BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Végre szintet lépett Super Mario

Megvan az EKB-döntés, amely a vártnak megfelelő lett - olvasható az Erste elemzésében.

Gyakorlatilag további 50 milliárd eurót öntenek a piacra márciustól, amelynek közel 20 százaléka a német piacra fog menni. Mivel a program 2016 szeptemberig tart és még akár emelhetik is a tétet, ezért a piac a kezdeti ingadozását követően északnak vette az irányt. Ugyanis ezzel a lépéssel az EKB mérlegfőösszege 4000 milliárd euró fölé növekedhet az elkövetkező két évben a jelenlegi 2200 milliárdról. Ez nyilván az M2-t is jelentősen meglöki. Az M2 növekedése pedig egyenesen arányos a GDP-növekedéssel. Az USA-ban Fed mérlegfőösszegét a válság során 1000 milliárd dollárról 4.500 milliárd dollárra emelték, hogy az M2 pénzmennyiség növekedését a válság előtti szinten tartsák. Így a gazdaság a 2008 és 2009-es, összesen 3,1 százalékos visszaesést követően rendre 2 százalék feletti mértékben növekszik. Most valami hasonlót akar Európa is. Persze itt a mérlegfőösszeg bővülés még ezzel a bejelentéssel is kb. 3-szorosára bővülhet, míg az USA-ban eddig 4,5 szeres volt.

Mindent egybevetve, továbbra is az látszik, hogy a befektetők ignorálják a görög, ukrán, orosz egyéb kockázatokat. A pénzmennyiség növelése további vásárlásokra ösztökéli a piaci szereplőket. Így a DAX-ban ma további emelkedést várunk, s úgy tűnik, hogy az index mégis megcsinálja az általunk korábban kinézett (technikai formáció) 10 700 pontos szintet. A BUX tegnap áttörte a 16 700 pontnál levő ellenállást, s így ma a 17 000 pont körüli szintet célozhatja meg.

Nemzetközi hírek
USA

- Meredeken emelkedtek tegnap a vezető tengerentúli tőzsdék, a jó hangulat zárásig kitartott (Dow 1,48%, Nasdaq 1,77%, S&P500 1,52%).
- A Family Dollar részvényeseinek 89%-a elfogadta a Dollar Tree felvásárlási ajánlatát, amely 8,7 milliárd dollárt fog készpénzben és részvényekben kifizetni. Ezzel a lépéssel az is eldőlt, hogy a Dollar General által kínált 9,1 milliárd dolláros tisztán készpénzes ajánlat mit sem ért, az esetleges trösztellenes eljárásoktól való félelem miatt.
- Piacnyitás előtt érkezik a GE és a McDonald’s gyorsjelentése is. A GE-től 55 centes, a McDonald’s-tól 1,22 dolláros egy részvényre jutó eredményt várnak az elemzők.
- A Morgan Stanley alulsúlyozásról egyenlő súlyozára javította az eBay részvényeinek a besorolását.

Európa
- Kitörő örömmel fogadták a befektetők Mario Draghi szavait, aminek hatására az FTSE 100 index 1,02%-ot, a DAX index 1,32%-ot, a CAC 40 index pedig 1,52%-ot emelkedett.
- Az EKB bejelentette az államkötvény vásárlások megkezdését. Az EKB eszközvásárlásának volumene havi 60 milliárd euró, amibe beletartoznak a fedezett kötvényvásárlások és ABS vásárlások is, azonban ezek mérete eddig minimális volt. A jegybank befektetői kategóriába tartozó kötvényeket fog vásárolni 2 és 30 év közötti lejárattal az EKB jegyzett tőkéjének arányában. Így nagyrészt német, francia, olasz és spanyol kötvényeket fognak vásárolni, ugyanakkor kimarad Görögország és Portugália is a programból. Az eszközvásárlásokat március és 2016 szeptembere között hajtja végre a jegybank, így a program keretösszege minimum 1080 milliárd euró azonban Mario Draghi többször hangsúlyozta, hogy a most bejelentett vásárlások meghosszabbíthatóak. A feltételek nagyjából megfelelnek a várakozásoknak és az egy nappal korábban kiszivárgott verziónak.
- Újságírói kérdésre válaszolva Mario Draghi elmondta, hogy az EKB akár negatív hozamú kötvényeket is fog vásárolni, ami jelenleg a 2 és 5 év közötti német államkötvényeket érinti.
- A kötvényvásárlások 80%-át a helyi jegybankok fogják végrehajtani, így a lehetséges kockázatoknak csak egy része kerül az EKB-hoz.
- A célzott hosszú távú refinanszírozási TLTRO program kamatát 10 bázisponttal csökkentették, így már az alapkamaton fog 2018-ig szóló változó kamatozású finanszírozást adni a kereskedelmi bankoknak a jegybank.
- Bár egyelőre görög államkötvényeket nem vásárolnak, de ígéretet tettek rá, hogy az SMP kifutását követően júliustól rájuk is kiterjesztik. Ezáltal egyfajta motivációt adva Görögországnak.
- A vásárolt eszközök összetételét heti bontásban fogja a jegybank közzétenni.
- Az IMF küldöttség Ukrajnában tárgyal az államadósság átstrukturálásáról a Valutaalap szóvivője szerint. Részletek egyelőre nem ismertek, így nem tudhatjuk, hogy futamidő hosszabbításról vagy adósságelengedésről folynak az egyeztetések.
- A hétvégi görög parlamenti választásoktól a szélső baloldali Szíriza győzelmét várják. A 300 fős parlamentben a legtöbb szavazatott kapó párt automatikusan 50 széket kap. A fennmaradó 250 hely a szavazatok arányában oszlik meg. Az a párt vagy koalíció, amely 151 helyet szerez meg alakíthat kormányt. A Szíriza ha egyedül kíván kormányt alakítani, akkor a szavazatok 42%-át kell megszereznie, ez 10%-kal több mint az előzetes felmérésekben szereplő adat. Így elég egyértelmű, hogy koalíciós partnert kellene találnia a pártnak, ami nem lesz könnyű. Ha nem sikerül semmilyen formában sem kormányt alakítani, akkor márciusban új választások jöhetnek.
- A délelőtt folyamán euró zónás termelői és szolgáltatóipari PMI adatok mellett brit kiskereskedelmi statisztika lát napvilágot.

Olaj, arany
- A szaúdi király halála és az ECB likviditásnövelése együtt eredményezte, hogy a WTI 47 dollár fölé tudott emelkedni. Ugyanakkor a kínai import adatok némi lassulást mutattak januárra. Különösen érdekes volt, hogy a szaúdi szállítások mennyivel csökkentek, amit a piac úgy értelmez, hogy a szaúdiaknak újabb jelentős diszkontot kell adni, ami ismételten árháborúhoz vezethet. A szaúdi király halála pedig kiélezheti a trónöröklés kérdését a királyságban, ami nem egyértelműen szabályozott, ha a király fiainak generációja lép be. Ez pedig politikai bizonytalanságot hozhat a világ második legnagyobb termelőjénél.
- Az arany ára 1300 dollár alatt maradt az ECB tegnapi döntése ellenére. A piac egy része továbbra is negatív az arannyal kapcsolatban, mivel gazdasági fellendülésre számítanak, ami a kamatok emelkedéséhez vezethet.

Devizák
- Hihetetlen szériája volt a héten a forintnak, az euróval szemben 2,2%-ot erősödött az árfolyam. A jó teljesítményhez nagyban hozzájárult az EKB tegnap bejelentett likviditásbővítő intézkedése. Hétfőn még a 320-as szintet ostromolta az árfolyam, míg a hajnali kereskedésben már a 312-öt közelítette a kurzus. A következő támasz a 309,5-nél húzódó 200 napos mozgóátlagnál található az EUR/HUF- ban.
- A magasabb hozamú devizák voltak tegnap az igazi nyertesek. A feltörekvő devizák közül a török líra teljesített a legjobban, a dollárral szemben 2,73-ról 2,64 alá esett a kurzus, ahol 2013 szeptemberében járt utoljára. A következő támasz 2,59-nél található.
- Tegnap újabb jegybank vágott kamatot, méghozzá a dánok a héten már másodszor csökkentették az irányadó ráta nagyságát. A jegybank -0,2%-ról -0,35%-ra vágta az alapkamatot, mert az euró gyengülni kezdett, és az ERMII árfolyamrendszerben lévő dán koronát a sávban tudja tartani a jegybank.
- Az EUR/USD árfolyama is nagyot mozgott tegnap, a kurzus 1,16-ról 1,131-ig esett, amely 11 éves mélypontot jelent.

Távol-Kelet
- A Nikkei 1%-ot, a Shanghai index 0,35%-ot, a Hang Seng index pedig 1,2%-ot emelkedett.
- Az indiai pénzügyminiszter az adók és támogatások reformjáról beszélt. Ennek keretében jelentős esélyt lát rá, hogy harmonizált termék és szolgáltatási adót (áfa) vezessenek be, amit eddig India csak néhány részén alkalmaztak. Egyúttal az üzemanyagok és nyersanyagok ártámogatását is csökkentenék kihasználva a jelenlegi alacsony piaci árakat ez által is javítja az indiai költségvetés helyzetét.
- A negyedik negyedévben a koreai GDP 2,7%-kal, a várt 2,8%-nál kissé lassabb ütemben növekedett. Piaci várakozások szerint a jegybank 25 bázisponttal 1,75%-ra csökkentheti az alapkamatot.
- Az előzetes kínai HSBC PMI index értéke 49,8 pontra emelkedett, felülmúlva a 49,5 pontos várakozást.

Határidős piacok
- Emelkedést mutatnak a tengerentúli határidős börzék

Vállalati hírek
- Az Európai Bíróság főtanácsadója szerint a bírósági döntés a MOL-nak kedvezhet majd, így az olajvállalatnak nem kell visszafizetnie az állam számára a korábban kapott 30,4 milliárd forintos támogatást. A hír megfelel a piaci várakozásoknak, így árfolyamhatásra nem számítunk.
- Az OTP 12 milliárd forinttal megemelte romániai leánybankjának tőkéjét. A hír semleges.

A Deutsche Post bejelentette, hogy 2020-ig 10ezerrel növelné alkalmazotti létszámát a csomagszállító üzletágon belül és 2025-ig ezt a számot akár 20 ezerig is növelnék annak érdekében, hogy lépést tartsanak az elektronikus kereskedelem terjedésével megszaporodott csomagszállításoknak. Az elkövetkező ez években a vállalat eredményének egyik fő mozgatórugója, így az árfolyamot meghatározó fő tényező is a csomagküldő üzletág (DHL) növekedési üteme lehet majd.

A JPMorgan a korábbi felülsúlyozásról semlegesre vágta vissza a DeutschePost részvényekre megfogalmazott ajánlását.
A HSBC a korábbi alulsúlyozásról semmlegesre javított az E.ON részvények ajánlását.
A Banco Santander vezérigazgatója arról beszélt egy tegnapi nyilatkozatában, hogy úgy látja a bankok újra hajlandóak hitelezni. A Banco Santander a múltkori tőkeemelést nem bankvásárlásokra, hanem a hitelezési aktivitás növelésére fogja fordítani. Véleménye szerint a tegnapi QE pozitív hatást fog kifejteni, mind a hitelezésre, mind pedig a gazdasági növekedésre.
A ThyssenKrupp-nak körülbelül 100 millió eurós késedelmi díjat kell fizetnie Törökország számára, mivel 2 év késéssel szállította le a megrendelt tengeralattjárókat. Ez részvényenként 17 euró centet, az árfolyam kevesebb, mint 1%-át jelenti.
A Fiat Chrysler csoport 4,75 millió darab gépkocsit értékesített, ami 7%-os növekedésnek felel meg. Legnagyobb mértékű növekedés Ázsiában volt, ahol 34%-kal emelkedtek az eladások, de még így is csak 267 ezer gépkocsit adtak el a térségben. A kisebb és egyben olcsóbb Maserati modellnek köszönhetően a Fiat és a Maserati együttes eladásai 18,6 ezerről 40,1 ezerre ugrottak.
A BMW és a Volkswagen együttműködési megállapodást írt alá, melynek keretében 100 gyors elektromos töltő állomást létesítenek Amerikában. Az elektromos autók terjedésének még mindig az egyik legnagyobb nehézsége az infrastruktúra hiánya, ezért a mostani együttműködés mindenképpen pozitív.
A Telefonica közel áll a megegyezéshez a Hutchison Whampoaval a brit O2 eladásával kapcsolatban. Az ügylet keretében 10 milliárd fonttal gazdagodhat a Telefonica bankszámlája, amit adósságleépítésre vagy dél-Amerikai akvizíciókra költene a menedzsment. A Hutchison Whampoa ezzel a lépéssel a brit piac legnagyobb mobilszolgáltatójává válna 41%-os piacrészesedéssel (31 millió felhasználó) – EE 32%-os, a Vodafone 24%-os részesedéssel bír. Árazás szempontjából 7-8 közötti EV/EBITDA-ról beszélhetünk, ami megegyezik a BT Group és az EE értékeltségével is.
A JP Morgan szerint még arra is sor kerülhet, hogy kötelező tőkepótlás jöhet a Raiffeisennél. Ha az orosz és az ukrán operációt teljes mértékben le kell írni, akkor a CET1 tőkemegfelelés 7,4 százalékra csökkenhet a jelenlegi 11 százalékról. Ugyanakkor a bank cáfolja. hogy tőkeemelésre készülne, ugyanakkor nyilvánvaló, hogy eszközöket készül eladni (lengyel, magyar operáció), hogy a tőkemegfelelést javítsa. A JP Morgan ugyan kicsit a fantázia világába veszett bele, ennek ellenére jól mutatja, hogy egyelőre még túl nagy a bizonytalanság ahhoz, hogy vételekben gondolkodjunk a Raiffeisen részvények tekintetében. (Különben jelenleg majd 7 százalék pluszban vannak a részvények.)

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.