BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

50 dollár alá esett a WTI

Növekedési félelmek söpörtek végig a piacokon. Ennek megfelelően a részvényárfolyamok zuhantak, a WTI típusú kőolaj pedig 50 dollár alá esett be. A menekülő eszközöket (arany, kockázatmentes államkötvények) pedig annak rendje és módja szerint megvette a piac - olvasható az Erste elemzésében.

Az eddig is jelenlévő félelmekre a tegnap délutáni, vártnál kisebb német inflációs adat még rátett egy lapáttal, ugyanis ez azt sugallja, hogy még Európa legerősebb országában sem lehet érdemi növekedésre számítani. A növekedés szempontjából kiemelt jelentőségű lesz majd a szerdán megjelenő euró zónás inflációs adat, ami a várakozások szerint a negatív tartományba csökkenhet. A görög helyzet furcsa eredménye, hogy az EKB kénytelen kiváró álláspontra helyezkedni, így csak a görög választások utáni első, vagyis március eleji ülésen jelenthet be bármi konkrétumot az eszközvásárlási programmal kapcsolatban.

Az olajár esése és a rubel további gyengülése miatt a hazai piacon enyhe csökkenésre számítunk.

Nemzetközi hírek
USA

- Nem indult jól az év a tengerentúli börzéken, a tegnapi kereskedésben is eladói nyomás alá kerültek a börzék, és méretes zuhanással zárták a kereskedést (Dow -1,86%, Nasdaq -1,56%, S&P500 -1,81%).
- A kőolaj zuhanása eladásokat indított az energiaszektorban, de a többi szektort sem kímélték az eladók. Ráadásul a görögök euró zónából történő kilépésével kapcsolatos félelmek is felerősödtek.
- Az Amazonnál a tavalyi évben több mint 2 milliárd áru cserélt gazdát, amelyre a cég működése óta nem volt példa. A kínai és hongkongi eladások 80%-kal emelkedtek, míg az indiai értékesítések megháromszorozódtak.
- A Caterpillar részvényeit semlegesről alulteljesítőre minősítette le a J.P Morgan az olajipari kitettsége miatt, a célárfolyam 80 dollár. A papír 5,3%-ot veszített értékéből.
- Vételről semlegesre csökkentette a Citi a Chevron részvényeire vonatkozó ajánlását. A papír felülteljesítő volt az utóbbi időben az olajszektor más vállalataival szemben, ezért most nincsen nagy potenciál felfelé. Az Exxon Mobil besorolását semlegesen hagyta a Citi elemzője.
- A tengerentúlról beszerzési menedzser index és az ISM szolgáltatóipari index decemberi számai érkeznek.

Európa
- Nem volt jó napja az európai részvénypiacoknak, hiszen az eladói nyomás okán a FTSE 100 index 2,0%-ot, a DAX index 3,0%-ot, míg a CAC 40 index 3,3%-ot veszített értékéből. A vártnál kedvezőtlenebb német inflációs adat és a tovább eső olajár volt a ludas.
- A január 25-én esedékes görög választások körül kialakult helyzet egyre többet szerepel a hírekben. A legfrissebb felmérések szerint, ha most tartanák a szavazást, akkor a baloldali Sziriza 28%-nyi szavazatra tenne szert, az Új Demokrata párt (ND) 25%-os szavazati aránya mellett.
- A délelőtt folyamán európai szolgáltatóipari beszerzési menedzser indexek és brit hitelezési aktivitási adatok érkeznek majd.

Olaj, arany
- A WTI 49,6 dollár volt ma reggel, miután tegnap közel 6%-ot zuhanva 50 dollár alá esett, ami ma reggel tovább folytatódott. A hatalmas esés mögött több tényező is meghúzódik: egyrészt a piac számít arra, hogy kiengedik az USA kőolajat a világpiacra. Másrészt a hírek szerint fokozódik az iraki és az észak-amerikai olajtermelés 2015-ben, miközben Irán is visszatérhet a piacra. Emellett továbbra sem látszik semmi változtatás az OPEC felől, így maradhat a jelentős túlkínálat, amit a líbiai helyzet sem tud egyensúlyozni.
- Az arany viszont 1209 dollárra tudott erősödni. A tegnapi tőzsdei eladási hullám és a görög helyzet romlása miatt kezdték el vásárolni a befektetők a nemesfémet. Az arany esetében ma is erősödésre számít a piac.

Devizák
- Az EUR/USD az 1,20-as szintekről 1,19-ig süllyedt, ahonnan a kurzus megpróbált talpra állni a nap folyamán. Technikai alapon arra számítunk, hogy az árfolyam az 1,20-1,21-es szintek közé fog visszatérni, ahonnan újra délnek veheti az irányt a jegyzés, azaz tovább folytatódhat a dollár erősödése az euró ellenében.
- Az EUR/HUF kurzusa a 320,4-es szint megérintése után 318 alá esett a negatív külpiaci hangulat ellenére.

Távol-Kelet
- A Nikkei 3%-ot, a Hang Seng 1,3%-ot, a Shanghai index 0,4%-ot esett ma reggel.
- Kína bejelentette, hogy felgyorsít 300 infrastrukturális fejlesztést, melynek teljes összege 1100 milliárd dollár. A most felgyorsított beruházások még a 2014-2016-ra szóló fejlesztés részét képezik.
- Kismértékben emelkedtek a decemberi kínai PMI adatok, melyeket ma reggel tett közzé a HSBC. A szolgáltató szektorban 53 pontról 53,4 pontra, míg a kompozit index értéke 51,1 pontról 51,4 pontra emelkedett.
- A vártnál jobb PMI adatok és az infrastrukturális fejlesztések felpörgetése is csak ahhoz volt elég, hogy fékezze a kínai piac esését.
- A 20 éves japán államkötvények hozama 2013 áprilisa óta először esett 1% alá.
- A HSBC felmérése szerint Indiában mind az iparban, mind pedig a szolgáltató szektorban csökkent a beszerzési menedzser index értéke.

Határidős piacok
- Vegyes képet mutattak a határidős piacok ma reggel, de a főbb indexek (Dow, S&P, Nasdaq, DAX) a pozitív tartományban voltak.

Vállalati hírek
- A várakozásoknak megfelelően az Actavis és a Richter benyújtotta az FDA-hez a Cariprazine engedélyeztetéséhez szükséges kiegészítő dokumentumokat. Az FDA véleménye a második negyedévben érkezhet meg. A hír hatására jelentős árfolyam reakcióval nem számolunk.
- A Richter bónusz programjának keretében 2012 decemberében kiosztott részvények zárolása lejárt, így a jelenlegi névértéken 456.810 darab Richter törzsrészvény értékesíthetővé vált.

A Bayer bejelentése szerint az FDA jóváhagyta, hogy az MRI vizsgálat során használt Gadavist nevű kontrasztanyag 2 évnél fiatalabb gyerekek esetében is használható. A hír pozitív, de árfolyamhatásra nem számítunk.

A BMW csoport 48.141 darab autót adott el múlt hónapban a tengerentúlon, a 3-as, 4-es és az X5-ös széria iránti növekvő érdeklődésnek köszönhetően. Ez 9,5%-os bővülést jelent tavalyhoz képest. A 2014- es évben összesen 395.850 darab autót értékesítettek USA-ban, amely 5,3%-os növekedésnek felel meg.
A BMW csoporthoz tartozó Rolls Royce márkának is jó éve volt tavaly, mert az autógyár 111 éves története során még soha nem adott el annyi autót, mint 2014-ben. Az eladások négyszereződtek 2009 óta, és tavaly összesen 4.063 darab autót adtak el, ami 12%-os növekedést jelent. A meredeken növekvő eladások főként a 2013-ban bemutatott Wraith Coupe-nak köszönhető.
A Fiathoz tartozó Chrysler csoport tengerentúli értékesítései némileg elmaradtak a várakozásoktól. Bár az értékesítések 20%-kal bővültek decemberben éves alapon, az elemzők azonban ennél nagyobb, 23%- os bővülésre számítottak. A legnagyobb mértékben a Chrysler márka eladásai emelkedtek, 55%-os volt a növekedés.
A Total bejelentette, hogy az eredeti menetrendnek megfelelően a norvégiai Eldfisk projekt szénhidrogén kitermelése napi 70 ezer hordóra emelkedett.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.