BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kicsit lassult csak a gazdasági növekedés

Tovább esett az EUR/HUF árfolyam, a reggeli órákban érintette a 305 körüli technikai szintet. A forinterősödés ezzel legalább ideiglenesen megtorpanhat, innen inkább némi korrekcióra lehet számítani, bár valószínűleg kisebb mértékben, mint azt októberben lehetett látni. Amennyiben viszont áttöri a 305-öt az árfolyam, megnyílik a tér a 302-es szint felé, ahol utoljára májusban járt az EUR/HUF kurzusa - olvasható az Erste elemzésében.

A reggeli órákban további erősödést mutatott a forint, mellyel érintette a féléves csúcsot, ugyanis 305,1-ig süllyedtek a jegyzések. Innen azonban elfogyott a lendület és kismértékű gyengülés következett. Azonban összességében elmondható, hogy a régiós devizákhoz képest jól teljesített a forint eddig novemberben.

Sikeres aukciót tartott tegnap az ÁKK, a 3, 5 és 10 éves papírokból háromszor annyit akartak venni, mint a meghirdetett mennyiség. A legnépszerűbbek a 10 éves kötvények voltak, melyekre 81 milliárd forint értékben érkezett ajánlat, ami 5,4-szeres lefedettséget jelentett. Az átlaghozam végül 3,66% lett, ami 8 bázispontos esés volt az előző napi másodpiacihoz képest. Ráadásul a nagy kereslet következtében délután a nemkompetitív aukción további 27,6 milliárd forintnyi forrást vont be az ÁKK, így összességében 105,1 milliárd forint értékben adtak el értékpapírokat.

Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi árupiacon oldalazást láthattunk az EURUSD árfolyamában, viszont ma több adat is érkezik, mely befolyással lehet az árfolyamra. Ugyanez látható az amerikai börzéken is, hiszen itt sem volt jelentősebb mozgás, habár a Dow Jones indexnek így is sikerült történelmi csúcson zárnia (Dow 0,23%, Nasdaq 0,1%, S&P500 0,04%). A várakozásoknál jobb számokat publikált tegnap délután a Wal-Mart a harmadik negyedéves jelentésében. Örültek a befektetők a papír réssel nyitott, és közel 5%-os pluszban zárta a kereskedést. Az európai tőzsdék kismértékű emelkedést tudtak felmutatni (FTSE100 0,36%, DAX 0,41%, CAC40 0,19%). Vegyes volt a kép Ázsiában: a Nikkei 0,6%-ot emelkedett, míg a Hang Seng 0,1%-ot, a Shanghai index pedig 0,9%-ot csökkent.

A nemzetközi árupiacon további esést könyvelt el az olaj árfolyama, WTI típusú kőolaj árfolyama 73,5 dollárra, a brenté pedig 76,8 dollárra zuhant. Az olaj árfolyama hét hete folyamatosan esik, ami a leghosszabb sorozat 1986 óta. A tegnapi esés az elmúlt hetek legnagyobb napi árzuhanása volt. Az arany hasonlóan viselkedett a nyersanyaghoz, ugyanis a nemesfém árfolyama is csökkenést könyvelt el, ma reggel már csak 1153 dolláron állt. Az olaj esése is közre játszott, mivel a szereplők szerint egyre kisebb a valószínűsége, hogy inflációs nyomás lesz a gazdaságon. Vegyes képet mutattak a határidős piacok ma reggel, de a főbb indexek (Dow, S&P, Nasdaq, DAX) mind a pozitív tartományban voltak.

Hazai és nemzetközi hírek, makrogazdaság:

A tengerentúlról a szokásos friss munkanélküli segélyt kérők száma jelent meg, a múlt héten 290 ezerre nőtt a friss kérelmek száma, amely 10 ezerrel rosszabb lett, mint a várakozások.

William Dudley, a New-Yorki Fed-elnök véleménye szerint a túl magas munkanélküliség és az alacsony infláció miatt még korai lenne a kamatemelés.

Délután a Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi indexének novemberi előzetes értéke érkezik Amerikából.

Európában a GDP-adatok vannak ma a figyelem középpontjában. A német növekedési adat jobb lett a vártnál, ugyanis 1,2%-kal bővült a gazdaság (várakozások 1,1%). A francia adatok pedig a 0,4%-os GDP emelkedéssel megfeleltek a várakozásoknak.

Délelőtt 11 órakor még eurózónás októberi fogyasztói árindex és eurózónás GDP adat érkezik.

3,2% százalékkal bővült a gazdaság a harmadik negyedévben, amely kicsit felülmúlta a becslésünket (3%), az előző negyedévhez képest pedig 0,5%-kal tudott bővülni a gazdaság (szezonálisan és naptárhatással kiigazított érték). A KSH közlése szerint a fő húzóerő továbbra is az ipar, illetve a mezőgazdaság nemzetgazdasági ága volt. Lassulás látszik a gazdasági növekedésben, ami részben megmutatkozott az augusztus-szeptemberi ipari és építőipari számokban, de a bázishatás nagyobb szerepet játszik a mérséklődő GDP bővülésben. Ennek ellenére felfelé mutató kockázatot látunk a konzervatív teljes éves növekedési előrejelzésünkben (3,3%), amit csak a részletes adatok közlése után vizsgáljuk felül.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.