BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újra a vevők vehetik át az uralmat a tőzsdéken

A tegnapi negatívabb hangulatot követően újra a vevők vehetik át az uralmat a tőzsdéken, így emelkedést várunk az európai, az amerikai és a hazai piacon is. Bár kis mértékben, de az is hozzájárul ehhez, hogy Ukrajnában újra kitört a tűzszünet - olvasható az Erste elemzésében.

Közben a beszerzési menedzser indexek tegnap közzétett értékei nem adtak okot az optimizmusra. Persze ez egyelőre nem nagyon érdekel senkit. Úgy tűnik, hogy az év vége közeledtével már nagyobb mozgásokra nem számíthatunk. Az árfolyamok az elmúlt hetekben csúcsra szaladtak, és még a korrekciós periódusban sem esnek, hanem inkább oldalaznak. Eközben az értékeltség általában az elmúlt 10 éves átlag körül van, legalábbis ami a P/E rátákat illeti.

A piaci bizonytalanságot azért jelzi, hogy az Apple hatalmasat tudott arra zuhanni, hogy a Morgan Stanley vételről tartásra minősítette a szektort, és a részvény súlyát is csökkentette az ajánlott portfólióban. Ráadásul az arany a várakozásunknak megfelelően szépen megindult fölfelé, hiszen senki nem spekulált a svájci népszavazás aranyra való pozitív kimenetelére. Így a szavazás eredményének a hatása is csak ideig-óráig tartott, és inkább a rövidtávú fundamentális kilátások kerültek előtérbe. A rövidtávú célunk 1270 dollár körül van.

Nemzetközi hírek
USA
- A csonka hét után rosszul indult a kereskedés a tengerentúlon, a legnagyobb esést a Nasdaq index szenvedte el, ami az Apple gyenge teljesítményének tudható be (Dow -0,29%, Nasdaq -1,35%, S&P500 -0,7%).
- A Dow Jones komponenseinek többsége mínuszban zárta a napot, a leggyengébben a Caterpillar (- 1,7%) és a Wal-Mart (-1,5%) teljesített. A nap nyertese a Chevron (2,8%) volt.
- Méretes zuhanást szenvedtek el az Apple papírjai, napközben percek alatt esett több mint 6%-ot az árfolyam. Ennek hátterében a Morgan Stanley bejelentése állhat, miszerint felülsúlyozásról piaci súlyozásra változtatta a technológiai szektorra vonatkozó ajánlását, miközben a portfolióban lévő Apple arányát 4%-ról 3%-ra csökkentette.
- Az ISM feldolgozóipari beszerzési menedzser index az októberi 59 pontról 58,7 pontra csökkent, ez azonban még így is 1 ponttal magasabb az elemzői várakozásoknál.
- A Black Friday gyenge eladási adatainak köszönhetően nagyot estek a kereskedelemmel foglalkozó cégek (Wal-Mart -1,51%, Target Corp. -1,69%, Amazon -3,73%).
- Az ISM New York index novemberi számait és gépjármű értékesítési adatokat publikálnak a tengerentúlon.

Európa
- Elbizonytalanodtak az európai piacok, már ami a további emelkedést illeti. A DAX index 0,17%-os, a CAC 40 index 0,29%-os, a FTSE 100 index pedig 1,0%-os mínuszt hozott össze.
- December 5-től életbelépő többlépcsős tűzszüneti megállapodást kötött Ukrajna a szakadárok luhanszki képviselőivel.
- Moszkva tegnapi bejelentése szerint lezárják a Déli Áramlat nevezetű projektet, ami a Fekete- tengeren keresztül hozott volna orosz földgázt Ausztriába. Az indoklás szerint Brüsszel ellenszegülése miatt került sor erre a lépésre, de nem lennénk meglepve, ha a kínai projektek finanszírozására fordítanák inkább az ide szánt pénzt. A bolgárokat pedig arra biztatta Putyin, hogy kérjenek kártérítést az EU-tól (évi 400 millió eurós bevételt könyvelhettek volna el a gázszállításokból).
- Az eurózóna feldolgozóipari beszerzési menedzser indexe novemberben 50,1 pontra esett az októberi 50,6 pontról, ezzel elmaradt a várt 50,4 pontos értéktől is. A globális növekedési kilátások csökkenése az export adatokat csökkentette, és a jövőben árcsökkenést idézhet elő.

Olaj, arany
- A WTI ma reggel 68,6 dollár volt, ami jelentős esést jelent a tegnapi nagy emelkedés után. A bizonytalanság továbbra is fennáll a piacon, mivel az OPEC döntés után jelentős túlkínálat alakult ki. A fedezeti alapok jelentősen csökkentették vételi pozícióikat. A piac a heti készletadatokra is figyel.
- Az arany kurzusa is visszaesett 1.206 dollárig, ami a hétfői nagy emelkedés utáni korrekció. A spekulációk szerint az indiai és kínai aranykereslet a csökkenő olajáraknak köszönhetően nőhet. Az erősebb dollár is némileg negatívan hatott az aranyra.

Devizák
- Az EUR/USD kereszt az 1,2425-ös szintekről megpattant és az 1,2500-ös ellenállásnak veselkedett neki, azonban újra lepattant róla.
- Az EUR/HUF kurzusa eltávolodott a 307,5-es szintektől és 306,0-ig esett.

Távol-Kelet
- A Nikkei 0,4%-ot, a Hang Seng 0,9%-ot, a Shanghai index pedig 2,5%-ot emelkedett a mai kereskedésben.
- A Moody’s egy fokozattal AA3-ról A1-re rontotta Japán hitelminősítését, amit a japán gazdaság körüli bizonytalansággal indokoltak, és kiemelték az adósság csökkentéssel kapcsolatos bizonytalanságot is.
- A várakozásoknak megfelelően 8% maradt az indiai alapkamat.
- A shanghai tőzsdén főként a pénzügyi szektor teljesített kimagaslóan azokra a spekulációkra, hogy a kormány folytathatja a monetáris kondíciók lazítását. A várakozások szerint a jegybank következő lépése a tartalékráta csökkentése lehet.

Határidős piacok
- Vegyes képet mutattak a határidős piacok ma reggel, de a főbb indexek (Dow, S&P, Nasdaq, DAX) a pozitív tartományban voltak.

Vállalati hírek
- A MOL bejelentette, hogy 15 millió dollár fizetés érkezett kurdisztáni partnere, a GKP számlájára a Shaikan mezőről eladott olaj után. A hír kedvező, és mutatja, hogy a kurd kormány a saját kezébe vette a cégek kifizetését. Ez biztosabb bevételt és várhatóan kevesebb késést jelent a cégeknek.
- A Richter 10.000 darab saját részvényt vásárolt november 28-án 3,795 forintos átlagáron a tőzsdén, és további 157.850 darabot december 1-én tőzsdén kívüli forgalomban. Ezzel egyidőben a társaság bónusz programja keretében 315.700 darab saját részvényt osztott ki munkavállalóinak. A cég jelenleg 243.143 darab saját részvényt birtokol, és bónusz programjához még további 121.650 darabot szándékozik venni.

A Banco Bilbao vezérigazgatója megerősítette, hogy a bank továbbra sem tervezi a negatív betéti kamat bevezetését. A téma egyre többször felmerül, miután a német Commerzbank bejelentette, hogy bizonyos nagyvállalati betétek után díjat fog felszámolni, ezzel lényegében bevezeti a negatív betéti rátát.

A BMW úgynevezett plug-in hibrid változatok bevezetését tervezi a főbb modelljeinek az esetében. A 3-as BMW-ből már be is mutattak egy prototípust, de várhatóan az X5 modellből is megjelenik hasonló változat. A plug-in hibrid modellek hálózatról is tölthetők. A bemutatott koncepció 35 kilométert képes megtenni elektromos meghajtással. Az új hibrid modellek megjelenésére elsősorban a káros anyag kibocsátás csökkentése miatt van szükség, hogy a vállalat megfeleljen a szabályoknak. Érdekes módon egyelőre nem zárták ki annak lehetőségét, hogy a csoporthoz tartozó Mini-nél és Rolls Royce-nál is bevezetik az új hibrid megoldást.
A luxusmárkák tovább folytathatják a menetelésüket Mexikóban, és a prémium termékek értékesítésének növekedése akár 6-8%-ot is elérheti, a BMW mexikói vezetője, Helder Boavida szerint. Az igények kielégítésére a BMW már korábban tett lépéseket, még júliusban jelentette be, hogy jövőre felépít egy gyárat Mexikóban, ahol évi 150.000 járművet fognak gyártani.
A Daimler bejelentette, hogy 100 millió euró összegben fektet be lithium-ion akkumulátor gyártási kapacitásainak bővítése érdekében. A kapacitásbővítés célja, hogy 2016-tól a Mercedes hibrid modelljei ezekkel az akkumulátorokkal menjenek.
Az olasz autóértékesítések novemberben 5,9%-kal haladták meg az egy évvel korábbi értéket. A Fiat-nak csökkent a piaci részesedése Itáliában, miután csak 2,6%-os emelkedést tudott felmutatni.
A Total sikeres találatot ért el Kurdisztánban, a Harir blokk Jisik1-es kútján 4511 méteres mélységben. A Totalnak 35%-os részesedése van a blokkban, az operátor 45%-os részesedéssel a Marathon Oil, míg a kurd kormánynak 20%-os részesedése van.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.