BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A jelenlegihez közeli árfolyamon jön a forintosítás

Megtörtént. Megegyezett a kormány, az MNB és a bankszövetség. A forintosítás fix árfolyamon, a jelenlegi árfolyamokhoz nagyon közeli értékeken következik be. Ez pedig azt jelenti, hogy a bankoknál nem fog újabb veszteség keletkezni - vélik az Erste elemzői.

Mivel az OTP már vastagon céltartalékolt a második negyedévben az árfolyamrés és a kamatváltozások kapcsán, ezért a hírre pozitív árfolyam reakciót várunk. Az FHB kapcsán eddig csak az árfolyam különbözetre történt céltartalék képzés, míg a kamatváltozás a harmadik negyedéves eredményben lesz elkönyvelve (csütörtökön jön az eredmény). Ugyanakkor a további részletek (fair bank, időhorizont, stb.) még kérdésesek. Ez még okozhat meglepetéseket, ezért moderált pozitív árfolyamhatást várunk. Persze az is pozitív, hogy Moody’s stabilra változtatta a magyar államadóság kilátásait.

A nemzetközi szintéren a kínaiak okoztak pozitív meglepetést azzal, hogy a mai naptól a kisbefektetők is vásárolhatnak sanghaji, shenzeni és egyéb kínai börzéken részvényeket. Ez pedig pozitívan hatott mind a hongkongi, mind a shanghai piacra. Az sem tudta ezt hűteni, hogy a kínai GD -növekedési kilátások a korábbi 7,5 százalékról 7 százalékra módosultak.

A DAX a kezdeti emelkedést követően pénteken elindult a 30 napos mozgóátlag felé, ami 9072 ponton áll jelenleg. A mozgást az újabb orosz agresszióról érkező hírek is segítették, hiszen állítólag orosz tankok lépték át a határt.

Itthon a piaci áras devizahitel átváltás, a Moody’s felminősítés és az index technikai állapota okozhat áremelkedést.

Nemzetközi hírek
USA

- Gyakorlatilag oldalaztak pénteken a vezető tengerentúli börzék, a munkaerő-piaci adatok sem tudtak irányt mutatni a piacoknak. A Nasdaq kivételével mérsékelt pluszban zártak az indexek (Dow 0,11%, Nasdaq -0,12%, S&P500 0,04%).
- Pénteken munkaerő-piaci adatok érkeztek a tengerentúlról, a mezőgazdaságon kívül foglalkoztatottak száma 214 ezer fővel emelkedett októberben, amely alulmúlta a 248 ezer fős várakozást. Az előző havi adatot 6 ezerrel 256 ezerre korrigálta fel az illetékes tárca. A munkanélküliségi ráta a szeptemberi 5,9% után 5,8%-ra esett vissza, amelyre 2008 júliusa óta nem volt példa. Az elemzők stagnálást vártak.
- Ma nem jelenik meg fontos makrogazdasági adat a tengerentúlon.

Európa
- Nap végére 1% körüli mínuszba fordult a DAX és a CAC 40 index is az ukrán hírekre, miközben a FTSE 100 index különvált az előbbiektől, és 0,25%-os pluszban zárt.
- A Reuters értesülései szerint pénteken 32 tankból és 30 teherautóból álló konvoj lépett be Ukrajna területére. Mindeközben Moszkva tagadta, hogy elismeri a Kijev és a nyugati államok által törvényellenesnek minősített szavazást. A külügyminiszter a szeparatisták és az ukrán kormány közötti tárgyalások folytatását szorgalmazza.
- Vlagyimir Putyin reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a rubel kereskedésével kapcsolatos spekulációk hamarosan véget érnek.
- A tegnapi nem hivatalos katalán függetlenedési népszavazás során a közel 1,14 millió választópolgár 81%-a szavazott a katalán függetlenség mellett. Spanyolország nem ismeri el az eredményt.

Olaj, arany
- A WTI 78,9 dollárra emelkedett ma reggel. Az emelkedés hátterében elsősorban a kedvező kínai export adat áll, mivel a piac ez alapján azt gondolja, hogy a kereslet növekedés lassulása megállhat. A piacra hatottak még a Líbiából érkező hírek, mely szerint a zavargások miatt nehezebb exportálni a kőolajat, miközben az El-Sharara mező visszatérhet a piacra.
- Az arany árfolyama jelentős mértékben ugrott pénteken: egy erőteljes korrekciónak köszönhetően, ami az összes nemesfém árát érintette 1,172 dollár volt a kurzus. Ma reggel némileg már gyengült az arany ára. Az SPDR alapban lévő arany mennyisége 36%-kal esett idén, sokan leginkább ennek tudják be az arany idei gyenge szereplését.

Devizák
- Az 1,2360-as mélypontokról próbált meg feltápászkodni az EUR/USD kurzusa pénteken, ami átmenetileg sikerült is, hiszen ma már az 1,2470-es szintek környékén indikál a jegyzés.
- A forint jegyzésében átmeneti megingást okozott az orosz tankok bevonulásáról szóló híresztelés, azonban a Moody’s lépése nyomán a 310 környéki szintekről a 308,6-as szintekig csúszott vissza a kurzus.

Távol-Kelet
- Az ázsiai piacok közül a Nikkei 225 index 0,6%-os mínuszban zárt. A Hang Seng 1,8%-os és a Shanghai Composite 2,3%-os plusza annak köszönhető, hogy a mai naptól a kisbefektetők is megvehetik az előbbi indexek papírjait.
- A kínai elnök hétvégi bejelentése szerint a kínai gazdaságot fenyegető kockázatok nem olyan ijesztőek. Ennek ellenére a korábbi 7,5%-os növekedés helyett csupán 7%-os bővüléssel számol a kormány, igaz ez stabilan hozható.
- A kínai export októberben 11,6%-os plusz mutatott az egy évvel korábbi 15,3% után, illetve 1,0%-kal többet, mint amit az elemzők vártak. Az import számok azonban az 5,5%-os várakozásoknál 0,9%-kal lettek kisebbek, itt a bázis 7,0% volt.
- A ma hajnali inflációs adat 1,6%-os értéke pontosan megegyezik a szeptemberben is látott 5 éves mélyponttal. A háttérben az alacsonyabb élelmiszerárak állnak, azonban elemzők szerint ezen a területen a következő hónapokban már megindulhat az áremelkedés. Ezzel egyidejűleg a termelői árindex 2,2%-os visszaesést könyvelt el a szeptemberi 1,8%-os mínusz után.
- Különböző források szerint Dél-Korea és Kína szabadkereskedelmi megállapodást köthet az ázsiai és csendes-óceáni gazdasági és együttműködési csúcstalálkozón, aminek értelmében az import vámok 90%-át eltörölnék a behozott termékekre. Dél-Korea teljes kereskedelmi forgalmának 21%-a Kínába ment tavaly.
- Shinzo Abe japán miniszterelnöknek nem áll szándékában a vártnál (2016) korábbi választásokat kiírni, holott egyes források szerint fontolgatja a forgalmi adó újbóli emelését.

Határidős piacok
- Vegyes képet mutattak a határidős indexek ma reggel.

Gazdasági hírek
- Az eddigi negatívról stabilra javította péntek éjszaka Magyarország államadósság osztályzatához tartózó kilátását a Moody’s hitelminősítő. A befektetési ajánlástól egy fokozattal elmaradó „Ba1” besorolást pedig megerősítette a társaság. A Moody’s lépése után jelenleg már mindhárom nagy nemzetközi hitelminősítőnél stabil kilátás tartozik az államadósság besoroláshoz.

Vállalati hírek
- OTP, FHB: A Nemzetgazdasági Minisztérium és a jegybank közleménye szerint megegyeztek a bankokkal a forintosításról.
- A november 7-ei hivatalos MNB-árfolyam és a június 16-ai Kúria-döntés óta eltelt időszak átlagárfolyama közül az alacsonyabbon forintosítják a devizahiteleket (CHF: 256,5, EUR: 309,0), ami valójában a jelenlegi árfolyamhoz közeli árfolyamot jelent.
- Az MNB biztosítja a bankoknak a forintosításhoz szükséges 9 milliárd eurót. Az első devizanyújtó tendert ma 10 órakor tartják.
- A forintosítás csak egy lehetőség az adósok számára, abban nem kötelező részt venni.
- A forintosítás további részletei egyelőre nem ismertek.
- A bejelentés alapvetően kedvező, hiszen az átváltási árfolyam a jelenlegihez közeli árfolyam lesz. Úgy gondoljuk, hogy az adósok egy új forinthitelt vehetnek majd fel devizahitelük visszafizetésére. A kormány korábbi kommunikációja alapján az átváltás jövő tavasszal kezdődhet, és 2016 elejére zárulhat le. Úgy tűnik tehát, hogy a bankoknak az árfolyamrés és az egyoldalú kamatemelések miatti 900-1000 milliárd forinton felül nem lesz jelentős vesztesége a forintosítás kapcsán.
- A jegybank devizatartaléka nem fog ekkora összegben csökkenni egyszeri igénybevétel esetén sem, hiszen a bankok úgy tudják visszahelyezni az összeget devizabetétként az MNB-hez, hogy devizaeszközük vagy mérlegen kívüli devizakövetelésük révén a devizapozíciójuk lezárul, a jegybanki devizatartalék pedig csak akkora összegben változik, amekkora részét az igénybe vett devizának nem helyezték el nála a bankok. Az MNB közleménye szerint a forintosítás akár 3 évig is elhúzódhat, fokozatosan biztosítva a bankok számára a forintosításból származó devizakereslet kielégítését (swap ügyletek). Így nem sérül a jegybanki tartalékra vonatkozó Guidotti-Greenspan szabály sem.
- Pataki Róbert, a Magyar Telekom üzletfejlesztési vezérigazgató-helyettese 2014. november 6-ával távozott a társaságtól.

A Daimler publikálta októberi értékesítési adatait. Az elmúlt hónapban közel 141 000 darab Mercedes- Benz gépjárművet adott el a társaság, ami 11,5%-os bővülést jelent tavalyhoz képest. Az év eleje óta 1,36 millió darab autót értékesített a Daimler. Az új „C” és „S” osztály segítették leginkább az erős növekedési adatokat. Európában közel 10%-os volt a bővülés, ezen belül Spanyolország (56%) és Svájc (19,5%) teljesített a legjobban. Kínában 33%-os, míg Ausztráliában 38%-os volt a bővülés.

A Daimler azt is bejelentette tegnap, hogy az orosz KamAZ társaságban 11%-ról 15%-ra növelte részesedését.
A Siemens üzemi tanácsa és az IG Metall szakszervezete szót emelt az egészségügyi részleg eladása ellen. Szerintük az üzletágnak közel kell maradnia az anyavállalathoz, a központnak a jövőben is Németországban kell maradnia, és a lehető legkevesebb alkalmazott elbocsátása mellett is érveltek a Spiegel értesülései szerint. A Siemens egyelőre nem kommentálta az értesülést.
A JPMorgan felülsúlyozásról semlegesre rontotta a gyorsjelentés után a Siemens besorolását.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.