BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem megy a Samsung szekere

Gyorsan romlott a hangulat a tegnapi kereskedésben. A pénteken zárva tartó DAX még masszív pluszban kezdte a napot, de délután már azért kellett izgulni, hogy sikerüljön a pozitív tartományban zárnia. Nem sokon múlt, de végül összejött. Viszont szerintünk ma már nem fog, hanem a negatív tartományban tölthetjük a napot. Az Európa motorjának számító német gazdaság is már a gyengeség jeleit mutatja. Tegnap az ipari rendelésállomány, ma pedig már az ipari termelés mutatott csökkenést és okozott ezzel csalódást - írják az Erste elemzői.

Fontosabb makroadatok ma nem fognak megjelenni, így a piac már elkezdhet hangolódni az amerikai gyorsjelentési szezon kezdetére, amit a szokásoknak megfelelően az Alcoa gyorsjelentésétől számítunk, ami holnap piaczárást követően jelenik meg.

Tegnap még kivonta magát a hazai piac az esés alól, ma azonban valószínűleg már nem fog összejönni ez a bravúr, így a hazai piac vonatkozásában is esésre számítunk.

Nemzetközi hírek
USA

- Eséssel zártak tegnap a tengerentúli börzék, nem voltak túl izgalmas mozgások (Dow -0,1%, Nasdaq -0,46%, S&P500 -0,15%).
- Nem érkeztek piacmozgató makrohírek az USA-ból, így hangulat alapú volt a kereskedés. Pár minősítés azonban borzolta a befektetők kedélyét, a Morgan Stanley piaci teljesítőre korrigálta le a McDonald’s besorolását a célárfolyam 96 dollár. A Coca Cola esetében pozitív minősítést láthattunk a Nomura eladásról semlegesre javította a besorolást, a célárfolyam pedig 43 dollár.
- A GT Advanced árfolyama egy nap alatt 90%-ot esett miután kiderült, hogy a társaság csődbe ment. A cég mobiltelefonokhoz készít zafírüveget, és a befektetők arra számítottak, hogy az új iPhone-ok kijelzőjét ez a cég fogja szállítani, ezért szárnyalt a papír. Miután kiderült, hogy a kijelző nem zafírüvegből lesz, az árfolyam meredeken zuhanni kezdett.
- Ma sem érkezik fontos makrogazdasági hír a tengerentúlról.

Európa
- A pénteki látványos emelkedést nem tudták újra megismételni az európai börzék tegnap, hiszen a CAC 40 index csupán 0,11%-ot, a DAX index 0,15%-ot, míg a FTSE 100 index 0,55%-ot emelkedett.
- Komoly meglepetést okozott a német ipari megrendelések állományának változása, miután 5,7%-kal esett hó/hó alapon az augusztusi 4,9%-os emelkedés után. A várakozások 2,5%-os visszaesésre számítottak.
- A mai kezdet sem lesz túl rózsás, mivel a német ipari termelés év/év alapon a várt -0,5% helyett
- 2,8%-ot mutatott. A nap folyamán érkezik még svájci inflációs adat és brit ipari termelés mellett a hitelpiac állapotát előrejelző elemzés is.

Olaj, arany
- 90 dollár fölé tudott emelkedni a WTI ára a készlet adatok előtt, ugyanis az előzetes várakozások erős üzemanyag keresletet jeleznek elő a tengerentúlon. Igaz, hogy a fűtőolaj és dízel készletek 1,5 millió hordóval csökkenhetnek.
- Két hónap óta a legnagyobb emelkedést könyvelte el az arany árfolyama a gyengülő dollárral párhuzamosan. Az 1.200 dolláros szintről való visszapattanás nem csak a dollár számlájára írható, ugyanis ez az árfolyam igen komoly támaszszint is egyben.

Devizák
- Az EUR/USD kurzusa fordulatot vett és a reggeli 1,2520-as szintekről 1,2660-ig meg sem állt. Erről a szintről akár már érdemes lehet újra a dollár erősödésére fogadni.
- A forint kéthavi csúcsra tudott erősödni az euróval szemben és leküzdődte a 308,6-nál található 200 napos mozgóátlagot is. Ha kitart a lendület, akkor a következő megálló a 306,6-os szint lehet.

Távol-Kelet
- A Nikkei index értéke 0,5%-ot csökkent, a Hang Seng 0,7%-ot emelkedett, míg a shanghaii tőzsde továbbra is zárva tart.
- A japán jegybank a széleskörű várakozásoknak megfelelően nem változtatott monetáris politikáján, így nem fokozta tovább a monetáris lazítást. Ugyanakkor a jegybank elnöke parlamenti meghallgatásán ismét megerősítette, hogyha a negatív kockázati tényezők valóssá válnak, akkor készen állnak arra reagálni. A jegybanki döntéshozók többsége azon a véleményen van, hogy az inflációs célt nem sikerül az eredetileg kitűzött 2015 áprilisára elérni.
- Az ausztrál jegybank szintén nem változtatott a monetáris kondíciókon, így a várakozásoknak megfelelően 2,5%-on tartotta az alapkamat nagyságát.
- Hongkongban megkezdődtek az egyeztetések a tüntetések szervezői és a kormányzat képviselői között. Ahogy véget ért a múlt hétvégi ünnep a tüntetések egyre kisebb területre koncentrálódnak.
- Az előzetes eredmény alapján meglehetősen gyengére sikerült a Samsung harmadik negyedéves gyorsjelentése. A vállalat által közzétett előzetes adatok alapján az operatív eredmény 4.100 milliárd won (3,8 milliárd dollár) lett, míg a Reuters konszenzusa 5.600 millió won volt. A 47.000 milliárd von értékű árbevétel szintén elmaradt az 50.900 milliárd won várakozástól. A gyenge teljesítmény fő oka a várakozásoktól elmaradó mobilszegmens, ami még a negyedik negyedévben is éreztetheti majd hatását. Az okos telefonok eladása csak minimális növekedett az előző negyedévben, míg az eladási ár csökkent.

Határidős piacok
- Mínuszban mozognak a határidős piacok a reggeli kereskedésben.

Vállalati hírek
Az olasz Unicredit rossz bankjának értékesítése akár már a héten le is záródhat. Az ügyhöz közel álló források szerint egy konzorcium van versenyben, aminek kiemelt résztvevője az amerikai Fortress alapkezelő, illetve az olasz Prelios. A rossz bank több mint 40 milliárd eurónyi nem teljesítő hitelt tartalmaz.

Megérkezett az amerikai tőzsdefelügyelet a SEC jóváhagyása a Fiat Chrysler Automotives NYSE tőzsdei bevezetésére, így most már egészen biztossá vált, hogy október 13-án megindulhat a részvényekkel a kereskedés az amerikai parketten is. A két vállalat akvizíciója hivatalosan október 12-től lesz érvényes.
A Nomura a korábbi semlegesről csökkentésre módosította a Banco Santanderre megfogalmazott ajánlását.
Ismét Lufthansa sztrájk. Ezúttal október 8-án és 9-én a teherszállító üzletág (cargo) pilótái fognak munkabeszüntetést tartani. A mostani hírek alapján a sztrájk a személyszállítást ezúttal nem fogja érinteni.
A BMW publikálta az első 9 hónapra vonatkozó kínai értékesítési adatokat. Ezek alapján, csoportszinten 336 ezer gépkocsit adtak el szeptemberig, ami 17,9%-os növekedésnek felel meg. Összehasonlításképpen a Volkwagen csoporthoz tartozó Audi 16%-os növekedést tudott felmutatni, ami 416 ezer darab gépjármű eladását jelenti.
A Wall Street Journal értesülései szerint a Deutsche Bankra még idén kiszabhatják az amerikai hatóságok a Libor manipulációja miatti bírságot, ami néhány százmillió dolláros nagyságrendet jelenthet. Az ügy érdekessége, hogy az Európai Bizottság egyszer már 259 millió euróra büntette emiatt a Deutsche Bankot, de az ügyet Amerikában is vizsgálják és onnan is néhány százmillió dolláros bírságra számíthat.
Az amerikai legfelső bíróság elutasította a BASF fellebbezését és ezzel feloldotta a BASF omega 3 tartalmú halolaj kapszulájának generikus versenytársakkal szembeni védelmét és ezzel párhuzamosan pert nyert a Teva. A Teva csoport már áprilisban betört az 1,1 milliárd dolláros árbevételű amerikai piacra, így a mostani döntés negatív a BASF számára, azonban úgy látjuk, hogy ennek hatása nagyrészt már beárazódhatott.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.