BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megtört a forint erősödő trendje

Megtört a csökkenő trend az EUR/HUF piacán tegnap, heves korrekcióba kezdett a forint. Az árfolyam megközelítette a 20 és 30 napos mozgóátlagot 307-nél, de nem elképzelhetetlen. Innen valószínűbb, hogy ismét az erősödés irányába mozdul a forint - áll az Erste elemzésében.

Megjött a várt korrekció a forint piacán, de továbbra is úgy gondoljuk, hogy az évet a 305 körüli szinten fejezheti be a hazai fizetőeszköz, ami az államadósság/GDP arány alakulásában is fontos szerepet tölt be. Az arány csökkentése érdekében várhatóan a tavalyihoz hasonlóan idén is jelentősen csökkentheti a kormány a likvid tartalékok szintjét. Erre utal az is, hogy a diszkontkincstárjegy kibocsátásokat kimondottan visszafogta az ÁKK, ma is csupán 30 milliárd forintnyi 3 hónapos papírt értékesít az adósságkezelő. Tegnap azonban 50 milliárd forint értékben adott el 6 hetes kötvényeket, ráadásul a 3 hónapos hozamnál lényegesen magasabb 1,81%-os átlaghozam mellett. Ezek a papírok december 30-án járnak le, így az év végi államadósság szintet nem növelik, míg a most eladott 3 hónapos papírok már igen.

Nemzetközi helyzetkép:

Nem változott a dollár árfolyama, az EUR/USD kurzusa az 1,2400-1,2440-es sávban oldalazott tegnap, ahonnan a mai nap folyamán várhatóan eltávolodik, ugyanis érkezik a harmadik negyedéves amerikai GDP adat. Fontos makrogazdasági adatok hiányában, a Dow Jones és az S&P500 index is csak oldalazott a tegnapi kereskedésben, ennek ellenére a piacok új történelmi csúcsra tudtak kapaszkodni. A Nasdaq index azonban egyenletes emelkedést mutatott a kereskedés végéig (Dow 0,04%, Nasdaq 0,89%, S&P500 0,27%). Az európai indexek közül a brit szekciónak nem volt jó napja, ugyanis a FTSE 100 index 0,31%-os mínuszban zárta a napot, miközben a német DAX index és a francia CAC 40 index 0,5% körüli pluszt produkált. A Nikkei 0,3%-ot, a Shanghai index 1,3%-ot emelkedett, míg a Hang Seng index 0,1%-ot csökkent. Az elemzők többsége szerint a pénteki meglepő kínai kamatvágást követően a jegybank valószínűleg nem fog újabb hasonló lépésről dönteni. Azonban a következő negyedévben többen is újabb kamatvására és/vagy a tartalékráta csökkentésére számítanak.Az olaj árfolyama tovább esett, és ismételten 75 dollárnál jár a WTI típusú kőolaj árfolyama. Ebben közrejátszott az a hír, hogy az OPEC esetleges kitermelés csökkentésében Iraknak, Iránnak és Líbiának sem kéne részt vennie.

Becslések szerint napi 1 millió hordós kvóta csökkentés tudná emelni az olaj árfolyamát. Az arany árfolyama a 30 napos mozgóátlagnál torlódik, de az ellenállás áttörésére egyelőre még nem került sor. Ha sikerülne 1200 dollár fölé emelkednie az arany unciánkénti árának, akkor megnyílna a tér a további emelkedés előtt 1250 dollárig. Az amerikai határidős indexek a negatív, míg az európaiak a pozitív tartományban voltak ma reggel.

Hazai és nemzetközi hírek, makrogazdaság:

Christian Noyer az EKB Kormányzótanácsának tagja szerint a testület egyértelműen állást foglalt amellett, hogy az EKB mérlegfőösszegét 1.000 milliárd euróval duzzasztja fel annak érdekében, hogy az infláció emelkedésnek induljon. Ez a lépés nem csak az előrejelzések helyességének szempontjából üdvözítő, hanem az árstabilitást is támogatja.

A Bundesbank vezetője, Jens Weidmann szerint sokkal inkább a növekedést kellene ösztönözni az esetleges államkötvény vásárlások helyett. Említést tesz arról, hogy vannak egyéb monetáris eszközei is az EKB-nak, ugyanakkor hatásuk a tesztek hiányában nem ismert, így azok nehezen alkalmazhatók.

A várakozásoknak megfelelően 1,2%-kal nőtt a német GDP év/év alapon. A nap hátralevő részében az öreg kontinensről már nem érkezik érdemi adat.

A délutáni órákban kerül nyilvánosságra a harmadik negyedéves amrikai GDP adat második közlése. Az első becslés 3,5%-os évesített növekedést mutatott, ezúttal azonban 3,3%-os dinamikát várnak az elemzők. Ma érkezik továbbá a  Richmondi Fed feldolgozóipari index, a Conference Board fogyasztói bizalmi index és S&P Case Shiller házár index.

Az MNB monetáris tanácsa kamatdöntő ülést tart ma 14 órakor. Várakozásunk szerint nem változtatnak az irányadó kamatrátán, ami szerintünk 2015 végégi maradhat a jelenlegi, rekordalacsony 2,1%-os szinten. Az utóbbi időkben nőttek a további kamatvágással kapcsolatos várakozások, szerintünk azonban ehhez a lépéshez sem fog nyúlni az MNB, a Fed kamatemeléssel kapcsolatos spekulációk miatt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.