BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kezdődik a devizahitelek forintosítása

Folytatta a pénteki erősödést a forint, 309 alatt jár az EUR/HUF kurzusa. Ezzel ismét a 200 napos mozgóátlag alatt mozog az árfolyam. Véleményünk szerint ismét a 305-ös szint felé veszi az irányt a forint - írják az Erste elemzői.

A devizahitelek forintosításának híre bombaként robbant a hétvégén. A forint kedvezően reagált a hírre, de az árfolyamot a Moody’s pénteki kilátásjavítása is segítette. Piaci szempontból kifejezetten kedvező megoldás született a devizahitelek konverziója kapcsán, a múlt pénteki piaci árfolyamon (Euró: 308,97, Frank: 256,6, Jen: 2,163) kell leváltsák a bankok a hiteleket. A folyamat ma meg is kezdődik, az MNB biztosítja a szükséges 3+9 milliárd eurót, részben devizaswap (CIRS) részben közvetlen deviza formájában. A jelenlegi hírek szerint a konverzió nem kötelező, az ügyfél kérheti, hogy devizában denominált maradjon a hitele. Az állampapírpiac pénteken még csendes volt, továbbra is történelmi mélypont közelében, 3,85%-on kereskednek a 10 éves kötvényekkel.

Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacon az EURUSD árfolyama az 1,2360-as mélypontról próbált felállni, ami végül többé-kevésbé sikerült, ugyanis ma már az 1,2470-es szintek környékén indikál a jegyzés. Pénteken inkább oldalazást láthattunk az amerikai börzéken, a Nasdaq kivételével a főbb indexek kis pluszban tudtak zárni (Dow 0,11%, Nasdaq -0,12%, S&P500 0,04%). Az ukrán hírek megint megbolygatták a piacokat Európában: nap végére 1% körüli mínuszba fordult a DAX és a CAC 40 index is, miközben a FTSE 100 index különvált az előbbiektől, és 0,25%-os pluszban zárt. A Reuters értesülései szerint pénteken 32 tankból és 30 teherautóból álló konvoj lépett be Ukrajna területére. Mindeközben Moszkva tagadta, hogy elismeri a Kijev és a nyugati államok által törvényellenesnek minősített szavazást. A külügyminiszter a szeparatisták és az ukrán kormány közötti tárgyalások folytatását szorgalmazza. A tegnap tartott katalán függetlenedési népszavazáson a közel 1,14 millió választópolgár 81%-a szavazott a katalán függetlenség mellett. Spanyolország azonban nem ismeri el az eredményt.

Vegyes képet mutattak az ázsiai börzék: a Nikkei 225 index 0,6%-os mínuszban zárt, míg a Hang Seng 1,8%-os és a Shanghai Composite 2,3%-os pluszban végzet. Utóbbiak potitív eredménye annak köszönhető, hogy a mai naptól a kisbefektetők is megvehetik az indexek papírjait.

A nemzetközi árupiacon a WTI olaj árolyama ma reggel 78,9 dollárra emelkedett, ami elsősorban a kedvező kínai export adatnak köszönhető. A piacra hatottak még a Líbiából érkező hírek, mely szerint a zavargások miatt nehezebb exportálni a kőolajat, miközben az El-Sharara mező visszatérhet a piacra. Az arany árfolyamában korrekciót láthattunk pénteken, így 1,172 dollárra emelkedett a kurzus. Ma reggel viszont már esett a nemesfém ára. Vegyes képet mutattak a határidős indexek ma reggel.

Hazai és nemzetközi hírek, makrogazdaság:

A tengerentúlról munkaerő-piaci adatok érkeztek pénteken, a mezőgazdaságon kívül foglalkoztatottak száma 214 ezer fővel emelkedett októberben, amely alulmúlta a 248 ezer fős várakozást. Az előző havi adatot 6 ezerrel 256 ezerre korrigálta az illetékes tárca. A munkanélküliségi ráta a szeptemberi 5,9% után 5,8%-ra esett vissza, amelyre 2008 júliusa óta nem volt példa. Az elemzők ezzel szemben stagnálást vártak.

A Moody’s negatívról stabilra javította Magyarország jelenlegi ’Ba1’ adósbesorolásának kilátását. A hitelminősítő kiemelte, hogy a hét kedvezőtlen év után (-0,4% GDP alakulás éves átlagban) idén magára talát a magyar gazdaság, és fenntartható növekedést lát. Az idei 3% után jövőre 2,4%-kal, utána pedig 2,2% körül nőhet a GDP a Moody’s szerint. A minősítő kiemelte a kormány elkötelezettségét, hogy kordában tartsa a költségvetési hiányt. Véleményünk szerint a devizahitelek forintosításának végeztével szóba kerülhet, hogy Magyarország visszakapja a befektetési kategóriát a három nagy hitelminősítőtől. Szerintünk erre 2015-ben már sor kerülhet.

Heti kitekintő

Egyesült Államok: A tengerentúlon hét elején üres a makro naptár, csütörtökön érkezik a szokásos heti friss munkanélküli segélyt kérők száma. Pénteken pedig a kiskereskedelmi termékforgalom, illetve a Michigani fogyasztói hangulatindex lehet fontos a befektetők számára.

Európa: Az öreg kontinens esetében sem számíthatunk mozgalmas hétre, itt is a hét vége jelent néhány érdekes adatot. Csütörtökön a német felülvizsgált fogyasztói árindex jelenik meg. Pénteken pedig az eurózónás és német GDP érdekelheti a piaci szereplőket. Az elemzők továbbra is stagnálást várnak.

Magyarország: Kedden az októberi inflációt közli a KSH, ami feltehetően továbbra is a negatív tartományban marad. Szerdán megismerhetjük a múlt héten megjelent ipari termelés részletes adatait. Emellett a szokásos 3 hónapos DKJ aukcióját tartja az ÁKK. Csütörtökön az építőipar számait publikálják, illetve 3, 5, 10 éves kötvényaukció lehet érdekes. A hetet Európához hasonlóan mi is a GDP növekedés számaival zárjuk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.