BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Meglepetésre 4,5 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom

Tovább oldalazott a forint a 200 napos mozgóátlag mentén, az EUR/HUF árfolyam 309 körül jár. A továbbiakban ismét forinterősödést várunk, a 305-ös szintet tesztelheti az árfolyam - írja az Erste elemzése.

Meg se mozdult a forint a tegnapi hírekre, az Európai Bizottság Magyarországgal kapcsolatos, optimista véleménye és az MNB bankok számára biztoasított további 9 milliárd eurónyi kerete sem hatotta meg a piaci szereplőket. A kötvénypiac is relatíve csendes, a hozamgörbe hosszú vége maradt a rekordközeli 3,86%-os szinten, a rövid oldal a DKJ aukció után emelkedett. Az ÁKK tegnap 30 milliárd forintnyi 3 hónapos diszkontkincstárjegyet értékesített, az aukciós átlaghozam tovább nőtt, 1,76%-ra. A másodpiacon 9 bázisponttal 1,80%-ra ugrott a 3 hónapos hozam.

Nemzetközi helyzetkép:

A vártnál gyengébb tengerentúli adatok érkeztek tegnap a tengerentúlon, melynek következtében az EURUSD árfolyama az 1,25-ös szintekről 1,2570-ig pattant vissza. Az amerikai piacok eséssel indították a napot, majd emelkedésbe fordultak, így a Dow Jones minimális pluszban tudott zárni (Dow 0,1%, Nasdaq -0,32%, S&P500 -0,29%). Az európai tőzsdék további esést könyvelhettek el, az FTSE 100 index 0,52%-ot, a DAX index 0,92%-ot, míg a CAC 40 index 1,52%-ot. Petro Porosenko ukrán elnök arra kéri a parlamentet, hogy vonják vissza azt a törvényt, ami az orosz szeparatisták által elfoglalt területek autonómiáját elismeri, ugyanis az EU és az USA sem hajlandó elismerni a hétvégi választások eredményét. Az eredmények eltörlése után december 7-én a kormány által felügyelt választásokat tartanak. Ráadásul a NATO főtitkára, Jens Stoltenberg szerint az orosz csapatok újra közelítenek az ukrán határhoz. Vagyes képet mutattak az ázsiai börzék: a Nikkei 0,4%-ot emelkedett, miközben a Hang Seng 0,5%-ot, a Shanghai inex pedig 0,2%-ot csökkent.

A nemzetközi árupiacon tovább esett az olaj árfolyma, amellyel 3 éves mélypontra került, ugyanis 77 dollár alá került a WTI kurzusa. A Bloomberg felmérése szerint az amerikai készletadatok 2,35 millió hordóval emelkedhetnek, ami azt jelentené, hogy a kínálat növekedése gyorsabb, mint a kereslet emelkedése. Az arany árfolyamában szintén csökkenést láthattunk, 1150 dollár környékén állt meg a nemesfém, ami 2010 óta nem látott érték. Vegyes képet mutattak a határidős piacok ma reggel, de a főbb indexek (Dow, S&P, Nasdaq, DAX) mind a pozitív tartományban voltak.

Hazai és nemzetközi hírek, makrogazdaság:

Pesszimista képet festenek az Európai Bizottság eurózónára vonatkozó növekedési várakozásai. Idén 1,2% helyett csupán 0,8% lehet a növekedés, míg jövőre 1,7% helyett 1,1%-os bővüléssel számolnak. Az inflációs prognózis 0,8%-ról 0,5%-ra, valamint 1,2%-ról 0,8%-ra csökkent. Ennek tükrében pedig újra elindulhatnak a spekulációk a csütörtöki kamatdöntéssel, illetve sajtótájékoztatóval kapcsolatban, miszerint Draghi bejelentheti a QE programot. A délelőtt során Markit szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-indexek érkeznek több európai országból.

A várt 62 pont helyett 54,8 pontra csúszott vissza az amerikai ISM New York indexe. A mai nap folyamán pedig az ADP publikálja a foglalkoztatottak számának októberi változását, illetve ISM szolgáltatóipari index is érkezik.

Meglepetésre 4,5%-kal nőtt a hazai kiskereskedelem naptárhatástól tisztított volumene szeptemberben, a várt 2,2%-kal szemben. Legnagyobb mértékben az üzemanyag kiskereskedelem nőtt (7,6% év/év), és ez okozta a legnagyobb meglepetést is. Az élelmiszer eladások 2,4%-kal, míg a nem élelmiszer típusú kiskereskedelem 5,9%-kal bővült. Az előzetes adat ennél részletesebb képet nem fest a kiskereskedelemben beálló váratlan nagy ugrásról. Az adat megerősíti azon várakozásunkat, hogy a lakossági fogyasztásban trendforduló következhetett idén, és így az reálértelemben elrugaszkodhatott a tavalyi 11 éves mélypontjáról.

Az Európai Bizottság a hazánk kapcsán jóval optimistább, mint az EU egészére. Brüsszel szerint az idei 3,2%-os növekedést jövőre 2,5%-os GDP bővülés követheti, ami 2%-ra lassulhat 2016-ra. Az EB előrejelzése etekintetben megyegyezik a kormány forgatókönyvével, ami mi várakozásainknál pedig némileg kisebb fékeződésre számít. Az infláció a Bizottság szerint 2,5%-ra gyorsulhat jövőre, ami a a mi 3%-os és a kormány 1,8%-os várakozása közepén van. Külön kiemelendő, hogy Brüsszel továbbra is 3% alatti hiánypályával számol az előrejelzési horizontján, illetve újdonság, hogy az államadósság pálya is csökkenő tendenciát mutat a Bizottsági jelentésben. Ez jelentősen csökkenti annak a veszélyét, hogy a túlzott deficit eljárás (EDP) újrainduljon Magyarországgal szemben.

Az MNB tegnap bejelentette, hogy az első 3 milliárd eurós program után további 9 milliárd eurót biztosít a bankrendszer számára több ügyleten keresztül, hogy minél kisebb legyen a bankok és ügyfelek közötti elszámolás, illetve a devizahitelek forintkonverziójának hatása a hazai fizetőeszközre. E két keretösszegre a devizatartalék 35 milliárd eurós értéke biztosít fedezetet, és e méret már elég, hogy az összes lakossági devizahitelt (12 milliárd euró) eltűnjön a rendszerből.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.