BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A héten az EKB-döntés lesz a figyelem középpontjában

Pénteken már 307 alatt is járt az EUR/HUF árfolyam, ma reggel azonban már igyekszik erőt gyűjteni a forint. A 200 napos mozgóátlag múlthéten megállította a korrekciót, azóta ismét csökkenő trendben mozog az árfolyam. A kurzus a közeljövőben ismét tesztelheti a 305-ös szintet.

Sokat engedtek az oroszok, az Ukrajna felé irányított gázár tekintetében kompromisszumos megoldás született, ezzel megszűnhet a gázválság. A harcok azonban még folytatódnak, de az orosz gazdaság sötét képe tartós meghátrálásra késztetheti Putyint. Ez pedig a forintárfolyamra is kedvezően hathat, annak ellenére, hogy a piac egyre immunisabb a geopolitikai feszültségekre. Az állampapír piacon is kedvezően alakulnak a folyamatok, a japán monetáris expanzió bővítése soha nem látott mélypontra, 3,90%-ra segítette le a 10 éves magyar kötvényhozamot. A rövid lejáratoknál is kezd helyreállni a rend, egyre közelebb kerülnek a hozamok az MNB 2,1%-os alapkamatához.

Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacon az EURUSD árfolyama már az 1,25-ös szintek alá is benézett. Jó hangulat volt a tengerentúli börzéken, köszönhetően a japán jegybank újabb lazító intézkedésének. A Dow Jones és az S&P500 is történelmi csúcson zárt (Dow 1,14%, Nasdaq 1,42%, S&P500 1,17%). Mától kezdve újra a megszokott időben (15:30-kor) nyitnak az amerikai tőzsdék, ugyanis ott is megtörtént az óraátállítás. Európa esetében is a japán bejelentés húzta a piacokat: a FTSE 100 index 1,28%-ot, a CAC 40 index 2,22%-ot, a DAX index pedig 2,33%-ot tudott emelkedni. A vasárnapi kelet-ukrajnai elnökválasztáson az előzetes eredmények alapján a szavazatok több mint 81%-át szerezte meg a szeparatista vezető, Olekszandr Zaharcsenko. A részvételi arány 60% felett volt. Ukrajna nem ismeri el legitimnek a szavazást, és reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy Oroszország is hasonlóan vélekedik majd, mert ellenkező esetben a minszki jegyzőkönyv hitelessége forogna veszélyben. Vegyes képet mutattak az ázsiai tőzsdék: a Hang Seng 0,43%-ot esett, míg a Shanghai index 0,3%-ot emelkedett. Japán ma zárva tartott.

A nemzetközi árupiacon az olaj árfolyama annak ellenére esett, hogy Kína rekordnagyságú, 23,5 millió hordó mennyiségű kőolajat vett a múlt héten. Ma reggel 80,26 dolláron állt a WTI árfolyama. A gyenge olaj és a Fed mennyiségi lazításának vége az arany árát 1,171 dollárra küldte le, ami négyéves mélypontot jelent. Az arany árára negatívan hatott az ezüst árzuhanása is: az árfolyam 2,4%-kal 15,77 dollárra esett. Az amerikai határidős indexek a negatív tartományban voltak ma reggel, míg az európai piacok vegyes képet mutattak.

Hazai és nemzetközi hírek, makrogazdaság:

Pénteken gyengébb makro adatok láttak napvilágot Amerikában. A személyes jövedelmek 0,2%-kal nőttek havi alapon a várt 0,3% helyett. A személyes kiadások pedig 0,2%-kal csökkentek, a várt 0,1%-os növekedés helyett. Ma Markit és ISM feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexeket publikálják a tengerentúlon.

Európában a pénteki előzetes fogyasztói árindex és a munkanélküliségi ráta sem okozott meglepetést, ugyanis a várakozásoknak megfelelően alakult mindkét mutató. Előbbi egy picit emelkedett az előző hónaphoz képest, így 0,4%-ra nőtt az eurózónás infláció. A munkanélküliség pedig továbbra is magas szinten, 11,5%-on áll. Ma itt is a Markit feldolgozóipari beszezésimenedzser-indexek lesznek a középpontban. A várakozások szerint a bázisnál gyengébb adatok fognak megjelenni, ami az európai lassulás újabb jele lehet.

Heti kitekintő

Egyesült Államok: A hét elején Markit és ISM feldolgozóipar beszerzésimenedzser-indexek jelennek meg. A hét közepén publikálásra kerülő ADP foglalkoztatottsági jelentés mindenképp a figyelem középpontjában lesz. Illetve szerdán még egy ISM szolgáltatói beszerzésimenedzser-index jelenik meg. A hét végén pedig a mezőgazdaságon kívül foglalkoztatottak száma, és a munkanélküliségi ráta jelenik meg a tengerentúlon.

Európa: A hétfőt itt is a Markit feldolgozóipar beszerzésimenedzser-indexek uralják. Szerdán pedig a szolgáltatói indexeket ismerhetjük meg több ország esetében. Hét közepén még az Európai Bizottság közzéteszi a gazdasági előrejelzéseit. Csütörtökön egyértelműen az EKB kamatdöntés, illetve az utána következő sajtótájékoztató fogja érdekelni a befektetőket. A hét végét pedig a német ipari termelés és export adatai zárják.

Magyarország: A héten kiskereskedelmi termékforgalom számai, az ipari termelés és az előzetes külkereskedelmi egyenleg jelennek meg. Emellett kedden a szokásos 3 hónapos DKJ-aukció, csütörtökön pedig 12 hónapos DKJ-aukció és 5 éves változó kamatozású kötvényaukció lesz.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.