BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Piacnyitás előtt jelent az Alibaba

Ugyan sokat szaladtak az indexek, de az erő megmaradt bennük. A Dow Jones megtartotta korábbi emelkedését, miközben az S&P500 új csúcsot ütött tegnap. A Nikkei is kitört tegnap a sávból, és megcélozta a 18 000 pontos szintet. Olyan szinteken állt, ahol 2007 óta nem fordult meg - írják az Erste elemzői.

Mindezek ellenére a hangulat nem mondható rózsásnak. Az elmúlt két hét rally-ját követően rövidtávú túlvettség jeleit lehet felfedezni az indexeken. Így ma újra korrigálni próbálnak, ami lehet, hogy csak oldalazásban merül ki. Mivel rövidtávú korrekciós fázis van a piacokon (talán a BUX lehetne kivétel ez alól) ezért az oldalazás, amit mára várunk, jó viselkedésnek mondható a bika piac szempontjából. A kissé negatívabb nemzetközi hangulatban a viszonylag jó technikai kép ellenére a BUX-ban is stagnálást várunk, amely abban különbözhet európai társaitól, hogy itt ez kis emelkedésben, míg ott kis csökkenésben nyilvánulhat meg.

Nemzetközi hírek
USA

- Unalmas volt a tegnapi kereskedés a tengerentúlon, az indexek az előző napi záróértékük körül oldalaztak (Dow -0,14%, Nasdaq 0,18%, S&P500 0%).
- Az ISM feldolgozóipari beszerzési menedzser index 3,5 éves maximumra kapaszkodott tegnap. A piac mérsékelt csökkenést várt (56,2 pontra), ehelyett 59 pontra emelkedett a mutató.
- A Markit által közölt feldolgozóipari beszerzési menedzser index 56,2 pontról 55,9 pontra gyengül októberben, elmaradva a szeptemberi 57,9 ponttól.
- Autóértékesítési adatok érkeztek tegnap az USA-ból, a teljes gépjármű eladások októberben 16,4 millió darab helyett 16,35 millió darabot tettek ki évesítve, a belföldi eladások pedig 13,1 millió helyett 13,12 millió darabra változtak.
- Az Alibaba piacnyitás előtt publikálja második negyedéves számait. A piac 45 centes részvényenkénti profitot és 2,62 milliárd dolláros árbevételt vár. A menedzsment folyó negyedévre vonatkozó várakozásai lesznek fókuszban, a piac 76 centes EPS-t és 4,36 milliárd dolláros árbevételt vár jelenleg.
- Az ISM New York októberi számai érkeznek a délutáni órákban.

Európa
- A pénteki nap remek teljesítménye ezúttal elmaradt. A DAX index 0,81%-kal, a FTSE 100 index 0,89%-kal, a CAC 40 index pedig 0,92%-kal került lejjebb a tegnapi kereskedésben.
- Egy uniós tisztségviselő szerint Görögországnak nem szabad kilépnie az EU-IMF védőhálója alól ilyen piaci környezetben. Az euró övezeti pénzügyminiszterek december 8-i ülésén ez a téma is biztosan felmerül majd. A legvalószínűbb forgatókönyvnek az tűnik, hogy egy készenléti hitel megállapodást kap az ország a kilépés utáni időszakra.
- Izgulni valónk 11 óra után lesz, amikor is az Európai Bizottság nyilvánosságra hozza a növekedési kilátásokkal kapcsolatos prognózisait.

Olaj, arany
- A WTI 77,6 dollárig zuhant ma reggel, ami 2010 óta a legalacsonyabb ár a nyersolaj piacán. Az esés fő oka az a szaúdi bejelentés volt, mely szerint jelentősen csökkentik az Egyesült Államok felé történő eladási árakat, ami árháborút indíthat el az USA-ban. A csökkenő árak ellenére az orosz kitermelés is új rekordszintet ütött meg, így egyelőre a zuhanó piacot semmi sem állítja meg.
- Az arany kurzusa 1.165 dollárig esett. A piac amerikai kamatemelésre és erősödő dollárra számít, ami szintén jelentősen csökkentheti az arany iránti keresletet. Az arany továbbra is eladói nyomás alatt lehet.

Devizák
- Az EUR/USD kereszt sikeresen visszakapaszkodott a lélektani 1,25-ös támaszszint fölé. Amennyiben az európai növekedési kilátások romlásáról számol be az Európai Bizottság, úgy megpróbálkozhat a kurzus az 1,23-as szintek felé elindulni.
- Az EUR/HUF kurzusa átmenetileg járt a 309,5-es szintek felett is tegnap, azonban immáron sokadszor a 200 napos mozgóátlag (309-es szint) alatt zárt az árfolyam.

Távol-Kelet
- A Nikkei 2,8%-ot emelkedett, miközben a Hang Seng és a Shanghai index is nulla körüli elmozdulással zárta a napot. A japán Topix index a mai 2,6%-os emelkedésével 6 éves csúcsot ért el.
- A Nikkei emelkedésében két tényező játszott meghatározó szerepet. A gyengülő jen és a pénteken piaczárást követően bejelentett nyugdíjalap átalakítása, amire a tegnapi ünnepnap miatt csak ma tudott reagálni a piac.
- Ausztráliában a várakozásoknak megfelelően 2,5%-on tartották az alapkamatot, ugyanakkor a külkereskedelmi hiány a vártnál gyorsabb ütemben, 2261 millió dollárra nőtt.
- 23,2%-kal 3,5 milliárd dollárra esett a makaói kaszinók bevétele októberben, ami a legnagyobb mértékű visszaesés 2005-óta, amióta havi szintű adatokat publikálnak a kaszinók bevételéről. A visszaesés elsősorban a nagytétes asztaloknál volt érezhető, részben a kínai korrupció ellenes harc, részben a hongkongi tüntetések miatt.
- A Sony 11%-ot, a Panasonic 6%-ot emelkedett a vártnál jobb negyedéves eredmény hatására. A Sony 85,6 milliárd jen üzemi veszteséget ért el, szemben a várt 150,5 milliárd jen veszteséggel. A kisebb veszteség oka a játékkonzolok és kamerák erős teljesítménye. A Panasonic 310 milliárd jenről 350 milliárd jenre emelte év végi profitvárakozását.

Határidős piacok
- Negatív hangulat uralkodott a határidős piacokon ma reggel.

Vállalati hírek
- Varga Mihály egy interjúban elmondta: (i) Még nem dőlt el, milyen árfolyamon forintosítják a devizahiteleket. Elképzelhető, hogy piaci áron, de akár az alatt is. A lényeg, hogy a devizahitelesek nem járhatnak jobban, mint a forinthitelesek. (ii) A Kúria korábban kimondta, hogy az árfolyamkockázatot az ügyfélnek kell viselni. (iii) Az MNB közreműködésére is szükség lehet. A Fidesz frakció dönt a fair bankrendszer szabályairól, és a forintosításról, és akár már ma benyújthatja a parlamentnek a törvénytervezetet. Ebből arra lehet következtetni, hogy aktuális árfolyamon fog történni az átváltás, a forinthitelek esetében pedig verseny lesz a bankok között.

A Banco Santander nettó eredménye 52%-kal bővült a harmadik negyedévben 1,06 milliárd euróról 1,61 milliárd euróra, meghaladva az 1,53 milliárd eurós elemzői várakozást. A spanyol piacon csökkenő céltartalékolás és javuló árrések segítették a Santandert a jó számok elérésben, de a brazil és az angol piac javuló számait is érdemes még megemlíteni. A nettó kamatbevétel 7,37 milliárd euróról 7,47 milliárd euróra emelkedett. A nem-teljesítő hitelállomány 5,28% volt a harmadik negyedévben, ami jobb, mint a júniusi 5,45%. A CET1 ráta 11,44%-ra javult a júniusi 10,92%-ról. A Santander szerint 2016-ig 2 milliárd eurós költségcsökkentést hajthatnak végre, ami magasabb a korábbi 1,51 milliárd eurós várakozásnál.

A BMW a harmadik negyedévben 9,4%-os növekedéssel 19,6 milliárdos árbevételt realizált, felülmúlva a várt 19,3 milliárd eurót. A 2,26 milliárd eurós, kamatok és adók levonása nélküli EBIT eredmény szintén felülmúlta a 2,03 milliárd eurós elemzői konszenzust, és 17%-kal magasabb, mint egy évvel korábban. A társaság megismételte, hogy jelentős növekedést várt az idei adózás előtti eredményben. Az autógyártásnál 9,4%-os profitmarzsot ért el a társaság, ami meghaladja a nagy riválisokét (Mercedes 8,5%, Audi 9,2%). Az első 9 hónap alatt 1,53 millió darab gépkocsit értékesítettek, így épphogy csak, de teljesül az év végére várt 2 millió darabos eladás időarányos része. A modellek tekintetében az X5 mutatott kiemelkedő, 34,2%-os növekedést. Az új elektromos BMW i modellekből 10 ezer darabot értékesítettek a harmadik negyedévben. Szintén javították az eladásokat az idén debütált 2-es, illetve 4- es modellek.

A BMW tegnap este publikálta amerikai értékesítési adatait is. A BMW csoport 7,9%-ot emelkedett, ezen belül a BMW márka 11%-kal bővült, míg a Mini 7%-kal esett vissza. A BMW motorkerékpár üzletágának eladásai 13,9%-kal lettek magasabbak. Októberben a BMW 30,6 ezer, a Mini pedig 5,3 ezer gépkocsit értékesített a tengerentúlon.

A Commerzbank szerint a tengeri konténerszállítás 6%-kal növekedhet 2015-ben a javuló világgazdaságnak köszönhetően. A hajózási aktivitás növekedése pozitív lenne a 13 milliárd eurós hajóhitel állománnyal rendelkező Commerzbank számára.

Az E.ON bejelentette, hogy értékesítette 20%-os részesedését a finn gázcégben, a Gasum-ban. A vevő a finn állam, a vételár mindössze 200 millió euró, így árfolyamhatással nem számolunk.

Októberben a Fiat csoporthoz tartozó Chrysler eladásai 22%-kal növekedtek Amerikában, felülmúlva a 20%-os várakozást. A Chrysler alá tartozó márkák közül a Jeep 52%-ot, a Ram 36%-ot, a Chrysler pedig 17%-ot növekedett.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.