BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Iránymutatást várnak a Fedtől

Kedden oldalazott az EURHUF árfolyam, a nyitószinthez képest alig mozdult el. A devizapár hozzátapadt a 310-es szinthez. Továbbra is egybeesik a 310-es küszöb a 200 napos mozgóátlaggal, ami akadályt jelent a forint euróval szembeni további erősödése szempontjából. Úgy véljük, hogy a kereskedés a 310 és 315 közötti sávban folytatódhat - olvasható az Erste elemzésében.

A mi időnk szerint ma este hozzák nyilvánosságra a Fed januári kamatdöntő üléséről szóló közleményt. Amennyiben a Fed élén álló tanács utalást tesz arra, hogy nem siet a kamatemeléssel, a forint erősödése újabb lendületet lehet.

Rövid hazai piaci áttekintés:

A keddi három hónapos DKJ aukción a vártnak megfelelő erős kereslet jelentkezett. Az ÁKK által meghirdetett 60 milliárd forint értékű keretre több mint 130 milliárd Ft összegben nyújtottak be vételi igényt. Az előző heti aukció eredményéhez képest 10 bázisponttal alacsonyabb átlaghozam alakult ki (1,69%). Csütörtökön az egyéves futamidejű DKJ mellett változó kamatozású kötvényt kíván értékesíteni az adósságkezelő.

Tegnap nem látszott érdemi mozgás a másodlagos piacon. A hozamgörbe rövid végén jegyzett hozamok 1 bázisponttal emelkedtek, míg a hosszú végén 1-2 bázisponttal csökkentek. Így a 10 éves kötvényhozam 2,79%-ra, a 15 éves pedig 3%-ra esett.

  
Nemzetközi helyzetkép:

Erőteljes mínuszban indult a kereskedés az USA-ban, és napközben sem javult a hangulat, így a napi mélypontjuk közelében zártak a piacok (Dow -1,65%, Nasdaq -1,9%, S&P500 -1,32%).

Behúzták a kéziféket az európai börzék az elmúlt napok száguldása után. A FTSE 100 index 0,6%-ot, a CAC 40 index 1,09%-ot, a DAX index pedig 1,57%-ot veszített értékéből.

Ázsiában a Nikkei 0,2%-ot, a Hang Seng 0,3%-ot emelkedett, miközben a Shanghai index 1,2%-kal csökkent.

A WTI 45,7 dollárig süllyedt Szaúd-Arábia állami olajvállalatának vezérigazgatójának véleményének köszönhetően. A kommentár szerint a vállalat nem fog változtatni politikáján, és az olaj árát továbbra is a puszta piaci kereslet-kínálat fogja alakítani. A hír azt jelenti, hogy a szaúdiak továbbra is a korábbi szinten fogják termelni az olajat. Az arany kismértékben, 1.288 dollárra gyengült.

Folytatódik a korrekció az EURUSD devizapárban. Az 1,124-es nyitást követően nagy rally következett, és zárásra 1,136-ig emelkedett a kurzus. A befektetők ma az FOMC kamatdöntő ülésére figyelhetnek, a várakozások szerint a közlemény nem fog nagy meglepetéseket tartalmazni. A korrekció pedig folytatódhat a következő ellenállásig, amely 1,15-nél húzódik.

Vegyes képet mutattak a határidős piacok ma reggel, de a főbb indexek (Dow, S&P, Nasdaq, DAX) a pozitív tartományban voltak.


Hazai és nemzetközi hírek, makrogazdaság:
A befektetők a Fed mostani találkozójára figyelnek, és azt próbálják megbecsülni, hogy mikor várható további szigorítás a Fed politikájában. Egyelőre az az irányadó vélemény, hogy a Fed nem siet a kamatok emelésével, mivel ellentmondásos adatok láttak napvilágot az USA-ból.

Az amerikai Conference Board fogyasztói bizalmi indexe a várakozásokat felülmúlva 10 ponttal 102,9-re emelkedett januárban, ami 7,5 éve nem látott szintnek felel meg. A várakozások lényegesen alacsonyabban, 95 ponton voltak. A decemberi újlakás értékesítések szintén tegnap láttak napvilágot, összesen 481 ezer lakást adtak el, ami bőven felülmúlta a 450 ezres várakozást. Nagyon gyengén sikerült a tartós cikkek rendelésállománya, váratlanul 3,4%-kal csökkent a mutató decemberben az előző hónaphoz képest, lényegesen alulmúlva a 0,3%-os várakozásokat. A közlekedési eszközökre leadott megrendelések zuhantak 10%-ot, de e nélkül is 0,8%-os volt a visszaesés.

Az Európai Tanács további 1,8 milliárd eurós mentőcsomagot nyújtana Ukrajnának a tavalyi 1,65 milliárd eurós segítség után. A napokban megalakult görög parlament újratárgyalná az ország adósságának átstrukturálását az EKB-IMF duóval. Erre mindaddig biztosan nem kerül sor, amíg a jelenleg is futó mentőcsomag utolsó részletének folyósításához szükséges feltételeket nem teljesítik a hellének.

Nem változtatott az alapkamaton az MNB, így az irányadó ráta 2,1%-on maradt. A döntést követően nyilvánosságra hozott közleményben az MT úgy fogalmazott, hogy a jelenlegi alapkamat összhangban van az inflációs cél teljesülésével. Márciusban teszi közzé a friss inflációs előrejelzését a jegybank, amellyel együtt változtathat a jelenlegi véleményén és jelezheti, hogy kamatvágásra kerülhet sor. Ma reggel jelent meg a decemberi munkanélküliségi ráta, amely 7,1% lett.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.