BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Zárás után jelent a Facebook

Újabb csalódást keltő adat látott napvilágot tegnap Németországban, gyenge német IFO hangulatindex jelent meg, ami mélybe lökte a piacot. A DAX index a kereskedés végéig már nem is tudott talpra állni, a magasan nyitott bankrészvényekben is profitrealizálás indult, így összességében gyenge napot zártunk - írják az Erste elemzői.

A tengerentúlon nem történt érdemi változás, de egyes technológiai papírok (Tesla, GoPro) kifejezetten eladói nyomás alá kerültek tegnap. A gyorsjelentő Twittert sem szerették a befektetők, az árfolyam több mint 10%-os mínuszba került piaczárás után. A technikai kép azonban nem változott sokat a tengerentúlon, az S&P500 esetében továbbra is optimisták lehetünk, mert a 2010 pontos ellenállásig már nem látható akadály az indexben. Árnyaltabb a kép a DAX esetében, a tegnapi esés bizonytalanságot hozott az index piacára, így nem egyértelmű a folytatás.

A hazai börzén is folytatódott a lejtmenet, és ebben a mai kereskedésben sem számítunk változásra, a 17 000 pont lehet az index következő támasza. A Richterben elesett a 3750 forintos támasz, és március óta nem látott mélypontra esett az index. 3430 forintig már nincsen támasza a gyógyszerpapírnak.

Nemzetközi hírek
USA
- Az amerikai börzéken oldalazással telt a hét első kereskedési napja, zárásra csak mérsékelt elmozdulást mutattak az indexek (Dow 0,07%, Nasdaq 0,05%, S&P500 -0,13%).
- A függőben lévő lakáseladások 0,3%-kal emelkedtek szeptemberben. Ez a várt 1%-os bővüléstől elmaradt ugyan, de még így is a második legmagasabb érték idén.
- A Markit szolgáltatóipari beszerzési menedzser indexe is elmaradt a várakozásoktól: a korábbi 58,9 pontról 57,3 pontra mérséklődött az index, alulmúlva az 57,8 pontos várakozásokat.
- A Twitter bevétele 361,3 millió dollár lett az egy évvel ezelőtti 168,6 millióhoz képest, ezzel felülmúlta az elemzők által várt 351,4 milliós értéket is. Az egy részvényre jutó eredmény a várakozásoknak megfelelően 1 cent lett. A menedzsment prognózisa szerint a cég a negyedik negyedévben 440-450 millió dolláros bevételt érhet el, miközben a piaci konszenzus 447,5 millió dollárt mutatott. A zárás utáni kereskedésben 10%-ot zuhant a papír, aminek az lehet az oka, hogy a felhasználói létszám „csupán” 13 millió fővel 284 millióra emelkedett, ami 4,8%-os bővülés az előző negyedévhez képest, miközben az előző negyedéves jelentésben még 6,3%-os növekedést láthattunk hasonló bázison.
- Piacnyitás előtt a Pfizer, piaczárás után a Facebook publikálja negyedéves számait.
- A Conference Board fogyasztói bizalmi indexének októberi számait és a Richmondi Fed feldolgozóipari index szintén októberi értékeit publikálják ma délután.

Európa
- A nap elején látott pluszok folyamatosan morzsolódtak az európai börzéken, végül a CAC 40 index 0,78%-os, a FTSE 100 index 0,87%-os a DAX index pedig 0,95%-os mínuszban fejezte be a kereskedést.
- Fej-fej mellett halad az Arszenyij Jacenyuk vezette Népfront és Petro Porosenko Blokk nevű pártja az ukrán elnökválasztáson. A voksok felének összeszámlálása után a szavazatok 21,62%-át és 21,45%- át kapták az előbb említett pártok. A harmadik helyen 11,11%-kal az Önsegítés pártja áll. Egy biztos, hogy a végeredménytől függetlenül nagy koalíció kialakulására van esély, hiszen az előbb említett pártok mind európai integrációt akarnak. A végső eredményekre október 30-ig várnunk kell.
- A svájci UBS 762 millió svájci frankos profitot ért el a harmadik negyedévben, ami meghaladta az elemzők által várt 737 millió svájci frankot. Az öröm azonban nem lehet teljes, mert a társaság 1,8 milliárd svájci frankos bírságot kapott a nyakába kamatmanipuláció miatt.

Olaj, arany
- A WTI 80,8 dollárra süllyedt ma reggel annak köszönhetően, hogy az USA kínálata tovább nő, és a nyersolaj készletek négyhavi csúcsra nőttek. Az USA termék készletei viszont csökkentek, a benzin készlet a várakozások szerint 700 ezer hordóval esett, míg a desztillátumok 1,45 millió hordóval estek. A WTI árára továbbra is jelentős hatással lesz a kínálat alakulása, mivel mind az USA, mind Oroszország sokéves csúcson termel, miközben az OPEC esetében sem körvonalazódik a termelés visszafogása.
- Az arany kurzusa 1,230 dollárra emelkedett unciánként. Az ázsiai fizikai kereslet emelte magasabbra az árat. Úgy tűnik, hogy a piac beárazta a Fed QE programjának a végét, mivel a piac szereplők szerint ez már nem befolyásolja az arany jegyzését.

Devizák
- Az EUR/USD kurzusa az 1,2670-es szint megérintése után újra északnak vette az irányt, és az 1,2710-es szintekig emelkedett. Ebben nagy szerepe lehetett annak, hogy az EKB közlése szerint a múlt hónapban 1,7 milliárd euró értékben vásároltak fedezett kötvényeket (cover bond), ami a várakozások kicsivel több, mint kétszerese.
- A forint tovább gyengül az európai bizonytalanságok és a hazai hírek közepette. Az EUR/HUF jegyzése immáron 309,5-nél jár, ahol a 200 napos mozgóátlagba ütközött. Véleményünk szerint a következő napokban elindulhat a kereszt a 312-es szintek felé.

Távol-Kelet
- A Nikkei 0,4%-ot esett, míg a Hang Seng 1%-ot, a Shanghai index pedig 1,8%-ot emelkedett az elmúlt napok sorozatos kínai részvénypiaci esését követően.
- Japánban a kiskereskedelmi forgalom hó/hó alapon 2,7%-kal bővült szeptemberben, szemben a várt 0,9%-kal. Az év/év alapú növekedés 2,3% volt, szemben a 0,8%-os növekedéssel. Hasonlóan gyors bővülést utoljára az első negyedévben, az áprilisi áfa emelést megelőzően láthattunk.
- A japán jegybank valószínűleg mérsékelni fogja a rövidtávú inflációs kilátásokkal kapcsolatos várakozását a jelentősen eső olajárak következményeként. A jegybank jelenlegi előrejelzése szerint a 2%-os inflációs célt 2015 első felében érhetik el, azonban már több elemző is az időhorizont kitolását javasolta.

Határidős piacok
- Vegyes képet mutattak a határidős piacok ma reggel, de a főbb indexek (Dow, S&P, Nasdaq, DAX) a pozitív tartományban voltak.

Vállalati hírek
- Magyar Telekom: A kormány tegnap benyújtotta az internetadóról szóló törvény módosító indítványát. E szerint lakossági előfizetők esetén 700, míg üzleti előfizetők esetén 5000 forint lesz az adó maximális mértéke. Az adó egyébként gigabyte-onként 150 forint.
- Az OTP 2014. október 27-én 67.660 darab törzsrészvényt értékesített javadalmazási politikája keretében. Az részvénymennyiséget Csányi Sándor kapta, aki így közvetlenül 108.866 darab (0,04%), míg közvetve 500.000 darab OTP részvényt (0,18%) birtokol. A bank tulajdonában lévő saját részvények állománya 3.613.418 darab (1,29%).
Gazdasági hírek
- Kamatdöntő ülést tart ma az MNB Monetáris Tanácsa. A piac arra számít, hogy nem változtatnak a jelenlegi 2,1%-os rátán.
- Bár még nem nyújtották be a jövő évi költségvetést, a Költségvetési Tanács véleményéből a főbb számok már ismerhetők: (i) 2,4%-os hiánycél, (ii) 75,4%-os adósságráta, (iii) 2,5%-os GDP növekedés. A 2015-ös büdzsét a héten nyújtják be.

A Daimler csoporthoz tartozó Mercedes kompakt modelljei iránti kereslet meghaladja a termelési kapacitásokat, ezért az A és a CLA modellt is teljes kapacitás mellett, 3 műszakban gyártják, továbbá növelik a GLA modell gyártási kapacitásait Kínában. A magas keresletről szóló hírek pozitívak, ugyanakkor ez már megmutatkozott az eladási számokban is.

A Deutsche Bank növelné privátbanki üzletágát Ázsiában. A cél, hogy jövőre 20%-kal növeljék a vagyonkezelési üzletág Ázsiából származó bevételeit. A bank elsősorban a 100 millió dollár fölötti eszközállományú ügyfelekre igyekszik koncentrálni. Az üzletág jelenleg 97 milliárd dollárnyi vagyont kezel Ázsiában. A növekedést elsősorban új ügyfelektől remélik, de bíznak benne, hogy a meglévő ügyfelek is növelni fogják a banknál kezelt vagyon összegét.
A Moody’s a korábbi stabilról pozitívra javította a Nokia kilátásait az első 9 hónap pozitív eredményének tükrében.
A Total 8%-os részesedést adott el a Gina Krog mezőből Norvégiában 317 millió dollár értékben. A mező kitermelése 2017-ben indult volna be, és várhatóan napi 60 ezer hordó egyenértékű olajat, valamint 9 millió köbméter gázt tudott volna termelni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.