BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mario Draghi meglegyintette varázspálcájával a piacokat

Draghi adott egy kis olajat tegnap a piacoknak, és azok fel is lángoltak. Még hosszú ideig, legalább két évig eltarthat a nem konvencionális monetáris élénkítés, sőt újabb eszközöket is bevehetnek. Ráadásul az USA-ban a munkaerő-piaci adatok is jók lettek, így komoly emelkedést láthattunk, amelyet azért komoly volatilitás tarkított, elsősorban a német piacon - vélik az Erste elemzői.

A DAX az EKB elnökének szavaira majdnem az ellenállás tartományig (9500-9.50 pont) száguldott, de onnan komoly zuhanást mutatott, és cirka fél óra alatt az egész napi emelkedését visszaadta, hogy onnan újra fölépüljön az árfolyam. Ennek komoly piactisztító hatása lehetett, legalábbis ami a rövidtávú mozgásokat illeti. Így a DAX ma tovább folytathatja az emelkedést, megközelítve az ellenállási tartományt.

Az USA-ban a Dow Jones nemcsak új csúcsra ment, de az emelkedő trendcsatornából is kiszúrt az árfolyam. Ráadásul kezd egy kicsit túlvetté is válni az index. Így már inkább a profitrealizálás útján-módján érdemes lassan gondolkozni.

Mindent egybevetve a mai napon további emelkedést várunk itthon és a nemzetközi piacokon is.

Nemzetközi hírek
USA

- Aktívak voltak a vevők tegnap a tengerentúlon, és a zárásig tartó emelkedésnek meg is lett az eredménye, mert a Dow Jones és az S&P500 index is új történelmi csúcson zárta a kereskedést (Dow 0,4%, Nasdaq 0,37%, S&P500 0,37%).
- A Dow Jones tagjainak a többsége emelkedéssel zárta a kereskedést, a nap nyertese a General Electric (2,1%) volt, a vesztesek közül pedig az American Expresst (-1%) érdemes kiemelni.
- Az előző heti 288 ezer főről 278 ezerre csökkent az első ízben munkanélküli segélyért folyamodók száma, amely jobb, mint a piac által várt 285 ezer fő. A négyhetes mozgóátlag pedig 2000 áprilisa óta a legalacsonyabb szintre került.
- A Walt Disney piaczárás után publikálta negyedéves számait. A tisztított részvényenkénti profit 89 cent lett, amely egy centtel lett jobb az elemzői várakozásoknál. Az cég árbevétele 7%-kal 12,39 milliárd dollárra emelkedett, ez pedig 0,2 milliárd dollárral jobb, mint amire a piac számított. Piaczárás után a jó számok ellenére 2,4%-kal értékelődött le a papír árfolyama.
- A Bank of America tegnap 400 millió dollárral lefelé módosította a harmadik negyedéves eredményét arra hivatkozva, hogy a társaság előrehaladott tárgyalásokat folytat egyes tengerentúli banki szabályozó hatóságokkal, szabálytalanul végzet devizapiaci ügyletek miatt.
- A Richmondi Fed feldolgozóipari index októberi értékét publikálják délután. Ezen kívül fontos munkaerő-piaci adatok is érkeznek 14:30-kor (nem-mezőgazdasági foglalkoztatottak változása, munkanélküliségi ráta).

Európa
- Komoly hullámvasutazáson vannak túl az európai piacok, hiszen az EKB bejelentésére látott emelkedés után látványos visszaesés következett, ahonnan a zárás környékére több-kevesebb sikerrel újra feltápászkodtak. A FTSE 100 index 0,18%-os, a CAC 40 index 0,46%-os a DAX index pedig 0,66%-os pluszban zárt.
- A várakozásoknak megfelelően szinten maradt az euró zóna alapkamata. A sajtótájékoztató ezzel szemben már tartogatott meglepetéseket. Mario Draghi elárulta, hogy hamarosan elkezdik az eszközfedezetű értékpapírok (ABS) vásárlását, ami két évig fog tartani. Ráadásul a tanács további lazító intézkedések bevezetésére is hajlandó, amennyiben szükségét érzi, ez nagy valószínűséggel vállalati kötvényvásárlást jelenthet. Az EKB mérlegfőösszege mindent egybevetve akár a 2012. márciusi szintekre is emelkedhet meglátása szerint, ami 1.000 milliárd eurós lazítást jelentene.
- A Bank of England nem változtatott sem a 0,5%-os irányadó rátáján, sem a 375 milliárd fontos eszközvásárlási program mértékén. A jövő hét szerdán publikálandó inflációs riportban a rövid távú inflációs kilátások csökkenhetnek, míg a középtávú célok várhatóan nem változnak. Az elemzői várakozások ezzel szemben változtak, és többen a 2015 első negyedéves kamatemelési várakozásukat egy-két negyedévvel későbbre tolták.
- Az Allianz harmadik negyedéves gyorsjelentésében 1,6 milliárd eurós nettó profitról és 25,8 milliárd eurós bevételről számolt be, ami 11%-os, illetve 4%-os növekedésnek felel meg év/év alapon. A biztosító a korábbi 40%-os osztalék kifizetési hányadát 50%-ra emeli (6,9 euró közeli osztalékot jelentene, ami a tegnapi záróárral számolva 5,4%-os osztalékhozamnak felel meg), hogy a befektetők aggodalmát csillapítsa a Pimco alapokból eltávozó összegek miatt. A későbbiekben tovább növekedhet ez az érték, ugyanis a cég az év végéig felülvizsgálja osztalékpolitikáját, és elképzelhető, hogy akár az egyik fő versenytárs, a Zürich Insurance szintjére (70%) emeli azt.
- A kora reggeli vegyes német makroadatok után (jobb export-import adat, rosszabb ipari termelési adat) francia és brit külkereskedelmi mérleg statisztikák érkeznek.

Olaj, arany
- A WTI 77,7 dollárig süllyedt ma reggel. Az esés fő fundamentális oka az OPEC előrejelzése volt, mely szerint 2017-ben csak napi 28,2 millió hordó kereslet lesz a szervezet tagjainak olajkínálatára, ami napi 800 ezer hordóval kisebb, mint a korábbi várakozás, és mintegy napi 600 ezer hordóval van alatta a mostani termelésnek. A számok mutatják, hogy jelentős nyomás lesz az OPEC-en, hogy vágja termelését.
- Az arany 1.141 dolláron volt ma reggel. Az aranyra továbbra is nyomás nehezedik a jó makrogazdasági adatok felől, mivel a tőke egyre inkább a tőzsdék felé mozdul el. Az arany mellett az ezüstöt is adják a befektetők.

Devizák
- Kétéves mélypontra zuhant az euró a dollárral szemben Mario Draghi szavaira, ami azt jelentette, hogy 1,2520-as szintekről 1,2370-ig esett a kereszt.
- A forint átmenetileg 309-ig tudott erősödni, szintén az EKB kommunikációjára, azonban innen újra északnak vette az irányt az EUR/HUF kurzusa, és 310 környékén indikál.

Távol-Kelet
- A Nikkei 0,5%-ot emelkedett, míg a Hang Seng és a Shanghai index egyaránt 0,5%-ot csökkent.
- Az új selyemút projektre több tízmillió dollár devizatartalékot készül felhasználni Kína. A projekt külföldi infrastruktúra fejlesztéseket takar, melynek célja, hogy javítsa a vízi- és szárazföldi összeköttetést Európával. Ennek eredményeként a kínai termékek gyorsabban eljuthatnának Európa irányába, ami tovább növelné a kínai cégek versenyképességét.
- A kínai jegybank ma publikált riportjából kiderült, hogy szeptember és október során a jegybank 769,5 milliárd jüannal (125,9 milliárd dollárral) növelte a bankok likviditását, ezáltal csökkentve a bankközi kamatokat és támogatva a gazdasági növekedést.

Határidős piacok
- Pozitív hangulat uralkodott a határidős piacokon ma reggel.

Vállalati hírek
- Az eredményt követő elemzői tájékoztatón a Magyar Telekom menedzsmentje elmondta, hogy csak azután fogja újragondolni osztalékpolitikáját, hogy a szabad cash-flow pozitívba fordul. Idén a frekvencia díjak miatt negatív a szabad cash flow.
- A Richter tegnapi elemzői tájékoztatóján elhangzott, hogy a cég az eddigi 10-11% közötti EBIT marzs helyett csak 10%-os EBIT marzzsal számol. Az árbevétel a korábban prognosztizált 6-7% helyett mindössze 5-6%-kal eshet vissza euróban számolva.

Az Adidas bejelentette, hogy a részvény visszavásárlási program keretében vásárolt részvények törölve lesznek, vagyis a későbbiek folyamán sem fognak visszakerülni a piacra. Az Adidas néhány hete jelentette be, hogy legfeljebb 300 millió euró értékben, de maximum 6 millió darab részvényt vásárol vissza. Az Adidas vezérigazgatója az eredmény publikálását követően sem erősítette meg a Reebok eladásáról szóló spekulációkat.

Az ArcelorMittal ma reggel publikált gyorsjelentésében a legtöbb soron jobb számokat közölt a vártnál, köszönhetően a virágzó tengerentúli acél keresletnek, amelyet egyedül a csökkenő vasérc árak tudtak ellensúlyozni. A társaság megemelte a tengerentúli acél kereslet várakozását az idei évre, miután az észak-amerikai régióban több mint duplájára emelkedett a társaság profitja a második negyedévhez képest. Az ArcelorMittal szerint a tengerentúlon idén 8,75%-kal bővülhet a fogyasztás, szemben a korábban várt 5%-kal. A harmadik negyedéves EBITDA 1,72 milliárd dollárról 1,91 milliárd dollárra emelkedett, szemben az előrejelzett 1,81 milliárd dollárral. A harmadik negyedéves árbevétel 20,1 milliárd dollár lett, miközben az elemzők 19,9 milliárd dollárt vártak. Az acélszállítások 21,5 millió tonnára emelkedtek a várt 20,7 millió tonnával szemben. A nettó profit 22 millió dollárra emelkedett az előző évi 193 millió dolláros veszteség után. A tisztított EPS 12 cent lett, amely azonban elmarad a várt 17,8 centtől.
Az Axa eladta hongkongi kötelező nyugdíjpénztárát. A tranzakcióból 270 millió euró upfront bevétele származott. A megállapodás értelmében az Axa hongkongi hálózata a következő 15 évben folytatja a termékek értékesítését. Az üzletág értékesítése a stratégiai átalakítás része.
A Moody’s stabil kilátások mellett megerősítette a Total Aa1 hitelminősítését annak ellenére is, hogy arra számítanak, hogy a következő 2-3 évben a fejlesztések jelentős beruházási kiadásokat eredményeznek majd.
Az ugandai kormány és a Total megállapodást írt alá az olajkitermelésre vonatkozóan, az energiaügyi miniszter szerint 2018-ban indulhat meg a kitermelés. További részleteket nem hoztak nyilvánosságra a megállapodásról.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.