BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Amerikai makrogazdasági adatokat várhatunk

Megállt a forint gyors ütemű gyengülése az euróval szemben hétfőn, sőt, egészen a 313,6-os szintig tudott menetelni. A devizapár árfolyama láthatóan megindult a 310-as szint irányába, amely felé újabb lépéseket tehet a mai napon, illetve a két ünnep között. Továbbra is fenntartjuk azt a várakozásunkat, amely szerint a forint enyhe erősödése folytatódhat amennyiben a piacokon uralkodó hangulat nem romlik érdemben - írják az Erste elemzői.

A két munkanapból álló héten nem tart aukciókat az ÁKK. Idén utoljára december 29-én és 30-án fog diszkont kincstárjegyeket eladásra kínálni az államadósság kezelő (3 és 12 hónapos futamidőből 60-60 milliárd forint értékben). A másodlagos piacon újra a vevők kerültek többségbe, így a kötvények hozama újra lefelé vette az irányt, megközelítve azokat a szinteket, amelyekről felpattantak a múlt héten a hirtelen romló nemzetközi piaci hangulatban. A legnagyobb mértékben az 5, illetve a 10 éves hozamok csökkentek (10-12 bázisponttal).

Az EUR/USD árfolyamban érdemi elmozdulást nem láthattunk makroadatok és piacmozgató hírek hiányában. A mai napon azonban a harmadik negyedéves amerikai GDP-adat végleges értéke akár az 1,22-es szintek alá is lökheti az árfolyamot, ha a várakozásokat meghaladóan jó teljesítményt tud felmutatni az amerikai GDP adat. Folytatódott az emelkedés a tengerentúli tőzsdéken, kiegyensúlyozott és mérsékelt emelkedést láthattunk tegnap (Dow 0,87%, Nasdaq 0,33%, S&P500 0,4%).

Európában a kora reggeli látványos vételi kedv nap végére részben elolvadt, és a FTSE 100 index, valamint a CAC 40 index 0,5% alatti pluszban fejezte be a kereskedést a DAX index 0,8%-os emelkedése mellett. Megkedvelték az orosz tőzsdét és a rubelt a befektetők. Az orosz deviza 10%-ot erősödött a dollárhoz képest. A ma esedékes második körös görög elnökválasztás sikertelensége borítékolhatónak tűnik. A Reuters felmérése szerint csupán 169 képviselői szavazat fog érkezni Sztavrosz Dimaszra, ami igencsak messze van a 200 fős minimum limittől. A december 29-én esedékes harmadik körben már csak 180 voksot kell szereznie a kormányfő jelöltnek, azonban ha ez sem sikerül, akkor előrehozott választások jöhetnek, ami idegessé teheti a piacokat.

Az ázsiai tőzsdék vegyes teljesítményt mutatnak korán reggel. A Nikkei 225 index nullában van, a Hang Seng index 0,2%-os minimális mínuszt mutat, miközben a Shanghai Composit index 3%-ot esett. A Shanghai index méretes mínusza az eddigi emelkedés korrekciójának, illetve a kínai hatóságok vizsgálatának köszönhető.

Hazai és nemzetközi hírek, makrogazdaság:
Amerikában a használtlakás-értékesítések 6%-kal 4,93 millióra csökkentek novemberben, a piac azonban az októberi 5,25 millióról 5,2 millióra történő csökkenést várt. A gyengébb adat féléves mélypontot jelent.

A mai nap folyamán számos makrogazdasági adat érkezik a tengerentúlról. Ilyen például a harmadik negyedéves végleges GDP adat, a Michigani Egyetem novemberi fogyasztói bizalmi indexe, az újlakás értékesítési számok, illetve a Richmondi Fed feldolgozóipari index decemberi száma.

A délelőtt folyamán francia és brit GDP-adatok érkeznek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.