BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az EB 16 országot vizsgálna

Az Európai Bizottság pénteken közölte, hogy 16 EU-tagországban tartja szükségesnek a makrogazdasági egyensúlytalanságok mélyebb vizsgálatát.

Az EU statisztikai hivatalának előzetes adatai szerint novemberben tovább csökkent az infláció az euróövezetben. Az Európai Központi Bank (EKB) céljától szintén messze elmaradó maginfláció sem gyorsult: változatlan maradt.

Az Európai Bizottság pénteken közölte, hogy 16 EU-tagországban tartja szükségesnek a makrogazdasági egyensúlytalanságok mélyebb vizsgálatát. Ez túlzott egyensúlytalansági eljárások indításához vezethet. Mindez növeli ugyan az esélyt, hogy az Európai Központi Bank (EKB) jövőre az első negyedév vége felé valódi mennyiségi enyhítést kezd, a kilátások azonban most rosszabbodnak.

A friss inflációs adat elviheti azt a reálkamat-csökkenést, amely az euróövezeti állampapírok EKB-enyhítésre játszó hozamesése nyomában járt a héten. Ez korlátozza a hitelforgalmat, ami árt a beruházásoknak és a lakossági fogyasztásnak.

Az inflációt főleg az energiaárak fékezték novemberben. Ehhez járul, hogy a kőolajexportáló országok szervezetének (OPEC) csütörtöki döntése után - nem csökkentik a termelést - több mint 4 dollárral újabb négyévi mélypontra esett a kőolaj ára. Az olcsóság egyes ágazatoknak jól jön - a légitársaságok részvényei keresettek voltak -, de a fő mutatókban ezt ellensúlyozta az olaj-, a gáz- és a nyersanyagiparral kapcsolatos részvények közel 4 százalékos zuhanása.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.