BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megnyugodtak a piacok a pánik után

A múlt csütörtökön tapasztalt nagy kilengéseket pénteken már megnyugvás követte a devizapiacon. Így, a forint erősödött az euróval szemben és 318,5-nél zárta a hetet. A nagy csütörtöki pánik jelei már elhalványultak az EUR/HUF jegyzésében, hiszen ezt a hetet is a 320-as szint alatt nyitotta a devizapár - olvasható az Erste elemzésében.

A magyar gazdasági fundamentumai nem indokolják, hogy a csütörtöki szinteken mozogjon a magyar fizetőeszköz az euróval szemben. Úgy véljük, hogy nyugodt piaci körülmények esetén a forint a 315 és 320 közötti sávban mozoghat az euróval szemben. Akadályt jelenthet az erősödés során a 20 napos mozgóátlag, amely 317,4-nél húzódik. Amint átlépte ezt a küszöböt az EURHUF, folytathatja a menetelést a 315-ös szintig.

Rövid hazai piaci áttekintés:
A kötvénypiacot pénteken is a vevők uralták. A hozamgörbe középső és hosszú szegmensein jegyzett kötvényhozamok nagymértékben mérséklődtek, illetve a görbe laposodott. Míg a 3 és 5 éves hozamok 10-12 bázisponttal kerültek lejjebb, addig a 10 és 15 éves futamidők 13-16 bázispontot zuhantak. A 10 éves hozam 3,21%-ra esett, amely újabb történelmi mélypontot jelent.

A mai napra nem hirdetett meg likviditási DKJ-aukciót az ÁKK, így legkorábban kedden nyit az elsődleges állampapírpiac. Kedden 60 milliárd forint értékben kíván három hónapos DKJ-t értékesíteni az ÁKK. Várakozásaink szerint a kereslet – a múlt heti aukcióhoz hasonlóan – erős marad. 

Nemzetközi helyzetkép:
Jól teljesítettek a pénteki kereskedésben a vezető amerikai börzék, egész napos hegymenet után 1% feletti teljesítményt könyvelhettek el zárásra (Dow 1,1%, Nasdaq 1,38%, S&P500 1,32%). Martin Luther King napja miatt ma zárva tartanak a tengerentúli tőzsdék.

Az európai piacok közül a FTSE 100 index 0,8%-ot, a CAC 40 és a DAX index pedig 1,3%-ot tudott emelkedni pénteken. A svájci pénzügyminiszter szerint 1,1-es szinten stabilizálódhat az EUR/CHF jegyzése a következő időszakban. Mivel nem a jegybank részéről érkezett a komment, így a kurzusban nem láthattunk érdemi reakciót.

A Távol-Keleten Nikkei 0,9%-ot emelkedett, míg a Hang Seng index 2%-ot, a Shanghai index pedig 8,3%-ot zuhant. A kínai bankfelügyelet bejelentette, hogy egy tucat brókercég megszegte a margin kereskedésre (tőkeáttételre) vonatkozó szabályozást. A három leginkább érintett brókercég számára megtiltották, hogy a következő három hónapban új ügyfélszámlákat nyissanak. Az eladói hullám a bankokat is utolérte, melyek esetében szintén előfordultak 10% közeli esések is. A 10 éves japán államkötvények hozama új mélypontra, 0,2%-ra esett.

A WTI pénteken emelkedni tudott, ma reggel viszont némi korrekció volt látható. A 48,5 dolláros ár még így is felette van a múlt heti szintnek. Az árakat az sem törte meg, hogy Irak rekordmennyiségű, közel 4 millió hordó nyersolajat termel naponta, míg exportja 3,3 millió hordó. Az arany ára a múlt hét végén 1.275 dollárra nőtt, köszönhetően a jelentős keresletnek, amit a svájci frank elengedése okozott. Az arany az év eleji várakozások ellenére idén elég jól szerepel.

Az EUR/USD kurzus újabb mélypontot ütött pénteken az 1,1460-as szint elérésével, ahonnan visszapattant a jegyzés, és a mai napot az 1,1580-as szintek közelében kezdheti.

Az amerikai határidős piacok a negatív, az európaiak a pozitív tartományban voltak ma reggel.

Hazai és nemzetközi hírek, makrogazdaság:
Az amerikai ipari termelés nem okozott meglepetést pénteken, a vártnak megfelelően 0,1%-os volt a havi csökkenés decemberben, a novemberi 1,3%-os emelkedést követően. A Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi indexe a vártnál nagyobb mértékben, 4,6 ponttal 98,2 pontra emelkedett januárban az előzetes számok szerint. A mutató 2004 januárjában járt utoljára ilyen magasan.

Európában csütörtökön az EKB idei első kamatdöntésére kerül sor. A piac szinte már kész tényként kezeli az államkötvény vásárlásokat. Az elemzők szerint minimum az előzetes tervek duplájára, azaz 1000 milliárd eurós vásárlásra lenne szükség. Svájc növekedési kilátásai jelentősen romlottak a csütörtöki döntésnek köszönhetően. Az UBS bankház szerint a svájci GDP idén csupán 0,5%-kal, jövőre pedig 1,1%-kal növekedhet a korábbi 1,8%-os, illetve 1,7%-os prognózissal szemben. Görögországban választásokra készülnek. A legfrissebb felmérések szerint a szélsőbaloldali Szíriza párt már 3,1%-kal vezet az Antonis Samaras vezette Új Demokrácia párt előtt (a szavazatok 31,2%-át birtokolva) az egy hónappal ezelőtti 2,6%-os különbséggel szemben.

A novemberi kamatcsökkentés sem állította meg az ingatlanárak csökkenését Kínában, bár az esés üteme némileg lassult. Decemberben az átlagos ingatlanárak hó/hó alapon 0,4%-kal csökkentek, míg novemberben ugyanez 0,6%-os visszaesést mutatott.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.