BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Optimista a hangulat az EKB-döntés utáni napokban

A magyar fizetőeszköz pénteken is jelentős erősödést produkált az euróval szemben, így a hetet 310-nél zárta. A csütörtöki EKB-bejelentést követően (QE program elindítása) optimista hangulat lett úrrá a piacokon és megindult a tőkeáramlás a feltörekvő piacok felé, így Magyarország irányába is - áll az Erste elemzésében.

Jelenleg egybeesik a 200 napos mozgóátlag és a 310-es küszöb is, ami gátolhatja a forint erősödő pályáját. Véleményünk szerint az EURHUF devizapárral való kereskedés a 310-315-ös sávban folytatódhat, amennyiben nem érkezik további váratlan hír. Kedden érkezhet újabb impulzus az MNB irányából, hiszen a kamatdöntést követő közlemény piacmozgató erejű lehet.

Rövid hazai piaci áttekintés:

Nemcsak az EURHUF árfolyamra gyakorolt hatást az EKB bejelentése. A magyar kötvényhozamokban is tükröződött a kedvezőre forduló nemzetközi befektetői hangulat, hiszen a hozamgörbe teljes egésze lejjebb tolódott. Míg a rövid hozamok alig 7 bázisponttal mérséklődtek, addig a hozamgörbe közepén elhelyezkedő lejáratok 19-30 ponttal. A legnagyobb mértékben a 10 és 15 éves hozamok profitáltak a kedvező hangulatból, hiszen 34-40 bázispontot zuhantak pénteken. Így, a két leghosszabb futamidő soha nem látott mélységekbe zuhant: a 10 éves hozam 2,84%-nál, a 15 éves pedig 3,02%-nál kötött ki.

Holnap három hónapos DKJ-aukciót tart az ÁKK, amelynek a keretében 60 milliárd értékben kíván a kincstárjegyből értékesíteni.

Nemzetközi helyzetkép:

Vegyesen mozogtak pénteken a vezető amerikai mutatók, a Dow Jones és az S&P500 index a nap végén esett egy nagyobbat (Dow -0,79%, Nasdaq 0,16%, S&P500 -0,54%).

Az EKB döntés másnapján tovább folytatták az emelkedést az európai indexek. A FTSE 100 index 0,53%-os, a CAC 40 index 1,93%-os, a DAX index pedig 2,05%-os pluszban zárta a napot.

Korrigálni kezdett az arany, miután érintette az 1300 dollárt, ami 5 éves csúcsnak felel meg, 1292 dollárig esett a nemesfém árfolyamának jegyzése. Tovább folytatódik a WTI típusú kőolaj árfolyamának esése, amit ma reggel már 44,8 dolláron jegyeznek. A ma reggeli készletadatok alapján az olajszármazékok készletállománya 4,02%-kal növekedett decemberben Kínában, főként a dízel esetében volt jelentős mértékű emelkedés.

A múlt hét második felében látott mélyrepülés után a reggeli kereskedésben már erősödni tudott az euró, a görög választások eredményének ellenére. A pénteki 11 éves mélypont után, technikai alapon az 1,15-ös szintet is visszatesztelheti az EUR/USD.

A forint szárnyalása folytatódott a pénteki kereskedésben, és egészen a 200 napos mozgóátlagig (309,6 forint) esett az EUR/HUF kurzusa. A támaszról visszapattant az árfolyam, és 310,3-ig korrigált a hajnali kereskedésben. Ha folytatódik a korrekció, akkor a 315-ös szintet tesztelheti vissza a kurzus.

Távol-Keleten a Nikkei 0,2%-ot, a Hang Seng 0,1%-ot csökkent, míg a Shanghai index 0,5%-ot emelkedett.

Az amerikai határidős indexek a negatív tartományban voltak ma reggel, míg az európaiak vegyes képet mutattak. A DAX határidő mínuszos.

Hazai és nemzetközi hírek, makrogazdaság:
Az amerikai feldolgozóipari beszerzési menedzserindex januári előzetes értéke 53,7 pontra esett, ami elmarad az 54 pontos várakozásoktól. A függőben lévő lakásértékesítések 5,04 millió darabra emelkedtek decemberben, de az elemzők 5,08 milliós várakozását alulmúlták az adatok.

Az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője az Európa Tanács rendkívüli összehívását kérte csütörtökre a délkelet-ukrajnai támadások miatt. Görögországban a szavazatok 99,8%-nak feldolgozása után a Szíriza a voksok 36,3%-át szerezte meg, ami 149 parlamenti helyet jelent számára. A kormányalakításhoz szükséges abszolút többséget (151 voks) így nem sikerült megszerezni a pártnak, azonban a koalíciós tárgyalásokat már ma elkezdik a jobboldali Független Görögök pártjával (ANEL). Az új görög kormány máris újratárgyalná a nemzetközi hitelcsomag részleteit. Alekszisz Ciprasz, a Szíriza vezetője szerint Görögország búcsút inthet a megszorításoknak. A 240 milliárd eurós mentőcsomag utolsó részlete február végén esedékes, amit biztosan nem kap meg Görögország, ha nem teljesíti a korábban vállalt feltételeket. A részleges adósság elengedés vagy a hitel megállapodás átstrukturálása (alacsonyabb kamatok és/vagy futamidő hosszabbítás) jelen pillanatban a legvalószínűbb forgatókönyv a piac szerint, míg a Grexit, azaz az unióból való kilépés lehetősége egyre inkább csökken az elmúlt napok retorikája alapján. A német IFO üzleti bizalmi index mellett eurózónás kiskereskedelmi adat érkezik a mai napon.

A várt 11,2% helyett 12,9%-kal haladta meg a decemberi japán export az egy évvel korábbi értéket. Az import a várt 2% helyett, csak 1,9%-kal bővült. Az exportot elsősorban az Amerikába irányuló autószállítások és a Kínában értékesített elektronikai termékek húzták fel. Az exportot továbbra is a gyenge jen árfolyam támogatja. Az import várttól kissé elmaradó bővülésének fő oka az energiahordozók alacsony ára. A japán jegybank elnöke a davosi konferencián arról beszélt, hogy újabb jegybanki intézkedések esetén kreatívnak kell lenniük, ami akár új eszközök bevezetésére is utalhat, azonban ezeket nem részletezte Kuroda.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.