BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az érintőkártyák mozgatják a tranzakciós piacot

Nem változott jelentősen a bankszámlák száma a harmadik negyedévben Magyarországon, a természetes személyek által birtokolt számlák száma pedig a kismértékű csökkenés ellenére is meghaladta a 9,4 milliót.

A fizetési kártyák mennyisége gyakorlatilag nem változott a megelőző negyedévhez képest – közölte a jegybank. Figyelemre méltó viszont, hogy az MNB adatai szerint tovább folytatódott az érintőkártyák számának erőteljes emelkedése, ezek több mint 25 százalékkal, közel 3,4 millióra nőttek a második negyedév adataihoz viszonyítva.

A fizetésikártya-elfogadói hálózat tovább bővült, a fizikai elfogadóhelyek száma 74 ezerre, míg az ezeken üzemelő POS-terminálok száma 92 ezerre emelkedett. Annak ellenére – hívja fel a figyelmet az MNB –, hogy a POS-termináloknál a korábbi években tapasztaltnál lassabb ütemű fejlődés látható, közel 6 százalékkal nőtt azoknak a készülékek száma, amelyek rendelkeznek érintéses fizetést lehetővé tevő funkcióval, így a harmadik negyedévben Magyarországon már több mint 40 ezer terminálon lehetett ilyen módon fizetni.

A hazai kibocsátású fizetési kártyákkal lebonyolított közel 86 millió belföldi vásárlás 2014 második negyedévéhez képest 4,3 százalékos emelkedést jelent. A vásárlások összértéke hasonló mértékben – közel 593 milliárd forintra – nőtt, a belföldi tranzakciók átlagértéke közel 6900 forint volt. A belföldi fizetési kártyás készpénzfelvételek száma kevesebb mint 2 százalékkal csökkent, míg összértékük hasonló mértékben emelkedett a harmadik negyedévben, az egy tranzakcióban átlagosan felvett készpénz értéke közel 61 ezer forintot ért el.

A pénzforgalmi szolgáltatók ügyfelei által lebonyolított forint átutalások száma egy százalékkal csökkent, míg összértékük fél százalékkal emelkedett az előző negyedévhez viszonyítva.

A magyarországi pénzforgalmi szolgáltatóknál indított, elsősorban rendszeres fizetésekre használt csoportos beszedések száma nem változott jelentősen, ezáltal a harmadik negyedévben – a korábbi időszakokhoz hasonlóan – meghaladta a 16 milliót.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.