BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jók lettek az Alcoa és az SAP számai is

Miközben a piacok hezitálnak, jó vállalati hírekkel találkozhatunk, legalábbis ami a profitot illeti. Az SAP tegnap napközben hozta ki előzetes eredményét, amely ugyan kissé elmaradt a várakozásoktól, de az ok a felhő alapú szolgáltatások növekedése, amely kezdetben magas költséggel jár, majd inkább „cash cow”-ként, azaz fejőstehénként viselkedik. Így a jövőbeli kilátások igazán jónak tűnnek - olvasható az Erste elemzésében.

Az USA-ban megkezdődött a gyorsjelentési szezon az Alcoa eredményének publikálásával. Az egy részvényre jutó eredmény 33 cent lett a várt 28 centtel szemben, miközben a cég azt is elmondta, hogy 7 százalékos keresletnövekedést vár az idén az alumínium termékek iránt. Ennek is örült a piac.

Ráadásul a számítógépek iránti kereslet a várt 4,8 százalék helyett csak 2,4 százalékkal csökkent a negyedik negyedévben, ami erősebb gazdaságot sugall, mint amit az elemzők eddig gondoltak.

Így nem meglepő, hogy a mai napon emelkedést várunk a BUX-ban és a német piacon is. A DAX esetében a mozgás egy szűkülő háromszögben van már jó ideje, és mostanában annak felső élén tartózkodik inkább az árfolyam. Egy esetleges kitörés esetén könnyen új csúcsok jöhetnek a közeljövőben. Ugyanakkor rettenetesen zavaró a nagy volatilitás, amely az idei kereskedésre eddig jellemző volt. Ez azt sugallja, hogy a piaci szereplők is bizonytalanok a folytatás tekintetében. Ugyanakkor mi még mindig alulértékeltnek látjuk a fejlett piacokat (USA, Németország).

Nemzetközi hírek
USA
- Nem indult jól a tegnapi kereskedés a tengerentúlon, az indexek mélyrepüléssel kezdték a napot, és a mínuszok a nap végéig fennmaradtak (Dow -0,54%, Nasdaq -0,83%, S&P500 -0,82%).
- Tegnap elkezdődött a negyedik negyedéves gyorsjelentési szezon a tengerentúlon, a szokásokhoz híven az Alcoa publikálta elsőként a számait. A piaczárás után jó teljesítményről adott számot a vállalat, az árbevétel 14%-os emelkedéssel 6,4 milliárd dollárt ért el, amely meghaladja az elemzők 6 milliárd dolláros várakozását. Az egyszeri tételek nélküli profit 33 cent lett, jócskán felülmúlva a 28 centes várakozást. Az autószektornak és a légiközlekedésnek köszönhető erősebb kereslet és az alumíniumárak emelkedése segítette a bevétel növekedést. A termelékenység javulása és az elmúlt évek komoly költségcsökkentő intézkedései is segítették a vállalatot a vártnál jobb profit elérésében. Az idei évben a tavalyi után további 7%-kal bővülhet az alumínium iránti kereslet globálisan. Piaczárás után 1,5%-ot emelkedett az Alcoa árfolyama.
- Az olaj árfolyamának esése rányomta a bélyegét az energiaszektor teljesítményére, A Chevron 2,1%- kal, az Exxon Mobil 1,92%-kal került lentebb a tegnapi kereskedésben.
- Az IDC adatai szerint a globális PC értékesítések 2,4%-kal estek a negyedik negyedévben éves alapon, amely kedvezőbb az elemzők -4,8%-os várakozásánál. Az eladott darabszámot tekintve a Hewlett Packard (-1,84%) a dobogó második fokát foglalhatta el.

Európa
- A DAX 1,4%-ot, a CAC40 1,2%-ot emelkedett, míg a FTSE100 értéke nem változott tegnap.
- Tegnap késő délután publikálta előzetes negyedéves számait a német SAP. A várakozásoknak megfelelően a negyedik negyedévben a szoftverbevétel 1,87 milliárd euró lett. A felhő alapú szolgáltatások árbevétele 0,35 milliárd eurót ért el, ami 68%-os növekedés, a támogatásból (support) származó árbevétel pedig 2,51 milliárd lett. Az operatív eredmény 2,13 milliárd euró lett, míg a várakozás 2,18 milliárd euró volt. Azonban a várttól kismértékben elmaradó operatív eredmény nem okozott csalódást a befektetőknek, hiszen a felhő alapú szolgáltatások növekedésének van egy olyan hatása, hogy az eredményhatást időben későbbre tolja. Az előzetes eredmény hatására 4%-ot emelkedett tegnap az SAP. A végleges eredményt január 20-án piacnyitás előtt fogja publikálni a vállalat.
- A JPMorgan friss elemzése szerint a 4 legnagyobb brit banknak további 4,2 milliárd dollárnyi extra céltartalékot kell elkülönítenie a jogi költségek fedezésére.
- Holnap 9.30-kor jelenik meg az Európai Bíróság főtanácsadójának a véleménye az EKB OMT programjával kapcsolatban. Az Európai Bíróság előzetes állásfoglalását a német alkotmánybíróság kérte, így az európai bíróság véleménye nem kötelező érvényű. Az ügyben végleges döntés majd csak hónapok múlva várható. Az EKB az OMT programot sosem használta fel, azonban a mostani döntés meghatározhatja az EKB kereteit. Azonban a holnapi véleménytől függetlenül elindulhat a jegybank eszközvásárlási programja, azzal valószínűleg nem várják meg a német bírósági döntést.

Olaj, arany
- A WTI 44,5 dollárig esett ma reggel, amire 2009 áprilisa óta nem volt példa annak ellenére, hogy Kína rekordmennyiségű, 30,4 millió tonna nyersolajat vásárolt decemberben, többek között a stratégiai készleteket is töltötték. Az olaj áresését azonban ez sem tudta megakadályozni. A piacon napi 1,5-2 millió hordós túlkínálat van egyelőre, és az alacsony árak nem hatnak a kínálatra, míg a kereslet tradicionálisan az első negyedévben a leggyengébb.
- Az arany ára viszont 1.240 dollár közelébe erősödött. A befektetők elsősorban a Fed politikája miatt aggódnak, mivel a gyorsabb kamatemelés akár új mélypontra is küldheti az arany árát. Egyelőre azonban a tőzsdék esésével és a kockázatkerülő magatartás előtérbe kerülésével inkább emelkedik a nemesfém ára. Az erősödő dollár sem tudta ezt egyelőre megakadályozni.

Devizák
- A forint egy széles tartományban mozgott a tegnapi kereskedés során 314,5-319,3 között, és végül minimális gyengüléssel fejezte be a napot. A reggeli kereskedésben 318 fölé kapaszkodott az EUR/HUF devizakereszt, és a jelenlegi tendencia alapján a napokban könnyen visszakapaszkodhat a kurzus 320 forint környékére.
- Az EUR/USD a tegnapi oldalazás után 1,184-ig kapaszkodott, és a korrekció a nap további részében is folytatódhat.

Távol-Kelet
- A Nikkei 0,6%-ot esett, a Hang Seng index 0,7%-ot, a Shanghai index 0,2%-ot emelkedett a mai kereskedés során.
- Decemberben a kínai export 9,7%-kal haladta meg az egy évvel korábbi szintet, jelentősen felülmúlva a várt 6%-ot és a novemberi 4,7%-os bővülést is. Az import 2,4%-kal esett vissza, ami kisebb mértékű csökkenés, mint a novemberi 6,2%-os visszaesés, és kedvezőbb adat a várt 7,0%-os csökkenésnél is. Így összességében a külkereskedelmi többlet a vártnak megfelelően 49,6 milliárd dollár lett decemberben.
- Novemberben már sorozatban az ötödik folyó fizetési többlettel rendelkező hónapról számolt be Japán, ugyanis a gyenge jen miatt a külföldi befektetésekből keletkező jövedelem ellensúlyozta a folyamatos külkereskedelmi deficitet.

Határidős piacok
- Vegyes képet mutattak a határidős piacok ma reggel, de a főbb indexek (Dow, S&P, Nasdaq, DAX) is a pozitív tartományban voltak.

Vállalati hírek
- A Reuters értesülései szerint az OTP visszavonta a lengyel FM Bankra tett ajánlatát. Sem az eladó Abris Capital Partners, sem az OTP nem kommentálta az értesülést. Az FM Bank egy relatíve kis lengyel bank, 22,3 milliárd forintnyi könyv szerinti értékkel, valamint innovatívnak számító direktbanki üzletággal. A tranzakció elsősorban az IT know-how szempontjából lett volna érdekes az OTP számára. A vételi ajánlat visszavonása kissé negatív hír, de árfolyamhatásra nem számítunk.

A JPMorgan a 12,1 eurós célárát változatlanul hagyva a korábbi semlegesről felülsúlyozásra javította a Commerzbank részvények ajánlását.

Az E.ON megállapodott az EPH nevű cseh energiaipari vállalattal az olaszországi eszközök eladásáról. Összesen 4.500 megawatt kapacitásról folytak a tárgyalások, egy 600 megawattos szénerőmű és egy 3.900 megawattos gáztüzelésű erőmű képezte tárgyalások részét. A tranzakció pénzügyi részleteit egyelőre nem hozták nyilvánosságra.
Sergio Marchionne, a Fiat Chrysler vezérigazgatója a detroiti autóshown arról beszélt, hogy 2015-ben 5 millió autót terveznek eladni. Az idei évről azt mondta, hogy teljesülhet a profitcél. Egyúttal bejelentette, hogy a melfi üzemben 1500 új állást hoznak létre. Az Alfa új SUV modelljéről már az is ismert, hogy a Róma melletti cassinoi üzemben fogják gyártani.
A Lufthansa publikálta a decemberre vonatkozó szokásos havi adatokat. Az sztrájkok következtében törölt 1.500 járatnak köszönhetően a kapacitás 0,5%-kal csökkent, miközben a bevételt termelő repült kilométerek 1,2%-kal csökkentek decemberben. A tavalyi évre vonatkozóan pedig 2,4%-kal, 214,6 milliárdra emelkedett a bevételt termelő repült kilométerek. Az utaslétszám 1,3%-kal csökkent decemberben, az egész évre vonatkozóan pedig 1,3%-kal 106 millióra emelkedett. A kihasználtság 0,3 százalékponttal 80,1%-ra emelkedett 2014-ben.
A BOFA a korábbi vételről semlegesre rontotta a Siemens részvények ajánlását.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.