei index, amely tegnap nemzeti ünnep miatt zárva tartott, ma 2%-os eséssel nyitott ki. A Hong-Kong-i Hang Seng index 0,5%-ot emelkedett, míg a kínai Shanghai index értéke nem változott jelentősen. Hongkongban egyre több barikádot bontanak el a tüntetések után, ami pozitívan hat a hongkongi tőzsdére is. Elsősorban a bankrészvények és az ingatlanfejlesztő cégek papírjai teljesítenek jól. A WTI olaj tovább folytatta vesszőfutását, az árfolyam 85 dollárig süllyedt, ami 22 hónapos mélypontot jelent. A piac spekulál, hogy az USA készletadatai ismét bővülést mutatnak, ami globálisan is hozzájárul az olajbőséghez. A piac szintén aggódik az OPEC politikája miatt, mivel tegnap Irak tovább vágta eladási árait, ami így a szaúdi és az iráni alá került. Az OPEC-en belüli árháború további áresést vetít előre. Az arany viszont jól tartotta magát 1.233 dolláron. A piac kevésbé hisz már a kamatok gyors emelésében, mivel a Fed a piaci bizonytalanság miatt elhalaszthatja a döntést. A piac szerint az USA fellendülése is megtörhet a globális lassulás miatt, ami a jegybank politikájának és várakozásának változásához vezethet. Az amerikai határidős piacok a pozitív, míg az európaiak a negatív tartományban voltak ma reggel.

Hazai és nemzetközi hírek, makrogazdaság:

A német és a francia miniszter közgazdászokat kért fel, hogy dolgozzanak ki november közepére egy olyan közös javaslatot, melynek meglépésével nagyobb növekedésre serkenthető az euró zóna gazdasága. A briteknél 2,1%-kal estek a kiskereskedelmi értékesítések szeptemberben a bázisidőszaki 0,7%-os emelkedéshez képest, ami 2008 decembere óta a legalacsonyabb érték. A háttérben az élelmiszerek és a ruházati termékek eladásainak visszaesése állt. Makrogazdasági hírek tekintetében pörgős napunk lesz. A francia, spanyol, olasz, és brit inflációs adat mellett a német ipari termelési statisztika, valamint a ZEW hangulat index is érkezik ma.

Balog Ádám, MNB alelnök tegnap erős üzenetet küldött a piacnak, miszerint az alacsony infláció megerősíti a jegybankot abban, hogy  jövő év végéig is maradhatnak a jelenlegi laza monetáris kondíciók. Ez azonban azt is jelenti, hogy a -0,5%-os szeptemberi inflációs adat ellenére az MNB nem kívánja tovább vágni az alapkamatot. Erre pedig volt számos spekuláció a piacon, bár mi eddig sem gondoltuk, hogy tovább lazítana a jegybank.

Az ipari termelés a végleges adatok szerint is 5,7%-os visszaesést mutatott augusztusban (szezonálisan igazítva), így az év/év növekedés is 0,5%-ra esett a júliusi 12,3%-ról. A munkanaphatás és a tavaly augusztusi revízió ipari számok is negatívan hatottak az éves indexre, a havi visszaesés mögött pedig egyszeri tényezők is állnak. A visszaesésben az export és a belföldi értékesítés visszaesése is szerepet játszik, mindkét terület 3,1%-os havi csökkenést mutat. Az Audi motorgyár 2-3 hetes leállása és a Szuzuki gyár egyműszakos termelésre állása is szerepet játszott a visszaesésben, de a részletekből kiderül, hogy nem csak ezek a hatások vezettek az ipar visszaeséséhez. A rendelési számok se mutatnak túl szép képet, a feldolgozóiparban 0,4, a belföldi rendelések esetén pedig 4,7%-os a visszaesés. Nagy aggodalomra azonban nincs ok, hiszen történelmi csúcs közelében volt a termelés júliusban, és a rendelési számok is 18%-kal haladják meg a tavalyi szintet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.