BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Még nem dőlt el, milyen árfolyamon lesz forintosítás

Ismét a korrekció lett az úr a forintpiacon, a 200 napos mozgóátlagot tesztelte ismét az EUR/HUF árfolyam. Ennek ellenére valószínűbbnek látjuk, hogy újra csökkenésnek indul a kurzus és a 305-ös szintet ismét teszteli - véli az Erste elemzése.

A forintpiacon számos különböző hatás érvényesül, mégis úgy érezzük, hogy idén inkább a pozitívumok dominálnak. Év végére 303-305 közötti árfolyam jöhet ki, ami az államadósság/GDP arány csökkenése szempontjából is a kormány kiemelt célja lehet. Eközben a kötvénypiacon sorra dönti a rekordokat a hozamszint, a 10 éves papírokkal a másodpiacon már 3,84%-on kereskednek. Ma az ÁKK 3 hónapos diszkontkincstárjegyeket értékesít, lehet, hogy a meghirdetett 30 milliárd forintot sem éri el az értékesített mennyiség.

Nemzetközi helyzetkép:

Az EUR/USD devizaárfolyam sikeresen visszakapaszkodott a lélektani 1,25-ös támaszszint fölé. Amennyiben az európai növekedési kilátások romlásáról számol be az Európai Bizottság, úgy ismét erősödésnek indulhat a dollár az 1,23-as szintek felé elindulni. Unalmas volt a tegnapi kereskedés a tengerentúli részvénypiacon, az indexek az előző napi záróértékük körül oldalaztak (Dow -0,14%, Nasdaq 0,18%, S&P500 0%). A pénteki nap remek teljesítménye ezúttal elmaradt. Az európai piacon tegnap a medve volt az úr, a DAX index 0,81%-kal, a FTSE 100 index 0,89%-kal, a CAC 40 index pedig 0,92%-kal került lejjebb a tegnapi kereskedésben. A Nikkei 2,8%-ot emelkedett, miközben a Hang Seng és a Shanghai index is nulla körüli elmozdulással zárta a napot. A japán Topix index a mai 2,6%-os emelkedésével 6 éves csúcsot ért el. A Nikkei emelkedésében két tényező játszott meghatározó szerepet. A gyengülő jen és a pénteken piaczárást követően bejelentett nyugdíjalap átalakítása, amire a tegnapi ünnepnap miatt csak ma tudott reagálni a piac. A WTI kőolaj ára 77,6 dollárig zuhant ma reggel, ami 2010 óta a legalacsonyabb ár a nyersolaj piacán. Az esés fő oka az a szaúdi bejelentés volt, mely szerint jelentősen csökkentik az Egyesült Államok felé történő eladási árakat, ami árháborút indíthat el az USA-ban. A csökkenő árak ellenére az orosz kitermelés is új rekordszintet ütött meg, így egyelőre a zuhanó piacot semmi sem állítja meg. Az arany kurzusa 1.165 dollárig esett. A piac amerikai kamatemelésre és erősödő dollárra számít, ami szintén jelentősen csökkentheti az arany iránti keresletet. Az arany továbbra is eladói nyomás alatt lehet.

Hazai és nemzetközi hírek, makrogazdaság:

Az ISM feldolgozóipari beszerzési menedzser index 3,5 éves maximumra kapaszkodott tegnap, ami tovább erősíti az USA gazdasági kilátásait. A piac mérsékelt csökkenést várt (56,2 pontra), ehelyett 59 pontra emelkedett a mutató. A Markit által közölt feldolgozóipari beszerzési menedzser index 56,2 pontról 55,9 pontra gyengül októberben, elmaradva a szeptemberi 57,9 ponttól. Autóértékesítési adatok is érkeztek tegnap az USA-ból, a teljes gépjármű eladások októberben 16,4 millió darab helyett 16,35 millió darabot tettek ki évesítve, a belföldi eladások pedig 13,1 millió helyett 13,12 millió darabra változtak.

Az Európai Bizottság 11 óra után hozza nyilvánosságra a friss növekedési prognózisait az EU tagállamokra, többek között Magyarországra is.

Egy uniós tisztségviselő szerint Görögországnak nem szabad kilépnie az EU-IMF védőhálója alól ilyen piaci környezetben. Az euró övezeti pénzügyminiszterek december 8-i ülésén ez a téma is biztosan felmerül majd. A legvalószínűbb forgatókönyvnek az tűnik, hogy egy készenléti hitel megállapodást kap az ország a kilépés utáni időszakra.

Varga Mihály, magyar nemzetgazdasági miniszter egy interjúban a következőket mondta: (1) Még nem dőlt el, milyen árfolyamon forintosítják a devizahiteleket. Elképzelhető, hogy piaci áron, de akár az alatt is. A lényeg, hogy a devizahitelesek nem járhatnak jobban, mint a forinthitelesek. (2) A Kúria korábban kimondta, hogy az árfolyamkockázatot az ügyfélnek kell viselni. (3) Az MNB közreműködésére is szükség lehet. A Fidesz frakció dönt a fair bankrendszer szabályairól, és a forintosításról, és akár már ma benyújthatja a parlamentnek a törvénytervezetet. Ebből arra lehet következtetni, hogy aktuális árfolyamon fog történni az átváltás, a forinthitelek esetében pedig verseny lesz a bankok között.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.