BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Továbbra is türelmes a Fed a kamatemeléssel kapcsolatban

Ma reggel 312 forint környékén állt az EURHUF árfolyama, ami enyhe gyengülést jelent a 310-es szinthez képest. A Fed tegnapi kamatdöntése nem okozott meglepetést a piac számára, így érdemben ez sem mozgatta a forint árfolyamát. Mivel ma nem érkezik nagy fajsúlyú makrogazdasági adat, a hazai fizetőeszköznél sem várunk jelentősebb elmozdulást. A kereskedés továbbra is a 310-315-ös sávban folytatódhat - áll az Erste elemzésében.

Rövid hazai piaci áttekintés:

A mai nap folyamán 12 hónapos DKJ aukciót és 5 éves változó kamatozású kötvényaukciót tart az Államadósság Kezelő Központ. Az ÁKK 40 milliárd forint értékben hirdet meg a 12 hónapos DKJ-t, amire várakozásunk szerint a két héttel ezelőttihez hasonlóan erős kereslet jelenik meg. Az 5 éves kötvények esetében szintén a két héttel ezelőtti érdeklődést vehetjük alapul (2018/D papírokat hirdettek meg), melynek megfelelően alakulhat a mai (2021/A).

A másodlagos piac esetében a hozamgörbe hosszú vége tolódott lefelé 3-7 bázisponttal, így a 15 éves papírok hozama 3% alá csökkent. A rövid papírok esetében láthatunk érdemi elmozdulást, a diszkontkincstárjegyek hozama 1,60 % körül mozog.

Nemzetközi helyzetkép:
A tegnapi Fed-ülést követő piaci reakció mérsékelt dollárerősödés volt, az árfolyam 1,286-ig esett vissza a két napig tartó korrekciót követően. Az átmeneti megtorpanás után folytatódhat a dollár erősödése az 1,15-nél húzódó következő szintig.

Nem sikerült jól a kereskedés a tengerentúli börzéken, a tegnapi Fed döntés nem tartogatott meglepetéseket, de az indexek mégis lefelé vették az irány (S&P500 -1,35%, Dow Jones -1,13%, Nasdaq -0,93%).

Vegyes teljesítményt láthattunk az európai tőzsdéktől tegnap. A CAC 40 index 0,3%-ot veszített értékéből, a FTSE 100 index 0,2%-kal emelkedett, míg a DAX index 0,8%-os plusza az élmezőnybe emelte a német tőzsdét.

Negatív képet festettek az ázsiai tőzsdék: a Nikkei 1,1%-ot, a Hang Seng 1%-ot, a Shanghai index 1%-ot csökkent a mai kereskedésben.

A nemzetközi árupiacon WTI 44,5 dollárra zuhant ma reggel, ami 6 éves mélypontot jelent. Az amerikai nyersolaj készletek a becslések szerint 8,87 millió hordóval bővültek az elmúlt héten az EUA becslése szerint, ami így összesen 406,7 millió hordó lett. A bővülés erősíti azt a spekulációt, hogy 2015-ben további kínálatnövekedés lesz, főleg miután kiderült, hogy Szaúd-Arábia is rekordmennyiségű, napi 9,8 millió hordó olajat termel. Az arany 1.281 dollárig süllyedt, miután tegnap a Fed nem adott arra utaló megjegyzést, hogy a mostani kamatlábszinten mikor kíván változtatni.

Az amerikai határidős piacok a pozitív, míg az európaiak a negatív tartományban voltak ma reggel.

Hazai és nemzetközi hírek, makrogazdaság:

Ahogy várható volt, a Fed nem változtatott az alapkamat nagyságán, azt továbbra is 0 és 0,25% közötti szűk sávban tartotta. A tegnapi kamatdöntést nem követte sajtótájékoztató, így a piac egyértelműen arra számított, hogy a jegybank kommunikációjában sem fog érdemi változás bekövetkezni. Igazuk lett. A közlemény továbbra is azt tükrözi, hogy a Fed döntéshozói türelmesek a kamatemeléssel kapcsolatban. A tegnapi közlemény nem tartalmazza részletesen az alacsony olajár hatásait, melyből arra lehet következtetni, hogy arra egyszeri tényezőként tekintenek, vagyis ennek infláció csökkentő vonzata nem fogja befolyásolni a döntéshozókat a kamatemelés megkezdésében.

A mai kereskedésben a számos makrogazdasági adat mellett a szokásos heti friss segélykérelmeket publikálják.

A hétvégi görög választásokat követően már meg is születtek az első intézkedések. Ezek keretében 10%-kal emelik a minimálbért, leállítják a folyamatban lévő privatizációkat és visszavonják a közszférában tervezett leépítéseket. Az intézkedések népszerűek a görög választók körében, ugyanakkor legalább annyira szembemennek Görögország hitelezőinek az elképzeléseivel. A 330 milliárd eurós görög államadósság durván 2/3-a az IMF, EKB, Európai Bizottság alkotta trojka kezében van. Akik a két éve nyújtott kedvezményes hitelekért cserébe szigorú fiskális politikát várnának el Görögországtól. A mostani intézkedéseket követően csökkent annak az esélye, hogy Görögországnak sikerül megegyeznie a hitelezőivel.
A görög bankok 25-30%-ot estek a tegnapi kereskedésben. A hellén bankok helyzete egyébként is törékeny volt, amin nem javítottak a tegnap bejelentett kormányzati intézkedések sem. Gyors ütemű betétkivonás figyelhető meg a bankoknál. Görögország esetleges csődje esetén valószínűleg vissza kéne térniük a drachmára, ami viszont gyors ütemben értékelődne le. Ezen félelmek miatt a görögök valószínűleg igyekeznek készpénzben, euróban megtakarítani, miközben meggyengült a bizalmuk saját bankrendszerüket illetően is.

Az eurózónás fogyasztói bizalmi index mellett januári német inflációs adat is érkezik, amire érdemes figyelnünk.

A KSH közlése szerint 5,1%-kal nőtt a kiskereskedelmi forgalom novemberben, ami egy kicsit alacsonyabb az első becsléshez képest (5,2%). Leginkább az üzemanyag kiskereskedelem nőtt 8,6%-kal, de a nem élelmiszer-kiskereskedelem is 6,4%-kal tudott bővülni, melyben a textil, ruházati és lábbeli termékek eladása játszott leginkább szerepet (13,5%-os növekedés).

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.