BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szabad utat kapott az EKB programja

Tegnap az európai bíróság jogászai úgy találták, hogy az EKB vásárolhat európai állampapírokat. Így már 22- én, a görög választások előtt születhet valami döntés az „európai QE-ről”. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy az európai bírák döntése az elkövetkező hónapokban születhet meg, és az is valószínűleg megengedő lesz, ugyanakkor nem lesz kötelező érvényű. Azaz ennek a színjátéknak, amúgy is limitált a hatása - olvasható az Erste elemzésében.

Indiában érik a tavalyi választások eredménye. Hosszú idő után megszületett az első kamatcsökkentés. A szubkontinens GDP növekedése idén 5,5 százalékra gyorsulhat, amely az arany iránti keresletre is pozitív lehet.

A DAX index tegnap visszatesztelte a 9. veheti az irányt az árfolyam. Remélhetőleg a 9930 pont környéki kisebb ellenállás szint áttörésére is hamarosan sor kerülhet. A BUX esetében továbbra is a 16 000 körüli szint jelentheti a támaszt, amelytől valószínűleg a mai napon sem fog jelentősen elmozdulni.

Nemzetközi hírek
USA

- Negyedik napja tart a vesztes széria a tengerentúlon, tegnap is eséssel indult a kereskedés, és zárásra sem javult lényegesen a hangulat (Dow -1,06%, Nasdaq -0,48%, S&P500 -0,59%).
- A várt 0,1%-os csökkenés helyett 0,9%-kal csökkent decemberben USA-ban a kiskereskedelmi forgalom havi alapon. 2014 januárja óta nem volt ilyen gyenge havi adat. Az üzemanyag árakat kiszűrve 0,4%-os volt a csökkenés. A novemberi adatot lefelé módosították 0,7%-ról 0,4%-ra.
- A BlackBerry-t 6-7,5 milliárd dolláros felvásárlási ajánlattal kereste meg a Samsung a Reuters értesülése szerint. A dél-koreai vállalat 13,35-15,49 dolláros ársávot határozott meg az ajánlatában, amely 38-60%-os prémium az ajánlat előtti árfolyamhoz képest. A BalckBerry közel 30%-ot emelkedett a hírre.
- A JP Morgan 1,19 dolláros részvényenkénti eredményt ért el a negyedik negyedévben, alulmúlva az 1,31 dolláros piaci várakozást és az 1,3 dolláros egy évvel ezelőtti adatot. Az árbevétel is gyengébb lett az elemzők előrejelzésénél, 24,08 milliárd dollár helyett 23,6 milliárdot publikált a társaság. A nettó kamatbevétel 2%-kal 11,3 milliárd dollárra emelkedett. A negyedik negyedéves eredményt egy 990 millió dollárra rúgó jogi költség is terhelte. A hitelek miatti céltartalék 840 millió dollár, ami a becslési sáv kedvezőbb széle. A papír 3,5%-ot esett tegnap.
- A Wells Fargo is tegnap publikálta számait, az egy részvényre jutó eredmény 1,04 dollár lett a várt 1,02 dollár helyett. A bevétel is némileg jobb lett: 21,4 milliárd dollár 21,2 milliárd helyett. A nettó kamatbevételek 239 millió dollárral 11,2 milliárd dollárra emelkedtek, míg a hitelezési veszteségek a hitelállomány 0,34%-ára, 735 millió dollárra rúgtak. A részvény 1%-os mínuszban zárt.
- A Fed tegnap este 8 órakor publikálta a Bézs Könyvet. A körzetek többségében mérsékelt ütemű gazdasági növekedésről számoltak be, de azt is megjegyzi a jelentés, hogy Texas gazdaságára az olaj árfolyamának esése negatívan hat. A tegnap megjelent gyenge decemberi számok után összességében pozitívan látja a kiskereskedelmi folyamatokat a Fed.
- Több mint 5,5%-ot esett a Tesla árfolyama, miután a társaság vezérigazgatója úgy nyilatkozott, hogy gyengélkednek a kínai értékesítések, így a társaság 2020-ig nem lesz nyereséges.
- Ma piaczárás után az Intel publikálja negyedéves számait. A szokásos friss segélykérelmek érkeznek délután, illetve a New York-i feldolgozóipari beszerzési menedzser indexet, és a Philadelphiai Fed indexet is publikálják.

Európa
- Az európai piacok közül a DAX index 1,25%-os, a CAC 40 index 1,56%-os, míg a FTSE 100 index 2,35%-os mínuszba csúszott. A mai napon inkább az oldalazásé lehet a főszerep.
- Tegnap ismertette véleményét az Európai Bíróság főtanácsadója a német EKB OMT programjáról. Eszerint a másodpiaci államkötvény vásárlás nem ütközik a szabályokba, ugyanakkor lehetnek feltételek, aminek meg kell felelnie egy ilyen programnak, azonban ezeket nem részletezte. Ezzel az előzetes véleménnyel, amely még nem a bíróság hivatalos döntése, lényegében szabad utat adott az EKB-nak az államkötvény vásárlások megkezdéséhez.
- Mark Carney, a brit jegybank elnöke szerint az olajár esés összességében pozitívan hathat a brit gazdaság teljesítőképességére. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy az északi olajmezők irányából érkező bevételek csökkenése szűkíti a fiskális mozgásteret.
- Makro fronton a decemberi spanyol inflációra és az euró zónás külkereskedelmi mérlegre lesz érdemes odafigyelni.

Olaj, arany
- A WTI 47,6 dolláron állt ma reggel. Tegnap a kedvezőtlen készletadatok ellenére (5,4 millió hordóval nőttek az USA készletei a várt 1,7 millió hordó helyett) jelentős korrekció kezdődött a délután folyamán, a WTI egészen 48 dollárig erősödött. Ma reggel az ázsiai kereskedésben azonban ismét esni kezdett a WTI ára. A piac szerint rövidtávon ismét 50 fölé nőhet az árfolyam, bár a kínálat tovább nőhet a következő hetek során.
- Az arany 1.29 dolláron stagnált. A piacon a hírek szerint élénkülhet az ázsiai kereslet, ami miatt a globális kereslet akár 4,100 tonna is lehet, 15%-kal meghaladva a tavalyi szinten. A fizikai aranykeresletet növeli a jelenlegi alacsony piaci ár. A tegnapi kiábrándító amerikai kiskereskedelmi adat is az arany felé fordíthatja a befektetőket.

Devizák
- A forint tegnap ismételten a 320-as szint környékéig gyengült az euróval szemben, azonban az ellenállás ezúttal is megállította a forint gyengülését. Az EURHUF árfolyam emelkedése részben a negatív hangulat eredménye volt, részben pedig a rendkívül alacsony, -0,9%-os decemberi magyar infláció következménye. A maginfláció továbbra is a pozitív tartományban maradt, de a 0,8%-os érték nagy csökkenést mutat. A deflációt látva ismételten felerősödtek a kamatvágással kapcsolatos várakozások.
- Továbbra sem tud elszakadni az 1,175-ös támasztól az EURUSD kurzusa. Az Európai Bíróság főtanácsadójának sajtótájékoztatóját követően gyengülni kezdett az euró, ez azonban nem volt tartós, így a nap egészét lényegében nullában zárta a devizapár.

Távol-Kelet
- A Nikkei 1,9%-ot, a Hang Seng 0,5%-ot, a Shanghai index 2,5%-ot emelkedett.
- Decemberben a kínai bankok 697,3 milliárd jüant (112,6 milliárd dollár) hiteleztek ki, ami elmarad a 800 milliárd jüannyi várakozástól, ugyanakkor 2009 óta még így is a legmagasabb december havi hitelezési adat.
- A tágabban értelmezett aggregátfinanszírozás 1.690 milliárd jüan volt, ami meghaladta az 1.200 milliárdos várakozást.
- A japán jegybank meghosszabbíthatja márciusban lejáró hitelezési programját, melynek keretében kedvezményes refinanszírozást biztosítanak a kereskedelmi bankoknak a hitelezéshez. A programot tavaly februárban egyszer már meghosszabbították.
- Az indiai jegybank váratlanul 25 bázisponttal 7,75%-ra vágta az alapkamatot. A kamatcsökkentésről azután döntöttek, hogy a nagykereskedelmi árindex (az infláció egyfajta mérőszáma) a vártnál kisebb emelkedést mutatott.
- Japánban a termelőgépek megrendelése év/év alapon 14,6%-kal esett vissza.

Határidős piacok
- Vegyes képet mutattak a határidős piacok ma reggel, de a főbb indexek (Dow, S&P, Nasdaq, DAX) a pozitív tartományban voltak.

Vállalati hírek
Az Exane befektetési bank a BMW-re korábban megfogalmazott semleges ajánlását alulteljesítőre rontotta 93 eurós célár mellett. Az elemzőház véleménye szerint 2015-ben a Daimler jobban pozícionált lehet, mivel a BMW agresszív 5 éves modellújítási ciklusa a végéhez közelít, míg a Daimler esetében hamarosan érkeznek az új modellek.

A Daimler csoporthoz tartozó Mercedes 114 ezer gépjárművet hív vissza, mivel ezek egy részét hibás tömítésekkel szerelték, ez pedig az üzemanyag szivárgását okozhatja. A hiba javítása várhatóan 2,5 órát vesz igénybe. A hír negatív a Daimler számára, de érdemi árfolyamhatásra nem számítunk.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.