BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Beszerzési menedzser indexeket publikálnak ma Európában

Japán ma nap a kultúra napja miatt zárva volt. Eközben az ázsiai piacok enyhe csökkenést mutattak be a múlt heti rallyt követően, amelyre 2013 áprilisa óta nem volt példa. Vagyis a csökkenés természetesnek mondható. Sajtóhírek a kínai szolgáltatóipari beszerzési menedzser indexnek tudják be, amelyre egyébként nincs előrejelzés - írja az Erste elemzése.

Az index 53,8 pontra csökkent októberben a szeptemberi 54 pontos értékről, azaz továbbra is lassul a kínai GDP növekedés, és ettől, illetve ennek az árnyék bankrendszerre gyakorolt esetleges hatásairól féltek a befektetők. A Dow Jones index új csúcsra ment pénteken az Ázsiából érkező jó hírek hatására, sőt, a napközbeni csúcs közelében zárt. Ez igaz az S&P500 indexre is annyi különbséggel, hogy a napot cirka egy ponttal a historikus csúcs alatt fejezte be. Azaz itt nem volt meg a csúcsdöntés.

Itthon viszont csütörtök-pénteken egyértelmű fordulatot mutatott a BUX. A jó hangulat ellenérre összegségében valamiféle korrekció jöhet ma a nemzetközi piacokon. Ennek ellenére itthon az index megpróbálhat tovább emelkedni a 17.519 pontnál levő 20 napos mozgóátlag felé. Persze ez a mozgás valószínűleg nem lesz túl erős a negatív nemzetközi hangulatban.

Nemzetközi hírek
USA
- A japán jegybank pénteken bejelentett újabb lazító intézkedése katalizátorként szolgált a piacoknak, és a zárásig tartó emelkedésnek köszönhetően a Dow Jones és az S&P500 is történelmi csúcson zárt (Dow 1,14%, Nasdaq 1,42%, S&P500 1,17%).
- A mai kereskedésben ismét a megszokott időben (15:30-kor) nyitnak a tengerentúli börzék, miután az USA-ban is sor került az óraátállításra.
- A Micihgani Egyetem fogyasztói bizalmi indexének októberi végleges értéke 86,9 pontra emelkedett, amely meghaladta a 86,4 pontos előzetes értéket és várakozást is. A piac örülhetett az adatnak, mert 2007 júliusa óta nem látott magasságba kapaszkodott a mutató.
- Gyengébb makroadatokat is publikáltak, a személyes jövedelmek 0,2%-kal nőttek havi alapon a várt 0,3% helyett. A személyes kiadások pedig 0,2%-kal csökkentek, a várt 0,1%-os növekedés helyett.
- A Citigroup tartás ajánlás mellett kezdte el követni a LinkedIn papírjait, a célárfolyam 206 dollár.
- Az Apple egyik vezetője, Angela Ahrendts interjút adott egy internetes újságnak, ahol arról is szó esik, hogy az Apple okos óráját jövő tavasszal dobhatják piacra. Ez egybeesik az eddigi várakozásokkal.
- Az Exxon olajipari vállalat publikálta pénteken negyedéves számait. Az tisztított részvényenkénti profit 1,89 dollár volt, szemben az 1,71 dolláros várakozással. A cég árbevétele 4,3%-kal 107,5 milliárd dollárra csökkent, amely azonban még így is jobb a várakozásoknál. A kitermelés 3,83 millió hordónyi kőolaj egyenértékes volt, ami minimálisan marad el a 3,87 millió hordós várakozástól. A papír 2,4%-ot emelkedett.
- Piaczárás után az AIG publikálja negyedéves számait. ISM feldolgozóipari index és gépjármű- értékesítési adatok is érkeznek ma a tengerentúlról.

Európa
- A japán bejelentések húzták pénteken az európai piacokat is, aminek hatására a FTSE 100 index 1,28%-ot, a CAC 40 index 2,22%-ot, a DAX index pedig 2,33%-ot tudott emelkedni.
- Az előzetes eredmények alapján a szavazatok több mint 81%-át szerezte meg a szeparatista vezető, Olekszandr Zaharcsenko a vasárnapi kelet-ukrajnai elnökválasztáson. A részvételi arány 60% felett volt. Ukrajna nem ismeri el legitimnek a szavazást, és reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy Oroszország is hasonlóan vélekedik majd, mert ellenkező esetben a minszki jegyzőkönyv hitelessége forogna veszélyben (lehet választást szervezni, de csak az ukrán törvények alapján). Nem lennénk meglepve, ha Oroszországnak más lenne erről a véleménye.
- A Der Spiegel szerint a német kormány elképzelhetőnek tartja, hogy Nagy-Britannia kilép az EU-ból. A 2,13 milliárd eurós pótlólagos befizetés ügyét még elnéznék, azonban David Cameron kormányfő által támogatott bevándorlási korlátozások már kiverhetik a biztosítékot. A német külügyi bizottság tagjai londoni látogatásuk során azt tapasztalták, hogy az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártja, az egyértelműen EU ellenes programot hirdető UKIP uralja a terepet.
- A Ryanair kora reggel 18%-kal emelte meg idei éves profit várakozásait. A 2015 márciusával záródó periódus eredménye a korábbi várakozások szerint 620-660 millió euró között alakult volna, azonban a magasabb foglalási számnak köszönhetően elérheti a 750-770 millió eurót is (a Bloomberg konszenzus 684,5 millió euróval számolt).
- A délelőtt folyamán csak úgy záporoznak majd az európai beszerzési menedzser indexek. A várakozások szerint a bázisadatnál gyengébb számokra kell felkészülnünk, ami az európai lassulás újabb jele lenne.

Olaj, arany
- A WTI 80,26 dollár volt ma reggel, az árát az sem tudta megfordítani, hogy Kína rekordnagyságú, 23,5 millió hordó mennyiségű kőolajat vett a múlt héten (47 szállítmány). A hírek szerint Kína további 20 millió hordóval kívánja feltölteni a stratégiai kőolajkészleteit.
- A gyenge olaj és a Fed mennyiségi lazításának vége az arany árát 1,171 dollárra küldte le, ami négyéves mélypontot jelent. Az arany árára negatívan hatott az ezüst árzuhanása is: az árfolyam 2,4%-kal 15,77 dollárra esett. A piac szerint együtt mozoghat az arany és a kőolaj ára, mivel az alacsonyabb olajár alacsonyabb inflációt okozhat, ami süllyesztheti az arany árát.

Devizák
- Az EUR/USD megállíthatatlanul töri át a szinteket a Fed pénzcsapjának elzárása óta, és ma reggel már az 1,25-ös szint alá is benézett.
- Az EUR/HUF kereszt sem tudja függetleníteni magát a történtektől és már 307-nél is jártunk múlt héten, azonban innen megpattant az árfolyam a 308-as szintek fölé.

Távol-Kelet
- Japán ma zárva tartott. A Hang Seng 0,43%-ot esett, míg a Shanghai index 0,3%-ot emelkedett.
- Pénteken piaczárást követően jelentette be a japán egészségügyi miniszter a nyugdíjalap változásait. A módosítás szerint 25%-os súlyt fognak kapni a belföldi és a külföldi részvények is, 35%-ot a japán államkötvények és 15%-ot a külföldi államkötvények. A puffer zóna meglehetősen széles lesz a japán részvények esetében: +/-9%, vagyis 16-34% közötti részvényarányt tarthat majd az állami nyugdíjalap. A negyedéves adatok alapján a japán részvények aránya az alapon belül 17,3% volt, így a 25%-os középérték elérése jelentős átsúlyozást eredményezhet.
- Az előzetes adatoknak megfelelően októberben 50,4 pont lett az ipari beszerzési menedzser index értéke a HSBC felmérése szerint.

Határidős piacok
- Az amerikai határidős indexek a negatív tartományban voltak ma reggel, míg az európai piacok vegyes képet mutattak.

Vállalati hírek

A Bayer 460 millió eurónak megfelelő összegért megvette a bőrgyógyászati területen tevékenykedő kínai Dihon Pharmacetical Group-ot. Az akvizíciót már 2014. február végén bejelentették, azonban az ügy végére csak most került pont.

Amerikai hatóságok 3,5 millió dollárra büntették a Fiat-Chrysler csoporthoz tartozó Ferrarit, mert három halálesettel járó balesettel kapcsolatos ügyfélpanaszt elfelejtett jelenteni a társaság.
A korábbi nem hivatalos információknak megfelelően a Daimler 25%-os részesedést vásárolt a MV Augustas nevű motorgyártó cégben. Az MV Augustas egy 1945-ben alapított olasz motor manufaktúra, amely limitált darabszámban gyárt motorokat. A pénzügyi részleteket nem hozták nyilvánosságra. A részesedés vásárlással együtt stratégiai együttműködési megállapodást is aláírtak, ennek keretében az Augustas használhatja majd a Daimler értékesítési csatornáit is.
Nagyot emelkedett pénteken az Infineon árfolyama, miután a Microchip Technology az év utolsó negyedévében a szokásosnál csak kismértékben alacsonyabb keresletre számít. A Microchip a gyenge kínai kereslet miatt október 10-én még profitwarningot jelentett be, ami az egész szektort negatívan érintette.
A Siemens managementje az EQT nevű céget javasolja a Siemens hallókészülék üzletágának megvásárlására, mely állítólag 2 milliárd eurós ajánlatot tett az üzletágra. A felvásárlást 1,5 milliárdos hitellel finanszírozza az EQT.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.