BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Folytatódott a forintgyengülés

Folytatódott a lejtmenet a forintpiacon, 306 felett jár az EUR/HUF kurzusa, és megközelítette a 20 és 30 napos mozgóátlagokat. Úgy gondoljuk, hogy a korrekció maximum a 200 napos mozgóátlagig (308,8) tarthat, onnan ismét lefelé veheti az irányt az árfolyam - írja az Erste elemzése.

Nem változott a kép a forintpiacon, év végére 305-ös árfolyamot várunk, ami az államadósság/GDP arány alakulása szempontjából fontos. Jövőre azonban gyengülhet a forint, éves átlagban 310-es EUR/HUF árfolyammal számolunk. Ugyan továbbra is várhatóan erős folyó fizetési mérlege lehet az országnak, az elkövetkező években csökkenhet ennek mértéke, ráadásul az ország külső eladósodottsága és az államadósság is magas még a régió országaival összehasonlítva, amihez nem társul kellő kamatprémium. Ez pedig a forint további lassú, fokozatos leértékelődéséhez vezethet. Ehhez hozzájárulhat a Fed várható jövő évi szigorítása is, amit valószínűleg nem követ MNB-kamatemelés.

Nemzetközi helyzetkép:

A vártnál sokkal jobb amerikai növekedési szám a dolláron is is érzékeltette hatását, az EUR/USD árfolyam 1,24-ig esett, ahonnan megfordulva 1,2480-ig pattant vissza. A tengerentúli börzékre azonban nem volt ilyen kedvező hatással az adat, a főbb indexek esetében is csak oldalazást láthattunk (Dow -0,02%, Nasdaq 0,07%, S&P500 -0,12%). Európában viszont jó volt a hangulat, felfelé vették az irányt a tőzsdék. A CAC 40 index 0,32%-os, a DAX pedig 0,77%-os pluszt kalapozott össze, miközben a brit FTSE 100 index nullában fejezte be a kereskedést. Az OECD szerint az eurózóna gazdasági növekedése és inflációja kedvezőtlenül érinti a globális növekedést, ugyanis világszinten 3,8%-os bővülésre számítanak, miközben az eurózónában 0,8% lehet ez a szám. Vegyes képet mutattak az ázsiai börzék: a Nikkei 0,1%-ot csökkent, miközben a Hang Seng 0,3%-ot, a Shanghai index pedig 0,9%-ot emelkedett.

A nemzetközi árupiacon WTI árfolyama tovább esett, így már 74,14 dolláron kereskednek a nyersanyaggal, miután az OPEC találkozót megelőző tegnapi ülésen sem jutottak megállapodásra a kitermelés csökkentéséről. A holnap bécsi OPEC üléssel kapcsolatban mind a résztvevő országok, mind pedig a kereskedők nagyon megosztottak. Az arany árfolyama pedig minimális elmozdulást követően ma reggel 1200 ponton áll. Alapvetően pozitív hangulat uralkodik mind az amerikai, mind az európai határidős piacokon.

Hazai és nemzetközi hírek, makrogazdaság:

A vártnál sokkal kedvezőbb adat érkezett az Egyesült Államokból. A felülvizsgált GDP 3,9%-kal bővült a harmadik negyedévben, mely magasabb mind az első becslésnél (3,5%), mind az elemzői konszenzusnál (3,3%).

A Capital Economics elemzői szerint az eurózóna lehet az új Japán, már ami az inflációs mutatókat és a kötvényhozamokat illeti. John Higgins vezető közgazdász szerint a német hozamok a jelenlegi szinteken maradhatnak a következő években. A 2014 és 2015 végére várt 1,0%-os hozam helyett már csak 0,75%-os értéket vár a bundtól, míg 2016 végére 1,0%-ot a korábbi 1,5%-os prognózis helyett.

Ahogy arra számítani lehetett, a Monetáris Tanács tegnapi ülésén nem változtatott az alapkamat szintjén. Továbbra is 2,1 százalékon áll az irányadó ráta. A jelenlegi makrogazdasági környezet nem indokolta a kamatszint megváltoztatását, melyet korábban Balog Ádám alelnök is megerősített egy nyilatkozatában. Továbbá a gazdasági kibocsátás még mindig a potenciális szint alatt van, és inflációs oldalról sincs nyomás, ugyanis az év egészére nézve alacsony árszínvonallal számolhatunk. Véleményük szerint a 2,1 százalékos alapkamat a jövő év során is fennmaradhat, az első kamatemelésre csak 2015 után számítanak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.