BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A novemberi építőipari termelés volumene 8,8%-kal nőtt

Tegnap történelmi mélységbe gyengült a forint az euróval szemben, miután a svájci jegybank elengedte az 1,2-es árfolyamküszöböt. A bejelentést követően óriási volatilitást mutatott az EURHUF kurzusa, ami egyértelműen a nemzetközi események hatásának volt köszönhető. A nap elején 327 forint közelében is jegyezték a forintot az euróval szemben, viszont nap végére visszakorrigált 323 alá. A tegnapi események is nagyon jól mutatják, hogy a hazai fizetőeszköz mennyire érzékeny a nemzetközi hírekre. A ma reggeli jegyzések már a tegnapi záróár körül mozogtak, feltehetően a kedélyek megnyugvásával a forint esetében is korrekció várható. A rendeződést követően 315-320 forint között várjuk az árfolyamot hosszabb távon - írják az Erste elemzői.

A forinttal ellentétben a kötvénypiacon nem történt jelentősebb elmozdulás. A hozamgörbe közepén láthattunk 7 bázispontos elmozdulást lefelé, azonban a hozamgörbe rövid és hosszú vége nem változott.

Ami a tegnapi aukciót illeti, a svájci bejelentés miatt kedvezőtlenebbül alakult az ÁKK szempontjából. A 12 hónapos DKJ esetében a meghirdetett 60 milliárdos keretre csupán 56 milliárdnyi ajánlat érkezett, amiből végül 33 milliárdot fogadtak el, az átlaghozam pedig 1,79% lett. A 3 éves változó kamatozású kötvényekből pedig 30 milliárd értékben sikerült bevonni, ugyanis itt már jóval több ajánlat érkezett. Utóbbi esetében a meghirdetett 20 milliós keretre 69,2 milliárdnyi ajánlat érkezett. Ráadásul délután még további 12 milliárdnyi forrást tudtak bevonni a nemkompetitív aukció keretében. Az ÁKK véleménye szerint a diszkontkincstárjegyek aukciójának hátterében nem a devizapiaci sokk állt. Véleményük szerint sokkal inkább az játszott szerepet, hogy tavaly év végén a rövid állampapír hozamok tartósan a jegybank kéthetes betéti kamatszintje alá mérséklődtek.

Nemzetközi helyzetkép:
A nemzetközi devizapiacon az EUR/USD az 1,1750-es szintekről bukott alá az 1,16-os szintekig a svájci jegybank lépése után.
Negatív hangulat dominált tegnap az USA piacain, a Nasdaq vezetésével estek az indexek (Dow -0,61%, Nasdaq -1,47%, S&P500 -0,91%).

A délelőtt folyamán látott méretesebb mínuszokból nap végére talpra álltak az európai tőzsdék. A FTSE 100 index 1,73%-ot, a DAX index 2,20%-ot, míg a CAC 40 2,37%-ot tudott emelkedni.

Vegyes volt a kép Ázsiában: A Nikkei 1,4%-ot, a Hang Seng 0,6%-ot esett, miközben a Shanghai index 1,5%-ot emelkedett.

A nemzetközi árupiacon a WTI 46,5 dollár volt ma reggel, jelentős eladói nyomás volt az amerikai nyersolajon. A hírek szerint az olajtermelő országok már elkezdik az alkalmazkodást az új szituációhoz: Irán 40 dolláros olajár melletti költségvetést tervez. A piac ezenkívül figyeli a kínai keresletet is, amihez idén jelentősen hozzájárul a magasabb készletezés. A hírek szerint Kína az első negyedévben 25-27 millió tonna kőolajat fog a világpiacon vásárolni. A tegnapi svájci jegybanki döntés jelentős keresletet vonzott az arany piacára is, ami így 1.260 dollárig tudott erősödni.

Vegyes képet mutattak a határidős piacok ma reggel, de a főbb indexek (Dow, S&P, Nasdaq, DAX) a negatív tartományban voltak.


Hazai és nemzetközi hírek, makrogazdaság:

A tengerentúlon New York-i Fed index 9,95 pontra emelkedett januárban a decemberi -1,23 pont után, miközben az elemzők 5 pontra számítottak. A Philadelphiai Fed index viszont eléggé gyenge lett, a várt 18,7 pont helyett csak 6,3 pont. Decemberben még 24,5 pont volt a mutató.

A svájci jegybank komoly piaci turbulenciát okozott az 1,20-as árfolyamküszöb eltörlésével, ami három és fél évig gátolta meg a frank erősödését. Igaz, hogy az előbbi lépéssel párhuzamosan a -0,25%-os betéti kamatot -0,75%-ra vágta, ezzel ellensúlyozandó a hatást, de a devizapiacok reakciója ezzel a ténnyel most nem igazán foglalkozott. Az EUR/CHF jegyzése 1,20-ról 0,85 alá szakadt, ahonnan az 1,0-es paritásig húzták vissza a jegyzést. A lépés háttérben nagy valószínűséggel az állhatott, hogy a közelgő EKB lazítás, illetve a görög választások okozta esetleges sokk is a frank erősödése irányába mutatott volna, így az 1,20-as árfolyamküszöb megvédése komoly veszteségeket okozott volna a jegybanknak. A jegybank tájékoztatása szerint a későbbiekben a kamatok további vágásával próbálják megakadályozni a monetáris kondíciók szigoródását. A Morgan Stanley szakértője szerint további intervenciókon keresztül „piszkos lebegtetést” vezethetnek be.

11 órakor érkezik az euró zónás fogyasztói árindex végleges olvasata.

A novemberi építőipari termelés volumene 8,8%-kal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az épületek építményfőcsoportban a termelés 6,3%-kal csökkent, az egyéb építmények esetében pedig 23,0%-kal nőtt. Utóbbi esetében útépítési, vasút-felújítási munkákkal, valamint közműfejlesztésekkel kapcsolatos munkák játszottak szerepet. Összességében lassulást láthatunk az év elejéhez képest, ami mögött a kormányzati beruházásokkal kapcsolatos építkezések volumenének lassulása állhat. A január-novemberi időszakban 16,7%-kal bővült az ipari termelés.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.