BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az ipari termeléssel összhangban alulmúlta a várakozásokat a külkereskedelem

A hét első napján sem történt elmozdulás a forint árfolyamában. A hétfőt 306-hoz tapadva töltötte a devizapár. Amennyiben tartósan át tudná törni a 305-ös szintet a forint, akkor tér nyílhatna további erősödésre. Továbbra is az oldalazás a legvalószínűbb forgatókönyv az EUR/HUF esetében. Külső események nélkül nem várható jelentős árfolyamingadozás - írják az Erste elemzői.

A forint piaca nem tartogatott meglepetést tegnap, hiszen az EUR/HUF kereszt a 306,0-306,5 közötti sávban billegett.

Nem történt jelentős elmozdulás a hozamgörbe mentén, hiszen csupán az 5 éves (3 bázisponttal), valamint a 15 éves hozam (2 bázisponttal) emelkedett. Az év vége közeledtével az ÁKK folyamatosan csökkenti a kibocsátandó kötvény mennyiségét, hiszen ma már csak 20 milliárd forint értékben kíván 3 hónapos DKJ-t értékesíteni az államadósság kezelő a múlt heti 30 milliárd helyett. A kereslet várhatóan újra kimagasló lesz a rövid állampapírok iránt, az átlaghozam pedig az előző aukció eredményéhez közel (1,55-1,60% körül) alakulhat.


Nemzetközi helyzetkép:

Makrogazdasági adat nem érkezett tegnap a vezető tengerentúli börzékről, de a tovább zuhanó olajárfolyam és a vállalati hírek izgalomban tartották a befektetőket. A piacokon negatív hangulatban telt a tegnapi kereskedés (Dow -0,59%, Nasdaq -0,83%, S&P500 -0,74%).

Pirosba borultak az európai indexek tegnap. A DAX index 0,72%-ot, a CAC 40 index 1,0%-ot, míg a FTSE 100 index 1,05%-ot veszített az értékéből. Mind az amerikai, mind az európai határidős piacok mínuszba fordultak ma reggel.

Az ázsiai piacon is az eladók voltak többségben. A Nikkei 225 0,68%-os esése eltörpül a Hang Seng 2,62%-os és a Shanghai Composite 5,6%-os mélyrepülése mellett. Utóbbi hátterében az energetikai szektor és a bankrészvények méretes mínusza állt a csökkenő olajár és növekedési kilátások miatt.

A WTI ma reggel újabb 5 éves mélypontra, 62,5 dollárra süllyedt, miután tegnap Irak is vágta az olaj árát ázsiai vevőinek. Jelenleg az irakiak 4 dolláros hordónkénti diszkonttal kínálják nyersolajukat az irányadó ománi és dubai olajhoz képest. Ez a piac szerint egyértelmű jele, hogy árháború van az OPEC tagjai között, ami további áresést jósol előre. Az arany némileg korrigált, és 1,204 dolláron állt ma reggel. A hírek szerint a pénzügyi befektetők oldaláról némi vásárlás volt tapasztalható, mivel az SPRD állománya 0,5%-kal nőtt a múlt héten. A piac számít arra is, hogy egyelőre maradnak a stimulus programok a világban, ami növelheti a pénzmennyiségen keresztül az arany iránti érdeklődést.

Hazai és nemzetközi hírek, makrogazdaság:

Fontosabb makrogazdasági adatokat ma sem publikálnak a tengerentúlon.

A német ipari termelés októberben 0,2%-kal emelkedett a várt 0,3%-os bővülés helyett. Az adat azért igazán fontos, mert jelentős súllyal bír az eurózónás harmonizált fogyasztói árindexben, amit az EKB is árgus szemekkel figyel.

A kora reggeli német export-import adatok vegyesen sikerültek. Az export októberben 0,5%-kal csökkent a várt 1,0%-os visszaesés helyett. Az import viszont 3,1%-kal csökkent a 1,5%-os mínusz helyett. A görög kormány a vártnál két hónappal korábban fog államfőt választani. A 300 fős parlamentben 180 képviselő támogatására van szükség, miközben a kormánypárt 155 képviselővel rendelkezik. Ha nem jön össze a többség, akkor fel kell oszlatni a parlamentet. Ez a lépés válaszul szolgál az euró zóna pénzügyminisztereinek arra a bejelentésére, miszerint a hitelszerződést két hónappal meghosszabbítják.

A mai pekingi gazdasági konferencián (CEWC) a kínai döntéshozók arról határozhatnak, hogy 7,5% helyett 7,0% legyen a 2015-ös növekedési prognózis. A hivatalos számokra tavaszig várnunk kell, azonban a kommunikációban már eddig is lehetett hallani olyan hangokat, melyek tolerálnák a kisebb növekedési számot. Az ügyhöz közel álló források szerint mindeközben a kínai bankok próbálnak nyomást gyakorolni a jegybankra, hogy csökkentse a kötelező tartalékrátát. A nagyobb bankok a betétek 20%-át tartják a központi banknál. A ráta 0,5 százalékpontos megvágása esetén körülbelül 500 milliárd jüan, azaz 81 milliárd dollárnyi likviditás szabadulhatna fel.

Hétfőn hozta nyilvánosságra a Nemzetgazdasági Minisztérium a novemberi hónapra vonatkozó előzetes költségvetési adatokat. Az NGM közleménye szerint 95,9 milliárd forintos többlettel zárta a hónapot a költségvetés. Így november volt a harmadik egyhuzamban, amikor szufficitet láthattunk. Év elejétől kezdve november végéig 713,7 milliárd forint hiányt halmozott fel a költségvetés, amely az éves terv 72,5%-a. Ez azt jelenti, hogy a kormány idei, 2,9%-os GDP arányos hiánycélja könnyen teljesülhet. A ma reggel közzétett októberi előzetes külkereskedelmi egyenleg – az ipari termelési adatokkal összhangban – éves, illetve havi összevetésben is csökkent, hiszen csupán 373,8 millió eurót ért el.

Heti kitekintő:

Egyesült Államok: A hét eleje nyugodt mederben telik, nem várhatóak jelentősebb piacmozgató adatok a tengerentúlról. Csütörtökön érkezik a heti friss munkanélküli segélyt kérők száma, illetve kiskereskedelmi termékforgalomról kaphatunk képet. Pénteken még a Michigani fogyasztói hangulatindex lehet fontos a piac számára.

Európa: Amerikához hasonlóan az öreg kontinens sem tartogat sok meglepetést a hétre. Csütörtökön a német harmonizált fogyasztói árindexet publikálják, majd pénteken az eurózónás ipari termelés jelenik meg.

Magyarország: A heti makrogazdasági adatok közül leginkább a csütörtöki inflációt érdemes kiemelni, illetve a pénteki ipari termelés részleteit ismerhetjük meg, amely magyarázatul szolgál a múlt pénteki gyenge adatnak. A héten még a keddi külkereskedelmi egyenlegre, illetve a szerdai jegybanki jegyzőkönyvre érdemes figyelni. Ezek mellett az ÁKK szerdán 3 hónapos DKJ aukciót tart, majd csütörtökön 3, 5, 15 éves papírokat lehet vásárolni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.