BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jó Mol-, vártnak megfelelő Mtel-, gyenge Richter-eredmény

Eredménydömping. Jó Commerzbank és Adidas, gyenge Siemens eredmény. Az USA-ban jó lett a Tesla nem US GAAP szerinti eredménye, rángatják is a részvényt rá (+7 százalék piaczárás után). Itthon a Richter a vártnál gyengébb eredményt tett közzé. Szegény embert még az ág is húzza: gyengülő rubel, nincs mérföldkő fizetés, megugró kutatási költségek állnak továbbra is szemben ígéretekkel. Ezen az Esmya jó teljesítménye sem segít (egyelőre) - olvasható az Erste elemzésében

A MOL-nál pozitív meglepetés a finomítás területén. Duplázó újraelőállítási költségekkel számított eredmény, és a fogyasztás dinamikusan növekszik (+6 százalék). Ráadásul a kitermelés is növekedhet az elkövetkező negyedévekben. A Magyar Telekom a vártnak megfelelően javuló eredményről számolt be az alacsonyabb amortizációnak és az alacsonyabb pénzügyi költségeknek köszönhetően.

Összességében továbbra is pozitív a hangulat a börzéken, és az eredmények is enyhén biztatóak. Technikailag is mehetnének tovább az indexek. Így a reggeli negatív határidős indexek ellenére mind Európában, mind itthon emelkedést várunk a nap végére.

Nemzetközi hírek
USA

- Vegyes volt a hangulat a tegnapi kereskedés során a tengerentúlon, a Dow Jones és az S&P500 index soha nem zárt még olyan magasan, mint tegnap (Dow 0,58%, Nasdaq -0,06%, S&P500 0,59%).
- Az ADP által publikált foglalkoztatottsági adat 230 ezerrel nőtt októberben, amely 10 ezer fővel jobb a várakozásoknál. Az előző havi 213 ezres adatot felfelé módosították 225 ezerre.
- Az ISM szolgáltatóipari index 57,1 pontra esett októberben, amely alulmúlja az 58 pontos várakozásokat, és a z előzetes 58,6 pontot. A foglalkoztatottsági almutató 58,5 pontról 59,6 pontra emelkedett, amely 9 éves csúcsot jelent.
- A Markit szolgáltatóipari beszerzési menedzser indexe már a negyedik hónapja emelkedik. Az előzetes 57,3 pont után 57,1 pont lett a mutató végleges értéke októberben.
- A Time Warner piacnyitás előtt publikálta negyedéves számait. A társaság tisztított nettó profitja 97 cent lett az előző negyedévben, felülmúlva a 94 centes várakozást. A társaság árbevétele 3%-kal 6,24 milliárd dollárra emelkedett, amely szintén jobb a 6,16 milliárd dolláros konszenzusnál. A menedzsment megemelte az idei évre vonatkozó várakozásait is, a tavalyi 3,51 dollárról 18-20%-kal bővülhet idén a tisztított részvényenkénti profit. A társaság árfolyama 4%-kal emelkedett.
- A non-GAAP számviteli szabályok szerint a Tesla harmadik negyedéves eredménye meghaladta a várakozásokat a főbb sorokon. A társaság árbevétele 932 millió dollár lett, felülmúlva a 889 millió dolláros várakozásokat, a részvényenkénti profit pedig 2 cent lett, szemben a várt 7 centes veszteséggel. A cég rekord mennyiségű (7.785 db) Model S-t adott el a harmadik negyedévben, amely mindössze 100 db-bal marad el az elemzői becslésektől. Az észak-amerikai megrendelések annak ellenére növekedtek, hogy a tengerentúli üzemben júliusban le kellett állítani a termelést. Az idei évben azonban a korábban várt 35.000 helyett 2.000 darabbal kevesebbet fog tudni gyártani a társaság a nyári leállás miatt. A negatívumok közé lehet még sorolni, hogy a Model X tömeggyártásának elkezdésére még egy évet várni kell. 2015 végére a Tesla már több mint 2.000 járművet fog tudni gyártani heti szinten. Piaczárás után közel 7%-kal emelkedett a társaság árfolyama.
- A Nvidia és a Walt Disney negyedéves számait publikálják piaczárás után, illetve a szokásos heti friss segélykérelmeket teszik közzé délután.

Európa
- A hét eleje óta tartó esés után tegnap emelkedni tudtak az európai indexek. A FTSE 100 index 1,32%-os, a DAX index 1,63%-os, a CAC 40 index 1,89%-os pluszban zárt.
- Kijev felfüggesztheti az állami kifizetéseket az orosz szeparatisták által megszállt területeken. Az újonnan megválasztott, de el nem ismert vezetők közvetlen tárgyalásokat folytatnának Kijevvel, amit az ukránok egyértelműen elutasítanak.
- Ben Bernanke szerint az EKB-nak több idő kell ahhoz, hogy az amerikai típusú monetáris lazítást átültesse Európára. Azzal példálózik, hogy az ő regnálása alatt is aggódtak a defláció miatt, azonban az első QE program bevezetése óta eltelt 4 év őket igazolja.
- A nap legfontosabb eseménye az EKB kamatdöntő ülése lesz. A kamatok tekintetében nem számít változásra a piac, azonban a kommunikáció erőteljesebb lehet, főleg a napokban közzétett euró zónás GDP és inflációs adatok megvágása után.
- A kora reggeli, vártnál sokkal gyengébb német gyáripari megrendelések után a brit ipari termelési adatra és kamatdöntő ülésre figyelünk.

Olaj, arany
- A WTI 78,5 dollárig süllyedt ma reggel. Tegnap jelentős volatilitás volt a WTI piacán, a süllyedő készletadatokra jelentősen ugrott az árfolyam. A hírek szerint Cushingban 551 ezer hordóval esett a nyersolaj készlet nagysága, ami az első csökkenés ebben a hónapban. Szintén olajár emelő tényező, hogy a líbiai El Sharara mező kitermelését sztrájk miatt felfüggesztették. Az El Sharara mintegy 300 ezer hordó nyersolajat termel naponta.
- Az arany kurzusa 1,147 dollárig emelkedett. A piac elsősorban technikai okok miatt emelkedett. Az aranyra továbbra is negatívan hat az erős dollár és a Fed kamatemelési várakozásai. A piac figyeli az arany/ezüst spread-et is, ami az elmúlt 5 évben most a legnagyobb. Ez további aranyáresést vetít előre.

Devizák
- Az EUR/USD kereszt az 1,2550-es szintekről 1,2460-ig esett tegnap, majd onnan a nap végén visszaküzdötte magát a lélektanilag fontos 1,25-ös támaszszint fölé. A mai EKB kamatdöntő ülés és az amerikai munkaerő-piaci adatok tükrében komoly volatilitásra számítunk.
- A forint eddig bírta, és sokadik nekifutásra átvitte a 200 napos mozgóátlagot, aminek köszönhetően a 309-es szintekről a 311-es szint közelébe emelkedett.

Távol-Kelet
- A Nikkei 0,9%-ot, a Hang Seng 0,1%-ot esett, miközben a Shanghai index 0,1%-ot emelkedett.
- Az ausztrál munkanélküliségi ráta a várakozásoknak megfelelően a szeptemberi 6,1%-ról 6,2%-ra emelkedett annak ellenére is, hogy a foglalkoztatottság a várt 20 ezer fő helyett 24,1 ezer fővel bővült.
- A Lenovo eredménye 19%-kal 262 millió dollárra emelkedett, felülmúlva a várakozásokat. A javulás a PC szegmensnek köszönhető, ahol sikerült növelnie piaci részesedését a gyártónak. Ugyanakkor az okostelefonok piacán már a Xiaomi is beelőzte.

Határidős piacok
- Vegyes képet mutattak a határidős piacok ma reggel, de a főbb indexek (Dow, S&P, Nasdaq, DAX) mind a negatív tartományban voltak.

Vállalati hírek
- A MOL III. negyedéve sikeres volt, és meghaladta az elemzői várakozásokat.
- A társaság finomítás-marketing üzletága 80,8 milliárd forint CCS alapú EBITDA eredményt ért el, ami felette van a mi 60 milliárd forintos várakozásunknak. A jó eredmény az erős finomítói és petrolkémiai árréseknek köszönhető. A magyar üzemanyag piac 6%-kal nőtt, ami szintén kedvezően hatott a számokra.
- A kutatás-termelés 66,2 milliárd forint tiszta EBITDA nyeresége megfelelt a várakozásoknak. A cég napi 94,9 ezer hordós termelése kismértékű növekedést jelent a kurdisztáni hozzájárulásnak köszönhetően.
- A gáz- és energia üzletág eredménye az MMBF részesedés eladásának és a kisebb szabályozói nyereségnek köszönhetően csökkent. A pénzügyi eredményre negatívan hatott a 16,8 milliárd forint árfolyamveszteség amiatt, hogy a MOL nem forintban van eladósodva. A vállalati adókulcs közel 47% lett, mivel jelentős különadót fizet a cég (31%-ot a normál 19%-os társasági adó felett) itthon.
- A MOL eredménye kitűnő lett, a finomítás nyeresége 67%-kal ugrott meg, ami a válság előtti időket idézi. A 4. negyedév kilátásai is kedvezőek a finomításban, míg a csökkenő olajár ronthatja a kitermelés profitját. A piac sokat vár a kurdisztáni termelés felfutásától, és az északi-tengeri kitermelés emelkedésétől. A piac különösen üdvözölné, ha megfelelő áron sikerülne eladni az INA részesedést, mivel piaci szóbeszéd szerint Horvátország hajlandó lenne megvenni ezt.
- A Magyar Telekom ma hajnalban publikált eredménye megfelelt a piaci konszenzusnak, de kismértékben elmaradt az általunk várttól. Az eredmény 14,6%-os növekedése elsősorban a 0,2 milliárd forintos árfolyamnyereségnek volt betudható, szemben a korábbi időszak jelentős, 2,4 milliárdos árfolyamveszteségével. Az árbevétel lényegében stagnált. Az IT árbevétel a nagy projektek hiánya miatt csökkent, míg az energia üzletág eredménye meglepő módon a csökkenő árak ellenére a volumenhatás eredményeként emelkedett. A harmadik negyedévben 3,7 milliárd forint átalakítási költséget számoltak el, ami csökkentette az EBITDA eredményt. Ezt az egyszeri hatást kiszűrve a csökkenés csak 1% lett volna. A Magyar Telekom megerősítette év végi várakozásait, vagyis legfeljebb 3%-kal csökkenő árbevételt és EBITDA eredményt prognosztizál.
- A Richter árbevétele 7,5%-kal 88,8 milliárd forintra növekedett a harmadik negyedévben, elsősorban az amerikai és az egyéb piacokon elért növekedésnek köszönhetően. Oroszországban és a FÁK térségben 2,8%-os növekedést tudott elérni a cég. Míg a három negyedév tekintetében Üzbegisztán és Fehéroroszország segített sokat, addig a harmadig negyedéven az orosz árbevétel meglepő módon egészen jól alakult még euróban mérve is. A növekvő árbevétel ellenére az üzemi eredmény 7,3 milliárd euróval esett vissza, ami 40%-os csökkenés. Ennek fő oka a 11,7%-kal, illetve 11,9%-kal megugró marketing, illetve K+F költségek, továbbá a mérföldkő bevételek hiánya miatt negatívba forduló egyéb bevételek és ráfordítások. Az adózott eredmény 5,66 milliárd forintra csökkent, ami csaknem 50%-os visszaesés. A várakozásainktól és a konszenzustól is elmaradó eredmény hatására az árfolyam csökkenésére számítunk a mai kereskedésben.
- Sajtóértesülések szerint az OTP is ajánlatott tett a 300 millió zloty saját tőkéjű FM Bank-ra. Az Alior Bank, BOS Bank és az AnCap Financials is érdeklődik a lengyel bank iránt, amely egy pénzügyi befektető birtokában van. A hír nem meglepetés, hiszen az OTP korábban mondta, hogy Lengyelországban egy kisebb bankot venne meg, amelynek az e-bank tudását kamatoztatná az OTP csoporton belül. Valószínűsítjük, hogy erről a bankról van szó.
- OTP, FHB: A gazdasági miniszter azt nyilatkozta a Heti Válasz című újságnak, hogy a kormánynak kicsi a mozgástere a további segítségnyújtásban a devizahitelesek számára, ugyanis a Kúria határozata szerint az árfolyam kockázat az ügyfeleket terheli, és a hivatalos árfolyamtól való eltérés további terheket róna a bankrendszerre. Ezzel szerintünk arra utalt, hogy az átváltás során inkább a kamatversenyre épít a kormány, mint az árfolyam kedvezményre, azaz valószínűleg prompt árfolyam lesz az átváltás.

Az Adidas ma reggel publikált harmadik negyedéves számai a főbb sorokon felülmúlták a várakozásokat. A futballal és futással kapcsolatos termékekből származó bevételek ellensúlyozták a golf üzletág gyenge teljesítményét. Az árbevétel 9%-kal 4,12 milliárd euróra emelkedett, miközben a várakozások 4,01 milliárd eurót tettek ki. A legerősebb árbevétel bővülés Kínához (11,5%) köthető, de Nyugat-Európa (10,5%) is jól teljesített. Helyi devizában mérve pedig Kelet-Európában (18,6%) és Dél-Amerikában (15,8%) bővül legnagyobb mértékben az árbevétel. A golf üzletág bevétele 34%-os csökkenést mutatott. Üzemi eredmény szintjén sem szégyenkezhet a társaság, 405 millió euró értek el az előző három hónapban, itt 396 millió euró volt a várakozás. A részvényenkénti eredmény 1,35 euró volt, szemben az 1,28 eurós várakozással. Az idei évi várakozásokat is megerősítette a társaság (nettó profit 650 millió euró, egy részvényre jutó eredmény 3,1 euró). A menedzsment szerint a jövő éves árbevétel 5%-körül bővülhet, és nettó profit terén még ennél is nagyobb növekedést vár a társaság, amely összhangban van a korábbi várakozásokkal. A papír árfolyama nyitás után 5%-os pluszba lendült.

A Bayer felkerült a Goldman Sachsnál az erősen vételre javasolt részvények listájára. Az elemzőház szerint a Material Science üzletág leválasztása csökkentheti az eredmény ingadozásait. A 2016-os eredményvárakozás alapján 10%-os diszkonton forog a Bayer P/E értékeltségben.
Várakozásokat felülmúló eredményt publikált ma reggel a Commerzbank, melynek hatására pozitív árfolyam reakcióra számítunk a mai kereskedésben. Az adózott eredmény 225 millió euróra emelkedett, míg a Bloomberg konszenzus csak 185 millió euró volt, a Commerzbank által gyűjtött konszenzus pedig 194 millió eurós adózott eredmény várakozást tükrözött. Az eredmény javulásához nagymértékben hozzájárult, hogy a harmadik negyedévben a hitelekre képzett céltartalék 31%-kal alacsonyabb lett, mint tavaly. A 341 millió eurós céltartalék kedvezőbb, mint a 353 millió eurós várakozás. Az eredmény javulásához nagymértékben hozzájárult, hogy a vártnál kissé gyorsabban, 8%-kal növekedett a nettó kamatjövedelmek nagysága. A leépítésre váró, NCA üzletág eszközállománya az előző negyedévi 92 milliárd euróról 88 milliárd euróra csökkent, ami pozitív fejlemény.
A Siemens ma reggeli gyorsjelentésében a várakozásoknak megfelelő 20,6 milliárd eurós bevételt (stagnálás év/év alapon) és a várt 1,28 milliárd eurós nettó profitot 166 millió euróval felülmúló számokat tett közzé (+40% év/év alapon). A megrendelések állománya cég szinten 2%-kal emelkedett, azonban az energia szektor teljesítménye hagyott kívánnivalót maga után. Az előbb említett részleg profit marzsa 5,7%-ra esett vissza a tavalyi 7,6%-ról egy 223 millió eurós leírás miatt, amit a szélerőművek csapágyhibái, és azok cseréje okozott. Az eredmények alapján teljesültek az idei éves célok, így a menedzsment 3,3 eurós osztalék kifizetésről döntött a tavalyi 3 euró után. A 2015-ös évben az ideihez hasonló árbevétel és 15%-kal magasabb, azaz 7,32 eurós egy részvényre jutó eredménnyel számolnak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.