BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elmaradt a várakozásoktól az ipari termelés volumene

Csütörtökön folytatta az oldalázást az EUR/HUF árfolyama. A kurzus továbbra is a 20, illetve a 30 napos mozgóátlag között mozog. Rövidtávon folytatódhat az oldalazás, és 305-307 környékén mozoghat az árfolyam - írja az Erste elemzése.

A csütörtöki állampapír-aukció vegyes eredményt produkált. Az ÁKK által meghirdetett éves DKJ iránt (D151111) visszafogott volt az érdeklődés, így abból csupán 20 milliárd forint értékben bocsátott ki belőle az adósságkezelő. Ezzel szemben a változó kamatozású, 2017/C jelű kötvényre kimagasló kereslet mutatkozott. A másodlagos piacon jegyzett hozamok esetében nem történt elmozdulás a szerdai értékekhez képest.

Nemzetközi helyzetkép:

Mario Draghi beszéde a nemzetközi devizapiacon is éreztette hatását, első reakcióként 1,228-ig esett az árfolyam, azonban később egészen a 20 napos mozgóátlag 1,245-ös értékéig emelkedett a devizapár jegyzése, ahonnan lefordult az árfolyam, és végül 1,237-en zárta a kereskedést. Az amerikai indexek nem kaptak lendületet tegnap, így minimális mínuszban (0,07-0,12%) fejezték be a kereskedést. Az EKB elnökének beszéde az európai piacokat is megrángatta, a FTSE 100 index 0,55%-ot, a DAX index 1,21%-ot, a CAC 40 pedig 1,55%-ot veszített értékéből. Az euró zóna miniszterei fontolgatják, hogy hat hónappal, 2015 közepéig kiterjesztenék a görög mentőcsomagot. A miniszterelnöknek, Antonis Samarasnak ehhez biztosan lesz egy-két szava, hiszen a februári elnökválasztás előtt inkább az EU/IMF-től való elszakadással lehet szavazatokat szerezni, mintsem egy esetleges hosszabbítással. Pozitív képet festettek az ázsiai börzék: a Nikkei 0,2%-ot, a Hang Seng 1%-ot, a Shanghai index pedig 0,4%-ot emelkedett.

A nemzetközi árupiacon a WTI 66,6 dollárra süllyedt ma reggel annak köszönhetően, hogy a szaúdiak a legalacsonyabb hivatalos eladási árat állapítottak meg ázsiai vevőiknek az elmúlt 14 évben. Az arany stabilan 1205 dollár maradt. A piac ma az USA munkanélküliségi számait fogja figyelni elsősorban. A EU ösztönző program bejelentésének elmaradása egyelőre nem hatott érdemben az árfolyamra. Vegyes képet mutattak a határidős piacok ma reggel.

Hazai és nemzetközi hírek, makrogazdaság:

A tegnapi EKB-kamatdöntés nem hozott meglepetést a kamatokat illetően, ugyanis változatlanul hagyták az irányadó rátát. A sajtótájékoztatón sem hangzott el bejelentés az államkötvény vásárlásokat illetően. Mario Draghi megerősítette korábbi szavait, miszerint továbbra is figyelik a makrogazdasági kilátásokat, és ennek fényében készek újabb lépéseket tenni, amennyiben szükséges. A 2015-ös és 2016-os GDP előrejelzéseket azonban lefelé módosították. A korábbi 1,6% illetve 1,9% helyett 1,0% és 1,5% lehet a gazdasági növekedés az eurózónában.

Vlagyimir Putyin újra felhívta a figyelmet arra, hogy a rubel gyengítésére spekuláló befektetőknek egyre nehezebb dolga lesz, mivel a jegybankkal közösen minden szükséges lépést meg fognak tenni annak érdekében, hogy megvédjék a hazai fizetőeszközt a további leértékelődéstől.

A német ipari megrendelések októberben hó/hó alapon 2,4%-kal növekedtek a várt 0,5% helyett. A nap további részében még érkezik eurózónás GDP adat és brit inflációs várakozás.

A tengerentúlon a várakozásoknál rosszabb munkaerő-piaci adatokat láthattunk tegnap. A friss munkanélküli segélykérelmek száma 314 ezer főről 297 ezer főre csökkent, ami azonban 2 ezer fővel több volt, mint a várakozás. A délután folyamán újabb információkat kapunk a munkaerő-piac helyzetéről, amit számos Fed tag beszéde fűszerez majd.

Az októberi ipari termelési adatok a vártnál jóval lassabb ütemű növekedést tükröztek. Éves összevetésben csupán 1,7%-kal bővült az ipari termelés volumene, amely jelentősen alulmúlta a várakozásokat. Egyelőre csak az előzetes adatokat hozta nyilvánosságra a KSH, tehát a részletekre még várnunk kell, azonban nagy valószínűséggel – az augusztusi hónaphoz hasonlóan – az autógyárak alacsonyabb termelése okozhatta a megbicsaklást. Előretekintve a magyar ipar lassulását várjuk novemberben és decemberben, hiszen az év végéhez közeledve egyre több gyár fogja vissza a termelését, amelyet majd csak januárban indítanak újra.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.