BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szeptemberben sem brillírozott a magyar ipar

Elpattant a húr a forintpiacon, a 200 napos mozgóátlagon áttörve, egészen 310,5-ig emelkedett az EUR/HUF kurzusa. A jelenlegi technikai kép alapján a 312-es szintig emelkedhet az árfolyam, onnan várunk csak fordulót. Év végéig azonban továbbra is inkább a csökkenő trend dominálhat - vélik az Erste elemzői.

A forint nem bírta a strapát, és az egyéb feltörekvő piaci devizákhoz hasonlóan nagyot gyengült tegnap. A lengyel zloty ugyan egész jól tartotta magát, de a lej, a török líra, és más hasonló devizák is leértékelődést mutattak tegnap. Az állampapír piacon csend honol, némileg csökkentek a hosszú hozamok, és immár 205 bázispontra csökkent a 3 hónapos és 10 éves hozamok különbözete, ami pár hete még 350 bázispontra rúgott. A hozamgörbe meredeksége várhatóan nem csökken tovább, innen már inkább felfelé mutató kockázatokat látunk. Ma z ÁKK 12 hónapos diszkontkincstárjegyeket értékesít, 30 milliárd forint meghirdetett mennyiséggel. A legutolsó 12 hónapos aukció besült, nem sikerült eladni a papírokból a gyenge kereslet miatt.

Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacon az EURUSD árfolyama a 1,2550-es szintekről 1,2460-ig esett tagnap, majd nap végén picit visszakorrigált az 1,25-ös szintig. A mai nap folyamán pedig az EKB döntés következtében lehet volatilisebb az árfolyam. A tengerentúlon nem olt egységes a kép, az S&P500 és a Dow Jones még sosem zárt olyan magasan, mint tegnap, a Nasdaq viszont esést kellett elkönyveljen (Dow 0,58%, Nasdaq -0,06%, S&P500 0,59%). Európában viszont a hét eleje óta tartó negatív hangulat kezdett pozitívba fordulna, sikerült emelkedniük az indexeknek: a FTSE 100 index 1,32%-os, a DAX index 1,63%-os, a CAC 40 index 1,89%-os pluszban zárt. Kijev felfüggesztheti az állami kifizetéseket az orosz szeparatisták által megszállt területeken. Az újonnan megválasztott, de el nem ismert kelet-ukrán vezetők közvetlen tárgyalásokat folytatnának Kijevvel, amit Ukrajna egyértelműen elutasít. Vegyes képet mutattak az ázsiai tőzsdék: a Nikkei 0,9%-ot, a Hang Seng 0,1%-ot esett, miközben a Shanghai index 0,1%-ot emelkedett.

A nemzetközi árupiacon a WTI olaj árfolyama jelentős volatilitást mutatott, a süllyedő készletadatokra nagyot ugrott a kurzus. Ma reggel 78,5 dolláron állt az olaj. Az arany kurzusa viszont emelkedni tudott (1.147 dollárig), melynek elsősorban technikai háttere van, habár az erős dollár továbbra is kedvezőtlen a nemesfém árfolyamára. Vegyes képet mutattak a határidős piacok ma reggel, de a főbb indexek (Dow, S&P, Nasdaq, DAX) mind esést mutatnak.

Hazai és nemzetközi hírek, makrogazdaság:

A mai nap középpontjában egyértelműen az Európai Központi Bank kamatdöntése, és az azt követő sajtótájékoztató áll. A kamatok tekintetében nem vár a piac változtatást, viszont a héten közzétett eurózónás inflációs és növekedési kilátások alapján elképzelhető, hogy Mario Draghi újabb bejelentést tesz az eszközvásárlásokat illetően. Ben Bernanke, volt Fed elnök szerint az EKB-nak több idő kell ahhoz, hogy az amerikai típusú monetáris lazítást átültesse Európára. Szerinte az ő regnálása alatt is aggódtak a defláció miatt, azonban az első QE program bevezetése óta eltelt 4 év őket igazolja.

A tengerentúli ADP munkapiaci adatok kedvezőbbek lettek a várakozásoknál, a foglalkoztatottsági adat 230 ezerrel nőtt októberben, ami 10 ezer fővel lett jobb a vártnál. Az előző havi 213 ezres adatot felfelé módosították 225 ezerre. Az ISM szolgáltatóipari index 57,1 pontra esett októberben, amely alulmúlja az 58 pontos várakozásokat, és az előzetes 58,6 pontot. A foglalkoztatottsági almutató 58,5 pontról 59,6 pontra emelkedett, amely 9 éves csúcsot jelent. A Markit szolgáltatóipari beszerzési menedzser indexe pedig már a negyedik hónapja emelkedik. Az előzetes 57,3 pont után 57,1 pont lett a mutató végleges értéke októberben.

Vártnál gyengébben alakult az ipari termelés, a nyers szám szerint 7,6%-kal nőtt a tavalyi szeptemberhez képest, a 9,1%-os várakozásunkkal szemben. Ezúttal a munkanap hatás is segített, ettől tisztítva 5,2% az éves növekedés, az augusztusi 2,8% után. Havi szinten csupán 2,7%-os növekedést mutatott szeptemberben az ipar, az augusztusi 5,7%-os visszaesés után, így beigazolódott a gyanúnk, hogy nem csak az „ideiglenes” autógyárleállások álltak a megtorpanás mögött, hanem általános lassulás jellemzi a hazai ipart. Nagy baj azért nincsen, hiszen júliusban majdnem történlemi csúcson volt Magyarország ipari kibocsátása, 2008 februárja óta nem járt ezen a szinten a termelés. A részletes adatok még nem állnak rendelkezésre, de várakozásunk szerint a belföldi értékesítésre szánt ipar telejsíthetett gyengébben, míg az exportra szánt kibocsátás visszaállhatott az augusztus előtti magas szintre.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.