BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A forint a 305-ös szintet ostromolja

Tovább araszolt az EUR/HUF kurzusa a 305-ös szint felé. A technikai kép alapján egyre valószínűbb, hogy korrekció nélkül át is töri a kulcsszintet az árfolyam, és akkor irány a 302-es ellenállás. Onnan már még valószínűbb, hogy korrekció jön, akár a 200 napos mozgóátlagig (309) is - írják az Erste elemzői.

A forint nem veszít erejéből, és úgy tűnik idén már nagyobb megbicsaklásra nem is kell számítani. Sokan arra számítanak, hogy a kormány év végére tartani akarja a forint erejét, viszont jövőre már szerintünk is valószínűbb a leértékelődés. Ez tömeges euró vételekhez is vezethet az év utolsó időszakában, ami pedig szembe mehet a kormány törekvéseivel, így volatilis kereskedés is előfordulhat december vége felé. A kötvénypiacon újabb mélypontokat látunk, legalábbis, ami a hozamokat illeti. A másodpiacon soha nem látott 3,56%-on kereskednek a 10 éves papírokkal, ami különösen érdekes, ha összevetjük a hazai de denominált kötvényekkel. A 10 éves dollár papír (REPHUN) 4,29%-on mozog a másodpiacon, ami arbitrázslehetőségre utal. Valószínűleg a dollár papír piac kis likviditása, és a forint piacon mozgó külföldi szereplők (pl. Templeton) mozdulatlansága magyarázza a furcsa anomáliát. Eközben a rövid hozamok is tovább csökkentek, a tegnapi aukción 1,62%-on keltek el a 3 hónapos diszkontkincstárjegyek, a meghirdetettnek megfelelő 30 milliárd forint összértékben.

Nemzetközi helyzetkép:

Több dolog is hatással volt a dollár korrekciójára, tegnap 1,253-as szintig pattant az EUR/USD árfolyam. Egyrészt több londoni devizakereskedő szerint beárazódhatott az EKB QE programjának kibővítése, másrészt kedvezőbb lett a Zew index, mely szintén szerepet játszott a korrekcióban. Lendületbe kerültek az amerikai tőzsdék a tegnapi kereskedés során. A Dow Jones és az S&P 500 index is új csúcsra szaladt, ami 2.051,8, illetve 17.687,8 pontos értéket jelentett, de a Nasdaq index 0,67%-os emelkedése mellett sem mehetünk el szó nélkül. A Zew fogyasztói bizalmi index az európai piacokon is éreztette hatását, a FTSE 100 index 0,56%-kal, a CAC 40 index 0,86%-kal, míg a DAX index 1,61%-kal zárt feljebb az egy nappal korábbi záró értékéhez képest. Angela Merkel egy Sydney-ben megtartott előadáson komolyan bírálta Vlagyimir Putyint. A szabadkereskedelmi megállapodás megkötésének megakadályozása mellett arra is felhívta a figyelmet, hogy a hidegháborúból származó gondolkodásmód nem érvényesülhet. Vegyesen teljesítettek az ázsiai börzék: a Nikkei 0,3%-ot, a Hang Seng 0,5%-ot, a Shanghai index pedig 0,2%-ot csökkent.

A nemzetközi árupiacon folytatódott a WTI olaj csökkenése, 74 dollárig süllyedt ma a nyersanyag árfolyama. A piac arra spekulál, hogy az OPEC nem csökkenti kínálatát. Az arany 1,197 dollár volt ma reggel unciánként, ami némi esést jelent a tegnapi árakhoz képest, az ázsiai fizikai kereslet nő, míg a pénzügyi befektetők jelentős mennyiséget adtak el az idei évben. A főbb amerikai határidős indexek a negatív, míg az európaiak a pozitív hangulatban voltak ma reggel.

Hazai és nemzetközi hírek, makrogazdaság:

Európában a tegnap kijövő Zew index tartotta izgalomban a befektetőket. A mutató jövőre vonatkozó komponense december óta csökkenő pályán van, azonban most fordulatot mutatott, melyből arra következtethetünk, hogy javuló gazdasági környezettel találkozhatnak a befektetők a következő fél évben. Ami a jelenlegi helyzetet illeti, az év közepe óta csökkenés, itt stagnálásba fordult.

Zajlottak az események az Európai Parlamentben is, ugyanis a korábbi híreszteléseknek megfelelően bizalmatlansági indítványt nyújtott be a képviselők többsége Jean Claude Juncker vezette Európai Bizottság ellen. Ha jövő héten a képviselők több mint kétharmada megvonja a bizalmat, akkor az egész testületnek le kell mondania. Ez lesz a 80-dik ilyen alkalom, amikor megvonják a bizalmat, eddig azonban egyszer sem került sor a lemondatásra.

A Bank of England délelőtt folyamán megjelenő jegyzőkönyvén kívül érdemi adatra nem kell számítani Európából.

Az Egyesült Államokból ma este érkezik a Fed jegyzőkönyve, amely fontos iránymutatóként szolgál a piacok számára. A legutóbbi közlemény szerint a jelenlegi alacsony kamatszint ”tekintélyes ideig” fennmaradhat. Míg egyre kedvezőbb munkaerő-piaci adatok érkeznek, az inflációnál lefelé mutató kockázatok jelentkeztek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.