BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Zuhanással reagált Ciprasz első intézkedéseire a görög tőzsde

Vannak országok, ahol a populizmus az úr, és vannak, ahol a józan ész diadalmaskodik efölött. Az előbbi csoportba tartozik pl. Horvátország és Görögország, míg az utóbbiba Lengyelország vagy Románia tartozik, vagy tartozhat - írják az Erste elemzői.

A horvátok a korábbi árfolyamon egy évre azonnal befagyasztották a svájci frank hiteleket, ezzel veszteséget okozva a bankoknak. A görögöknél Ciprasz rombolja az eddig elért eredményeket: szociális juttatások és minimálbér emelése, privatizáció leállítása. Így a nehezen elért költségvetési egyensúly kerül veszélybe. Nem meglepő, hogy a görög tőzsdeindex majdnem 10 százalékkal zuhant, úgy, hogy volt bank, amelyik majdnem 30 százalékkal értékelődött le. Ugyan most a kár, amit a görögök tudnak Európának okozni sokkal kisebb, mint a múltban volt, ennek ellenére súlyos milliárdok tűnhetnek el a befektetők könyveiből, ami valószínűleg éreztetni fogja hatását más piacokon is, még ha jóval kisebb mértékben is, mint pár évvel ezelőtt. Közben a lengyelek nem igazán engedtek a tüntetők követeléseinek. A zéró kamat alj módosítását kérik a bankoktól a svájci frank hitelek kamatának meghatározásánál (ez mintegy 0,75 százalékkal csökkenti a hitelek kamatait). Látszik is a különbség ezen országok között. A lengyelek GDP-je várhatóan továbbra is 3 százalék fölötti mértékben bővül, és Romániáé is ehhez lesz közel. Eközben a görög a nagy visszaesést követően is csak 1 százalék körül tud bővülni, amelyben lefelé mutató kockázatok vannak, Horvátországban pedig még ennél is rosszabb a helyzet, öt év visszaesése után a bővülés jóval egy százalék alatt maradhat.

A DAX ugyan tegnap megpróbált emelkedni, de szerintünk az irány lefelé van a mai napon. Továbbra is a természetes támasz 10 450 és 10 500 pont között van. A BUX tegnap a nap végén lefordult a 17 000 és 17 100 pont körüli szintről, és ez a nap végi csökkenés a mai napon folytatódhat. Az OTP határozottan rosszul viselkedett a görög és európai bankok gyengélkedéseivel párhuzamosan, míg a Richter a kezdeti szárnyalást követően mutatott be hulló csillag formációt. Ezek pedig nem jó előjelek a mai kereskedésre nézve.

Nemzetközi hírek
USA

- Nem sikerült jól a kereskedés a tengerentúli börzéken, a tegnapi Fed döntés nem tartogatott meglepetéseket, de az indexek mégis lefelé vették az irány (S&P500 -1,35%, Dow Jones -1,13%, Nasdaq -0,93%).
- Ahogy várható volt, a Fed nem változtatott az alapkamat nagyságán, azt továbbra is 0 és 0,25% közötti szűk sávban tartotta. A tegnapi kamatdöntést nem követte sajtótájékoztató, így a piac egyértelműen arra számított, hogy a jegybank kommunikációjában sem fog érdemi változás bekövetkezni. Igazuk lett. A közlemény továbbra is azt tükrözi, hogy a Fed döntéshozói türelmesek a kamatemeléssel kapcsolatban. A tegnapi közlemény nem tartalmazza részletesen az alacsony olajár hatásait, melyből arra lehet következtetni, hogy arra egyszeri tényezőként tekintenek, vagyis ennek infláció csökkentő vonzata nem fogja befolyásolni a döntéshozókat a kamatemelés megkezdésében. A következő kamatdöntő ülés hat hét múlva lesz, melyet már sajtótájékoztató is fog következni.
- A piaczárás után megjelenő Facebook gyorsjelentés jól sikerült, azonban a befektetők nem lájkolták a számokat. A bevételek 49%-kal 3,85 milliárd dollárra emelkedtek (várakozás 3,77 dollár), miközben az egy részvényre jutó eredmény 20 centről 25 centre hízott. A havi aktív mobil felhasználók száma 26%-kal 1,19 milliárd főre bővült. A bevételi struktúrából pedig ez a rész immáron 69%-ot hasít a bázisidőszaki 53% után. A befektetői pesszimizmust talán az okozhatta, hogy a költségek brutálisan, 87%-kal 2,72 milliárd dollárra nőttek (K+F költségek duplázódtak), azonban erre már Zuckerberg felkészítette a piacot, hiszen az akvizíciók és a munkaerő felvétel nem olcsó dolog.
- Az Apple első negyedéves gyorsjelentése után számos elemzőház módosította a cég részvényeire vonatkozó célárát. Az indoklások szerint a kínai piacban rejlő potenciál, az Apple Watch piacra dobása és az Apple Pay fizetési rendszer felfutása további dollárkötegekkel gyarapíthatja a cég kasszáját. A legoptimistább a Cantor Fitzgerald elemzője, aki a 143 dolláros célárat 160 dollárra emelte.
- A McDonald’s vezérigazgatója, Don Thompson március elsejével távozik a cégtől, helyét Steve Easterbrook veszi át. A befektetők örömmel fogadták a hírt, hiszen 3%-ot emelkedet a részvény.
- A mai kereskedésben a számos makrogazdasági adat mellett a szokásos heti friss segélykérelmeket publikálják.
- Ma nyitás előtt az Alibaba, zárás után pedig a Google és az Amazon publikálja negyedéves számait.

Európa
- Vegyes teljesítményt láthattunk az európai tőzsdéktől tegnap. A CAC 40 index 0,3%-ot veszített értékéből, a FTSE 100 index 0,2%-kal emelkedett, míg a DAX index 0,8%-os plusza az élmezőnybe emelte a német tőzsdét.
- A hétvégi görög választásokat követően már meg is születtek az első intézkedések. Ezek keretében 10%-kal emelik a minimálbért, leállítják a folyamatban lévő privatizációkat és visszavonják a közszférában tervezett leépítéseket. Az intézkedések népszerűek a görög választók körében, ugyanakkor legalább annyira szembemennek Görögország hitelezőinek az elképzeléseivel. A 330 milliárd eurós görög államadósság durván 2/3-a az IMF, EKB, Európai Bizottság alkotta trojka kezében van. Akik a két éve nyújtott kedvezményes hitelekért cserébe szigorú fiskális politikát várnának el Görögországtól. A mostani intézkedéseket követően csökkent annak az esélye, hogy Görögországnak sikerül megegyeznie a hitelezőivel.
- Negatív felülvizsgálat alá vetette a görög államadósság hitelminősítését az S&P, miután úgy vélik, hogy megnőtt a kockázata annak, hogy Görögország nem teljesítővé válik.
- A görög bankok 25-30%-ot estek a tegnapi kereskedésben. A hellén bankok helyzete egyébként is törékeny volt, amin nem javítottak a tegnap bejelentett kormányzati intézkedések sem. Gyors ütemű betétkivonás figyelhető meg a bankoknál. Görögország esetleges csődje esetén valószínűleg vissza kéne térniük a drachmára, ami viszont gyors ütemben értékelődne le. Ezen félelmek miatt a görögök valószínűleg igyekeznek készpénzben, euróban megtakarítani, miközben meggyengült a bizalmuk saját bankrendszerüket illetően is.
- Az eurózónás fogyasztói bizalmi index mellett januári német inflációs adat is érkezik, amire érdemes figyelnünk.

Olaj, arany
- A WTI 44,5 dollárra zuhant ma reggel, ami 6 éves mélypontot jelent. Az amerikai nyersolaj készletek a becslések szerint 8,87 millió hordóval bővültek az elmúlt héten az EUA becslése szerint, ami így összesen 406,7 millió hordó lett. A bővülés erősíti azt a spekulációt, hogy 2015-ben további kínálatnövekedés lesz, főleg miután kiderült, hogy Szaúd-Arábia is rekordmennyiségű, napi 9,8 millió hordó olajat termel.
- Az arany 1281 dollárig süllyedt, miután tegnap a Fed nem adott arra utaló megjegyzést, hogy a mostani kamatlábszinten mikor kíván változtatni. A piac azonban nem kedvelte, hogy a Fed egyre pozitívabb megjegyzéseket tesz a piacról, ami előrevetíti, hogy a vártnál hamarabb lesz kamatemelés.

Devizák
- A tegnapi Fed ülést követő piaci reakció mérsékelt dollárerősödés volt, az árfolyam 1,286-ig esett vissza a két napig tartó korrekciót követően. Az átmeneti megtorpanás után folytatódhat a dollár erősödése az 1,15-nél húzódó következő szintig.
- A tegnapi kereskedésben is folytatódott a forint gyengülése az euróval szemben. A hétfői és keddi megingás után tegnap határozottan emelkedett az EUR/HUF, és a reggeli kereskedésben már 313 fölé kapaszkodott a kurzus. Rövidtávon arra számítunk, hogy a 316-os ellenállást is megérinti az árfolyam.
- Az ausztrál dollár gyengülése a tegnapi kereskedésben is folytatódott, az AUD/USD újabb mélypontot ütött 0,785-nél, ahol 2009 júliusában járt utoljára. Az elemzők szerint egyre nagyobb a valószínűsége annak, hogy az ausztrál jegybank kamatcsökkentésről dönt a február 3-i ülésén.

Távol-Kelet
- A Nikkei 1,1%-ot, a Hang Seng 1%-ot, a Shanghai index 1%-ot csökkent a mai kereskedésben.
- A kínai pénzügyi felügyelet 46 pénzügyi szolgáltatóra terjesztette ki a szabálytalan margin kereskedéssel kapcsolatos vizsgálatot. 13 brókercég gyakorlatát már szabálytalannak minősítették, ezért döntöttek a vizsgálat kiterjesztése mellett. Az elmúlt, nagyjából fél év alatt 40%-ot emelkedett a Shanghai index értéke, amire hatalmas tőkeáttételes pozíciók is felépültek, esetenként olyanok is, melyeknél a tőkeáttétel nagysága nem felel meg a szabályozásnak. A hír kapcsán óvatosak lennénk a kínai részvénypiaccal kapcsolatban, ugyanis, ha a mostani vizsgálat azzal zárul, hogy több cég esetében is szabálytalanságot tárnak fel, akkor ismét jelentős volumenű kényszerlikvidálások lehetnek, amik átmenetileg erőteljes eladói nyomás alá helyezhetik a Shanghai indexet, illetve az azt alkotó részvényeket.
- A világ harmadik legnagyobb mobilgyártójának, a Xiaomi-nak az új modelljét néhány perc alatt elkapkodták tegnap a vásárlók, így az újabb szállításra heteket kell várni. A kínai márka rendkívül erős konkurenciát támaszt a mobilgyártóknak, főleg a Samsungnak a 100 ezer forint környéki kategóriában. A vállalat tervei között az idei évben 100 millió darab készülék eladása szerepel az idei 61,1 millió után.
- Az előzetes vállalati előrejelzéseknek megfelelő negyedik negyedéves eredményről számolt be a Samsung. A dél-koreai óriás óvatos előrejelzést fogalmazott meg az idei évre. A negyedik negyedévben 5,3 ezermilliárd won (4,88 milliárd dollár) összegű profitot ért el a Samsung, kismértékben felülmúlva a korábban jelzett 5,2 ezermilliárd wont. Három év után először csökkent a Samsung eredménye, elsősorban a telefon szegmens gyenge teljesítménye miatt. Az olcsóbb készülékek esetében a kínai gyártók támasztanak erős versenyt, míg a magasabb szegmensben az Apple számít erős riválisnak. Az idei évvel kapcsolatban az európai lassulás és a feltörekvő piaci pénzügyi kockázatok aggasztják a Samsung vezetését.
- Decemberben a japán kiskereskedelmi forgalom 0,3%-kal elmaradt az egy hónnappal korábbi értéktől, miközben az elemzői várakozások átlaga 0,3%-os növekedés volt.

Határidős piacok
- Az amerikai határidős piacok a pozitív, míg az európaiak a negatív tartományban voltak ma reggel.

Vállalati hírek
- A Spéder Zoltán FHB-elnök érdekeltségébe tartozó A64 Vagyonkezelő kft. 2 991 200 darab FHB-részvényt vásárolt 625 forintos áron, így Spéder Zoltán közvetve 24.597%-nyi FHB részvényt birtokol. A hír kedvező, de árfolyamhatása nincs.

A negyedik negyedévben 438 millió eurós nyereséget ért el a Deutsche Bank, miközben a várakozás 341 millió eurós veszteség volt. A csaknem 800 millió euróval jobb eredmény fő oka a vártnál kisebb jogi költségek. Az osztalék 0,75 eurós mértékén nem változtatott a vállalat. A negyedik negyedévben mindössze 207 millió eurós jogi költséget számolt el a vállalat, a nem teljesítő hitelekre 369 millió euró céltartalékot képeztek, míg a várakozás 378 millió eurós céltartalék volt. A Bázel III szerinti teljes tőke megfelelési CET1 ráta értéke 11,7%. A bank nettó kamatjövedelmének 3,82 milliárd eurós értéke szintén felülmúlta a 3,52 milliárdos várakozást. A vártnál jobb eredmény hatására az árfolyam emelkedésére számítunk a mai kereskedésben. Kiemelten fontos, hogy a jogi költségek elmaradtak a várakozástól, ugyanis ezek számítanak a fő kockázatnak a Deutsche Bank esetében.
 

Vegyesre sikerültek a Fiat Chrysler Automotives számai. Az árbevétel 27,1 milliárd euró lett a negyedik negyedévben, alulmúlva a 27,5 milliárd eurós várakozásokat. Az egyszeri tételek nélküli éves 3,65 milliárd eurós EBIT eredmény felülmúlta a 3,59 milliárd eurós piaci várakozásokat. Az európai autópiac javulásának köszönhetően az eddig EBIT szinten is veszteséget termelő európai piac már kismértékű nyereséget tudott felmutatni. Hasonló pozitív fordulat volt látható Latin-Amerika esetében is. Az adózott eredmény 632 millió euró lett, lényegesen alacsonyabb, mint a tavalyi 2 milliárd euró, melynek fő oka az egyszeri tételekben keresendő. A 2015-ös évre 4,8 és 5 millió darab közötti autó eladásával számolnak, ami 108 milliárd eurós árbevételt jelentene. EBIT szintjén 4,1-4,5 milliárd euró a Fiat profitvárakozása, ami kissé pesszimistábbnak számít a 4,4 milliárdos elemzői várakozás. Összességében a negyedéves eredmény a várakozásoknak megfelelőnek nevezhető. Pozitívumként említhető, hogy Európa immáron nyereséget termel.

Az Infineon ma reggel publikálta a 2015-ös üzleti évre vonatkozó első negyedéves számait. Árbevétel terén pozitív meglepetést okozott a társaság, az 1,1 milliárd eurós várakozást 0,03 milliárd euróval múlta felül. A szegmens eredmény (üzleti eredmény) a várt 189 millió euró helyett 169 millió euró volt éves alapon, míg az üzemi eredményhányad 16% helyett 15% volt. A nettó profit 136 millió euró volt, miközben a piac 113 millió euróra számított. A jövőre vonatkozóan jó híreket mondott a társaság, a menedzsment szerint az idei üzleti évben 12%-kal bővülhet az árbevétel a korábbi 8%-os várakozás helyett. A folyó negyedévben 5-9% lehet a bevétel növekedése, az üzemi eredményhányad pedig 12-13% környékén alakulhat. A javulás a dollár erősödésének köszönhető, a korábbi 1,3 helyett 1,2 EUR/USD árfolyammal számol idénre a társaság. A papírok árfolyama 3%-os pluszba lendület nyitás után.

A vártnál jobb számokkal rukkolt elő a Nokia ma reggel. A finn cég bevételei 9,2%-kal 3,8 milliárd euróra nőttek. Az amerikai piac bevételei egy év alatt duplázódtak, de a kínai térséget sem kell féltenünk. Az egy részvényre jutó eredmény 11 cent lett, a várt 9 cent helyett. Ugyanakkor az osztalék kifizetés terén a piac által várt 16 cent helyett a menedzsment 14 centtel állt elő, ami 1,95%-os osztalékhozamnak felel meg.

A Raiffeisen tegnap piaczárást követően jelentette be, hogy kockázattal súlyozott eszközállományának 80 milliárd eurós értékét (RWA) 20%-kal tervezi csökkenteni, ezáltal javítva tőkemegfelelését. Az eszközcsökkentés orosz érdekeltségeket is érinteni fog. Az eszközértékesítés két oldalról is pozitívan hat a tőkemegfelelésre, egyrészt csökkenti a portfolió értékét, másrészt pedig az eladási áron keresztül pozitívan hat a saját tőkére. Oroszország esetében a Raiffeisen 2015-ben is pozitív eredményre számít a megnövekedett céltartalékolás ellenére is. A 2014-es éves orosz eredmény 300 millió euró fölött lesz, egyébként az első 9 hónapban 289 milliós nyereséget ért el az országban a Raiffeisen. Az eszközleépítéssel elkerülhetővé válik a tőkeemelés, melynek lehetőségére egyre többször figyelmeztetett a piac, bár a Raiffeisen folyamatosan cáfolta az ezzel kapcsolatos spekulációkat. Bár a részletek még nem ismertek, ennek ellenére az árfolyam emelkedését tartjuk valószínűnek a történelmi 9 eurós mélypontról.

A Siemens tovább folytatja a már korábban bejelentett 4 milliárd eurós részvény visszavásárlási programját. Ennek keretében október végéig 47,8 millió darab saját részvényt vásárolhatnak.

A Barclays a Siemens tisztított EPS mutatójában 10%-os csökkenésre számít, ezért célárát 95 euróról 90 euróra csökkentette, és már csak alulsúlyozásra ajánlja a részvényeket.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.