BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Már csak 7,4%-kal bővült Kína

Kína gazdasága a kormányzati intézkedések ellenére 7,4 százalékkal bővült tavaly, ami az elmúlt 24 év legalacsonyabb növekedése. Persze azt is mondhatjuk, hogy ezekkel sikerült megtámasztani a növekedést. A várakozásoknál (7,3 százalék) kicsit jobb növekedés különben a gazdasági aktivitás decemberi növekedésnek, az ipari termelésnek és kiskereskedelmi felfutásnak köszönhető. Az építőipar egyelőre továbbra is gyengélkedik, ami rányomta bélyegét a negyedév per negyedév növekedésre (1,5 százalék) - olvasható az Erste elemzésében.

Itthon az OTP és a Richter körül láthatunk híreket, amelynek egyike sem túl jelentős. A horvát kormány svájci frank árfolyam befagyasztása csak limitált negatív hatást fejt ki az OTP eredményére, hiszen csak mintegy 80 millió svájci frank a kitettség. A jelenlegi lépés negatív hatása 500 millió forint körül lehet az eredményre, azaz a hatás kisebb, mint 2 forint a részvények értékére nézve. A Richter pozitív hírrel szolgált a cariprazine háza tájáról, nevezetesen a gyógyszer a skizofrénia újbóli kialakulását is sikeresen gátolja. Ez az eredmény pedig segítheti az FDA általi jóváhagyást. Csak emlékeztetőül, a cég amerikai partnere, az Forest (Actavis) nemrég küldte el a kérelmet a hatóságnak. Eredményt (pozitívat) az év közepére várunk a bipoláris mánia kezelésére.

Jó a hangulat a világban. Segít az EKB-tól várt pozitív lépés. Ez pedig emeli a részvényarákat, száguld a DAX. A BUX-ban is emelkedést várunk a mai napon.

Nemzetközi hírek
USA

- Martin Luther King napja miatt tegnap zárva tartottak a tengerentúli börzék.
- A brit csalásokkal foglalkozó hivatal (SFO) nem talált elég bizonyítékot a 2011-es Autonomy felvásárlás kapcsán felmerülő szabálytalanságokra. A Hewlett-Packard által megfizetett 11,1 milliárdos vételár a meghamísított könyvelés miatt közel 5 milliárd dollárral lehetett magasabb, mint a cég valós értéke. Ez a hiba a leírások miatt három negyedéves profitjába került akkor a HP-nak. A kártérítésben bízva a HP tovább harcol az igazáért.
- Napközben érkezik a Morgan Stanley negyedik negyedéves jelentése, mely 48 centes egy részvényre jutó eredményt és 8,08 milliárd dolláros bevételt mutathat majd.
- Piaczárás után az IBM és a Netflix áll elő a farbával. Utóbbira érdemes lehet figyelni, hiszen a legutóbbi gyorsjelentés alkalmával 25%-os árfolyam reakciót láthattunk a gyorsjelentésre. A lényegi pont az előfizetők számának alakulása lesz, ami Amerikában 1,83 millióval, a nemzetközi piacokon pedig 2,17 millióval növekedhet a becslések alapján.

Európa
- Iránykereséssel telt a tegnapi nap az európai börzéken, aminek a vége egy pluszos zárás lett. A CAC 40 index 0,35%-ot, a FTSE 100 index 0,54%-ot, míg a DAX index 0,73%-ot emelkedett.
- Angela Merkel szerint az EKB pénznyomtatási törekvései nem helyettesítik a gazdasági reformokat. Frankfurti beszédében azt hangsúlyozta, hogy a pazarló államok számára ez egy újabb ürügy lehet arra, hogy a kormányzatok elkerüljék a szükséges strukturális és munkaerő-piaci reformokat. A német jegybank elnöke is ellenzi az európai QE bevetését, mivel szerinte a veszteségek Németország nyakán maradnak.
- Makroadatok terén csupán a 11 órás német ZEW fogyasztói bizalmi indexre kell figyelnünk.

Olaj, arany
- A WTI 47,3 dollárra süllyedt ma reggel, főleg a gyengébb kínai növekedési adatoknak köszönhetően. Eközben Irán is azt nyilatkozta, hogy az ország erős, és akár 25 dolláros hordónkénti olajárat is kibírnak. A piac a héten a készletadatokra fog figyelni elsősorban. A kínálat egyelőre rövidtávon tovább nő függetlenül az olaj árától.
- Az arany 1280 dollárig erősödött annak ellenére, hogy a dollár erős volt ma reggel. A piac szerint gyengébb olajárnak kellene jönnie, ennek ellenére a nemesfém kereslete továbbra is masszív.

Devizák
- A korrekció jegyében telt a hét első kereskedési napja az EUR/USD számára, és sikerült 1,16 fölé kapaszkodnia a kurzusnak. A reggeli kereskedést azonban ismét dollárerősödés váltotta fel és 1,157- ig esett vissza a devizakereszt. A piacon kivárásra számítunk az EKB csütörtöki üléséig, de a hét második felében megnőhet a volatilitás, főleg ha tényleg elindul a kötvényvásárlási program.
- Pénteken jól teljesített a hazai fizetőeszköz az euróval szemben, de 318-nál megtorpant a kurzus, az erősödő euró már nem kedvezett tegnap a forintnak. Ismét a 320-as szintet ostromolja a kurzus.

Távol-Kelet
- A Nikkei 2,1%-ot, a Hang Seng 0,5%-ot, a Shanghai 0,7%-ot emelkedett.
- A negyedik negyedévben 7,3%-kal bővült a GDP értéke Kínában. Ezzel az egész éves növekedés 7,4% lett, elmaradva a 7,5%-os kormányzati várakozástól, de felülmúlva a 7,3%-os piaci várakozásokat. A mostani növekedési ütem a legalacsonyabb az elmúlt 24 évben, és az idei évben várhatóan tovább, 7% környékére csökkenhet. A GDP egyre lassabb mértékű növekedése normálisnak tekinthető.
- Kínában az ipari termelés decemberben 7,9%-kal bővült év/év alapon, felülmúlva a 7,4%-os várakozásokat. A kiskereskedelmi forgalom decemberben 11,9%-kal bővült, gyorsabb ütemben, mint novemberben, amikor még 11,7% volt a növekedés mértéke.
- Az IMF tegnap megjelent prognózisa szerint 2015-ben 6,8%-kal, 2016-ban pedig 6,3%-kal bővülhet a kínai GDP.
- A Wall Street Journal értesülései szerint a Samsung igyekszik elmélyíteni kapcsolatait a BlackBerryvel, azonban nem tervezi annak felvásárlását. A Reuters értesülései szerint a Samsung részvényeit felaprózhatják, vagyis splitet hajthatnak végre.

Határidős piacok
- Pozitív hangulat uralkodott a határidős piacokon ma reggel.

Vállalati hírek
- A Richter és az Actavis bejelentette, hogy a skizofréniában szenvedő, cariprazine-nal kezelt betegek tüneteinek kiújulását tanulmányozó fázis III klinikai vizsgálat pozitív eredményt hozott. A cariprazine klinikai fejlesztése jelenleg is zajlik felnőttkori bipoláris depresszió kezelésében, valamint major depresszióban kiegészítő terápiaként. A cariprazine-t termékoltalom védi, amely 2027-ben jár le. A hír kedvező, és pozitívan hathat a részvényárra, részben ellensúlyozva az orosz piacon tapasztalható nehézségeket.
- A horvát kormány 6,39-es szinten egy évre befagyasztotta a svájci frank horvát kuna árfolyamot a devizahitelesek számára, de további intézkedések is várhatók. Az OTP-nek 82 millió franknyi lakossági hitelállománya van Horvátországban. Ha a jelenlegi 7,66-os CHF/HRK árfolyammal és 10 éves lejárattal számolunk, akkor a kormány lépése 500 millió forinttal (részvényenként 2 forinttal) csökkenti az OTP 2015-ös profitját. A hír kedvezőtlen az OTP szempontjából, de a hatás limitált.

A Citi a korábbi semlegesről vételre javította a Banco Bilbao részvények ajánlását.

A BMW marketing és értékesítési igazgatója, Ian Robertson szerint az alacsony üzemanyagáraknak köszönhetően a tengerentúlon rövidtávon felpöröghet a nagyobb teljesítményű autók értékesítése. Ez pedig hátrányosan érinti az elektromos autó értékesítéseket, mert ilyen piaci körülmények között nehezebb őket eladni. A tengerentúlon közel 4%-kal csökkentek a hibrid és az elektromos autók értékesítései, a BMW azonban egyelőre nem változtat a stratégiáján.

Lufthansa: A kedvezőbb üzemanyagárak miatt a Moody’s javította a globális légiközlekedés kilátásait. A bevételt termelő repült kilométerek 5-6 %-kal bővülhetnek 2015 és 2016-ban. A tisztított profit marzs idén 12-14%, jövőre 11,5-13,5% között lehet.

A Barclays egyenlő-súlyozásról felülsúlyozásra javította a Lufthansa papírokra vonatkozó besorolását. A célárfolyam 18 euró.

A SAP néhány hete már publikálta a 2014-es eredmény fő számait, most azonban közzétette a hosszabbtávú várakozásokat is. Ennek keretében a 2017-es eredményvárakozásokat is lefelé módosították. 2017-re 21 és 22 milliárd euró körüli árbevételt, és 6,3 és 7 milliárd euró körüli profitot vár a társaság. A korábbi előrejelzés még ennél optimistább volt 22 milliárd eurós árbevétel céllal és 7,7 milliárd eurós profitvárakozással. A felhő alapú szolgáltatások növekedése pozitív folyamat, ugyanakkor a befektetőket aggaszthatja, hogy még a 2017-es eredményt is negatívan befolyásolja az üzleti modell átállása. A felhőből érkező árbevétel 94%-kal 2,3 milliárd euróra emelkedett 2014-ben. A 2020-as tervekben 26 és 28 milliárd euró közötti árbevétel várakozás szerepel, illetve 8 és 9 milliárd euró közötti profit előrejelzés. A friss vállalti előrejelzés szerint a 2015-ös eredmény is elmaradhat az elemzői várakozásoktól. A társaság vezérigazgatója elmondta, hogy nem terveznek vállalat felvásárlásokat.

A JPMorgan levette európai fókusz listájáról a Total részvényeit.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.