BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A MOL vételi ajánlatott tett a TVK-ra

Decemberben többletes lett az amerikai költségvetés. Kétmilliárd dollárral több pénzt szedtek be, mint amit költöttek. Ez különben nem meglepő, hiszen tavaly ilyenkor 53 milliárd dollár lett a többlet. Így az éves hiány 486 milliárd dollár, amivel valamivel 3 százalék alatt alakult a hiány, ami hatalmas javulás a „válságos” időkhöz képest. Persze ez sem hatotta meg a piacokat. Erős kezdés után siralmas lett a vége - írják az Erste elemzői.

Ma dönt az Európai Bíróság jogásza, hogy az EKB államkötvény vásárlási programja ellentétes-e az EU joggal. Ezután néhány hónap távlatában döntenek a bírák, amely nem kötelező érvényű, hanem iránymutatás, és javaslat a német alkotmánybíróság számára. Így komolyabb piaci hatásra nem számítunk. Mindenesetre egy esetleges negatív döntés esetén is, valószínűleg lehet úgy alakítani a programot (sőt elvileg a hírek alapján olyan lesz), hogy mindenkinek megfeleljen.

Tegnap a DAX egy lokális szintig emelkedett, ma visszatesztelheti a ferde tetőt, amelyet tegnap tört át valamivel 9.800 pont fölött. A tegnapi gyenge teljesítményt követően itthon is csökkenésre számítunk a mai napon.

Nemzetközi hírek
USA

- A pozitív nyitás után lejtőre kerültek a tengerentúli börzék, és a nap végére sem javult a hangulat, így mérsékelt mínuszban zárult a kereskedés (Dow -0,15%, Nasdaq -0,08%, S&P500 -0,26%).
- Kivételt jelentett az Apple, amelynek 0,9%-kal került feljebb az árfolyama annak köszönhetően, hogy a Credit Suisse elemzője semlegesről felülteljesítőre javította a részvény besorolását, és 130 dolláros célárfolyamot fogalmazott meg. Az erős iPhone eladásokat jelölte meg, és hogy a társaság a közeljövőben még több készpénzt juttathat vissza a részvényeseknek.
- A kedvező gyorsjelentést publikáló Alcoa 2,3%-ot tudott emelkedni.
- Piacnyitás előtt két fontos gyorsjelentés érkezik, a JPMorgan és a Wells Fargo publikálja negyedéves számait.

Európa
- A DAX 1,6%-ot, a CAC40 1,5%-ot, a FTSE100 0,6%-ot emelkedett.
- Az Európai Bíróság főtanácsadója ma 9.30-kor ismerteti véleményét arról, hogy az EKB-nak lehetőségében áll-e a másodpiacon korlátlan mértékben államkötvényeket vásárolnia. A döntés nem kötelező erejű, ugyanakkor befolyásolhatja a még most formálódó európai QE-t.
- Ma 11 órától Merkel, Draghi és Schauble egy berlini konferencián zárt ajtók mögött fognak tanácskozni.
- Az amerikai pénzügyminisztérium tegnapi nyilatkozata szerint 2 milliárd dollárnyi hitelgaranciát készül nyújtani Ukrajna számára. Ez azért fontos, mert Ukrajna CDS felára már 24%-ra emelkedett, vagyis több mint 80%-os valószínűséget áraznak annak, hogy 5 éven belül csődöt jelent az ország.

Olaj, arany
- A kőolaj eséssel indította a kereskedést, és egy újabb mélypontot ütött a kurzus 44,2 dollárnál. Az árfolyam zárásra visszakapaszkodott 46,1 dollárig, de reggel folytatódott a zuhanás 45,2 dollárig. Az Egyesült Arab Emirátusok olajminisztere arról beszélt, hogy jól döntöttek novemberben, amikor nem csökkentették a kitermelést, és a kapacitások további bővítéséről beszélt.
- A dollár erősödésének ellenére hetek óta száguld az arany árfolyama. A tegnapi kereskedésben azonban megtorpant a nemesfém, miután elérte az 1.238 dolláros ellenállását. Napon belül 1.244 dollárnál is járt a kurzus, de zárásra visszazuhant 1.230 dollárra. Ha sikerül a szintet áttörnie, akkor a 200 napos mozgóátlagig (1.254 dollár) menetelhet tovább az árfolyam.

Devizák
- Negyedik napja gyengül a forint az euróval szemben. Tegnap 318,2-ig emelkedett az árfolyam, amit további forintgyengülés követett a mai kereskedésben 319-ig. A következő ellenállás 320 forintnál található.
- A dollár tegnap újra tesztelte az 1,175-ös támaszt, ahonnan napon belül visszapattant a kurzus. A hajnali kereskedésben mérsékelt korrekció látható, 1,179-ig pattant vissza az árfolyam.

Távol-Kelet
- A Nikkei 1,7%-ot, a Hang Seng 0,4%-ot, a Shanghai index 0,5%-ot esett.
- Shanghaiban a friss IPO-k hatására 3 hónapos csúcsra ugrottak a bankközi kamatok, ugyanis az új tőzsdei bevezetések átmenetileg elvonják a piaci likviditást. A várakozások szerint ezen a héten 323 milliárd dollár értékben vezetnek be új részvényeket a kínai tőzsdére.
- A Bloomberg értesülései szerint már a japán jegybankárok is aggódnak az eső olajárak inflációcsökkentő hatása miatt, ezért kétséges, hogy sikerül-e az inflációs célt elérni, ami 2% az áprilisban induló költségvetési évre. A piac már korábban megfogalmazta hasonló aggodalmait a japán inflációval kapcsolatban. A japán költségvetésben 1,4%-os inflációval kalkulálnak.
- Úgy tűnik, hogy a japán jen ismét kezd menekülő eszközzé válni, erre utal, hogy az elmúlt napok negatív befektetői hangulatában is tudott erősödni. Ezt támogatja még az 5. hónapja pozitív folyó fizetési mérleg is. A jen erősödésére a japán részvények eséssel reagáltak.
- Dél-Koreában a munkanélküliségi ráta a várt 3,4%-os stagnálás helyett 3,5%-ra emelkedett.

Határidős piacok
- Negatív hangulat uralkodott a határidős piacokon ma reggel.

Vállalati hírek
- A MOL önkéntes nyilvános vételi ajánlatott tett a TVK részvényekre 4.984 forinton. Az ár megegyezik az ajánlható minimálárral, vagyis az egy részvényre jutó saját tőkével. A MOL jelenleg 94,86%-ot birtokol a TVK-ban, a tranzakcióra kb. 6,2 milliárd forintot fog elkölteni, ami a cég számára nem jelentős tétel. A mostani ajánlatot a kiszorítás fogja követni, várhatóan hasonló kondíciókkal.

A BMW részvények ajánlását a korábbi semlegesről alulteljesítőre rontotta az Exane befektetési bank.

A Deutsche Bank és a Commerzbank is felkerült a JPMorgan kedvenc részvényeit tartalmazó listára. A Commerzbank esetében arra számítanak, hogy az EKB eszközvásárlási programja kimondottan pozitívan hathat a bank működésére.

A Deutsche Bank új stratégiájának keretében a létszámleépítést és az eszközértékesítés lehetőségét is meg fogja vizsgálni, így például eladósorba kerülhet a Postbank fogyasztói hitelezési üzletága is. A frissített stratégiát június végén fogják majd csak publikálni, ennek megfelelően egyelőre még döntés sem született.

A Fiat vezérigazgatója tegnap arról beszélt, hogy 2 milliárd dollárt fognak költeni a kisbusz fejlesztésére és a windsori gyártósor átállítására. A kanadai kormány elvetette, hogy az üzem átalakítását és az autó fejlesztését részben az állam finanszírozza. Az új modellt jövőre mutathatják be Detroitban. Azért is fontos ez a fejlesztés a Fiat számára, mert a legutóbbi modell volt a legtöbbet eladott kisbusz az USA-ban tavaly, közel 13%-os növekedést értek el és 138.040 darab autót adtak el. A vezérigazgató arról is beszélt az Észak-Amerikai Nemzetközi Autó Shown Detroitban, hogy a Ferrari nem tervezi, hogy SUV modelleket dobjon piacra. A Ferrari részvénykibocsátására június végén kerülhet sor.

A Credit Suisse felülteljesítőről semlegesre minősítette le a Thyssenkrupp papírokat. A célárfolyam 25 euró.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.