BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kilengések várhatóak a forintárfolyamban

A biztatói hétfői kezdet után újra északnak vette az irányt az euró/forint árfolyam. Nap közben átlépte a 320-as értéket is a devizapár, de zárás előtt már újra visszabukott 320 alá - írja az Erste elemzése.

A forint december eleje óta egy gyengülő trendcsatornába került. Rövidtávon a nemzetközi piaci hangulat határozza meg az irányt, tehát amíg nem nyugszik meg a nemzetközi színtér, addig a forintban is kisebb-nagyobb kilengések várhatók.

Ha a forint át is lépné a 320-as küszöböt, akkor várhatóan rövid időn belül visszaerősödne a szint alá. A forint várhatóan fokozatosan közelíteni a fogja a 315-ös értéket az euróval szemben, amint megnyugodtak a befektetői kedélyek.

Rövid hazai piaci áttekintés:

A hétfőihez hasonlóan jól sikerült a kedd délelőtti három hónapos DKJ aukció. Az ÁKK 60 milliárd forint értékben hirdetett meg eladásra kínált kincstárjegyet. A kereslet kiemelkedően magas volt, hiszen a kereslet megközelítette a 180 milliárd forintot. A közel háromszoros túlkereslet láttán az ÁKK úgy döntött, hogy az eredetileg tervezett 60 helyett 70 milliárd forint összegben bocsát ki az instrumentumból. Így, az aukción 1,94%-os átlaghozam alakult ki.

Csütörtökön kerül sor az első hosszú kötvény aukcióra idén. Az ÁKK 3, 5 és 10 éves futamidejű papírokat hirdetett meg 20-20-15 milliárd forint összegben.

A másodlagos piacon jegyzett hozamok mindegyike csökkent, így a hozamgörbe teljes egésze lejjebb tolódott. A hozamgörbe rövid végén 6 bázisponttal mérséklődtek a hozamok, a 3-5 éves szegmensek 4-9 bázisponttal, míg a hosszú végén a 10 és 15 éves papírok esetén 8-9 bázispontos esést láthattunk.
 
Nemzetközi helyzetkép:

Folytatódott a rossz széria az USA-ban, ötödik egymást követő kereskedési napja esnek az indexek (Dow -0,74%, Nasdaq -1,28%, S&P500 -0,87%).

Ráültették az európai hullámvasútra a befektetőket tegnap, aminek a végén a DAX nullában, a CAC 40 index 0,7%-os, míg a FTSE 100 index 0,8%-os mínuszban zárt.

A Távol-Keleten a Hang Seng 0,2%-ot emelkedett, a Shanghai index 0,3%-ot csökkent, miközben a Nikkei értéke nem változott érdemben.

A WTI 47 dollárra, a brent típusú kőolaj árfolyama pedig 50 dollár alá esett a globális aggodalmak és a negatív befektetői hangulat következményeként, miközben a spekulatív olajpozíciók aránya továbbra is meghatározó a piacon. Az arany árfolyama a kockázatkerülő befektetői hangulatban 1220 dollárig emelkedett.

Tovább erősödött a dollár az euróval szemben tegnap. Az EUR/USD kereszt az 1,1900-es szintről 1,1950-ig kapaszkodott vissza, hogy onnan 1,1850-ig bukjon alá.

Vegyes képet mutattak a határidős piacok ma reggel, de a főbb indexek (Dow, S&P, Nasdaq, DAX) mind a pozitív tartományban voltak.


Hazai és nemzetközi hírek, makrogazdaság:
Amerikában az ISM szolgáltatóipari index hathónapos mélypontra zuhant decemberben. A mutató 59,3 pontról 56,2 pontig esett vissza, ami alulmúlja az 58 pontos piaci várakozást. Ma teszik közzé az ADP decemberi foglalkoztatottsági adatát a tengerentúlon. Pletykák jelentek meg arról, hogy Obama amerikai elnök nemsokára egy új tagot jelölhet a Fed igazgatótanácsába. A Fehér Házhoz közel álló forrásokra hivatkozó Reuters szerint Allan Landon, a Bank of Hawaii korábbi vezérigazgatója lehet az új jelölt.

Európa fókuszában a „grexit”: a németek és a franciák már azt számolgatják, hogy milyen hatásokkal járna a görögök eurózónából való kilépése. Francois Hollande francia elnök szerint arra nincs lehetőség, hogy az eurót megtartsák, miközben az EU-s szabályokat nem teljesítik. Továbbá, védelmébe vette az oroszokat, szerinte meg kellene szüntetni a szankciókat. Ma reggel 9 órakor az EKB ülést tart, ahol a görögök eurózónából való kilépésének lehetséges forgatókönyveit vehetik majd számba. A mai nap másik sarokpontja a 11 órakor érkező eurózónás inflációs adat lesz, hiszen a csökkenő olajár hatására akár mínuszba is csúszhat (várakozás -0,1%).

A MarketWatch értesülései szerint a január 20-21-ei ülésén a japán jegybank csökkentheti az idei, jelenlegi 1,2%-os inflációs célt az olajárak csökkenése miatt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.