BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Palotai Dániel is lazább monetáris politikáról beszélt

Az MNB napok óta komoly offenzívát folytat. Előbb a jegybankelnök, majd egy monetáris tanácstag, most pedig a monetáris politikáért felelős ügyvezető igazgató szerint is még lazább monetáris politika, ergó kamatcsökkentés jöhet. A meglepő, hogy mindezek ellenére a forint ahelyett, hogy gyengülne, inkább erősödik az euróval szemben. Pedig tegnap nagyot erősödött az euró Merkel asszony szavaira. Nevezetesen ő is azt mondta, hogy közeledik az egyezség a görögökkel, akik most lejárat nélkülivé (örökjáradék) változtatnák az adósság egy jelentős részét. Vagyis ilyen értelemben (erősödő euró, s ahhoz képest erősödő forint) extra erősödést mutatott - olvasható az Erste elemzésében.

A ma reggeli órákban az európai piacok további emelkedés jeleit mutatják, pedig a tegnap napközbeni hatalmas emelkedést követően egy korrekció kezdődött, ami jelenleg is tart. Így napközben akár a negatív tartományba is átfordulhat a DAX index. A BUX esetében meglepő módon (a hatalmas emelkedés ellenére) nem mutatnak extra túlvettséget a rövidtávú indikátorok, azaz akár még tovább is emelkedhet ma.

Nemzetközi hírek
USA

- Jól kezdődött a kereskedés a tengerentúlon, majd napközben újabb lendületet kaptak a piacok, így látványos emelkedéssel fejezték be a kereskedést (Dow 1,76%, Nasdaq 1,1%, S&P500 1,44%).
- Összességében jól sikerült a Walt Disney negyedik negyedéve, közölte tegnap piaczárás után a társaság. A részvényenkénti profit 1,03 dollárról 1,27 dollárra emelkedett, jócskán felülmúlva az 1,07 dolláros várakozásokat. Az árbevétel 9%-kal 13,39 milliárd dollárra emelkedett, az elemzők itt 12,87 milliárd dollárt vártak. Amellett, hogy a Jégvarázs című gyerekfilm kasszasiker volt egy évvel ezelőtt, a Disney üzletekben rendkívül erős volt az elmúlt negyedévben a filmhez kapcsolódó különböző relikviák értékesítése. A papír árfolyama 2,4%-ot emelkedett.
- A Goldman Sachs 250 dollárról 280 dollárra emelte a LinkedIn célárfolyamát.
- Az Office Depot és a Staples előrehaladott tárgyalásokat folytat egy esetleges fúzióról. A pénzügyi részletek egyelőre még nem derültek ki, az Office Depot árfolyama közel 22%-ot emelkedett.
- Az Apple a tervezett 5 milliárd dollár helyett 6,5 milliárd dollár értékben bocsát ki kötvényeket. Így minimalizálja a készpénz visszajuttatásnak a költségét, mert a társaság készpénzállományának nagy része külföldön van, így komoly adóterhet jelentene azt hazautalni.
- Az ADP publikálja ma a januári foglalkoztatottsági adatokat, és ISM szolgáltatóipari index januári számai is ma érkeznek.

Európa
- A DAX 0,6%-ot, a CAC 40 1,1%-ot, a FTSE100 1,32%-ot emelkedett.
- A DAX index tegnap megközelítette a 11 ezer pontos lélektani szintet, onnan azonban lefordult az árfolyam.
- A Wall Street Journal értesülései szerint az amerikai kormány Ukrajnának történő fegyver szállítás lehetőségét mérlegeli.
- A tőzsdére készülő spanyol Aena repülőtér üzemeltető árazási sávját 43-55 euróról 53-58 euróra emelték fel, így a társaság értéke akár a 8,7 milliárd eurót is elérheti.
- Görögország örökjáradékká alakítaná át kötvényeinek egy részét. Az új görög elképzelés szerint a trojka által birtokolt kötvények kamatát részben a görög növekedéstől tennék függővé, másik részét, melyet az EKB birtokol, örökjáradékká alakítanának át, így ezek után a tőkét nem kéne visszafizetni, mindössze kamatfizetési kötelezettség lenne utánuk, és nagy valószínűséggel egy bújtatott leírás lenne. Közben az európai politikusok is mintha engedékenyebbek lennének Görögországgal. Tegnap például Merkel arról beszélt, hogy várják görög kormány javaslatait, melynek részleteiről majd egyeztethetnek, és az eddigiekkel ellentétben nem zárkózott el a görög adósság kamatozásának megváltoztatásától sem.

Olaj, arany
- A WTI 53 dollár fölé ugrott tegnap, igaz ma reggel a korrekciót követően már csak 52,3 dollárt ért az amerikai könnyűolaj. A Baker Hughes cég által publikált heti fúrószám hetedik hete jelentős csökkenést mutatott, ez okozta azt, hogy jelentős emelkedés indult az olaj piacán és 2009 óta a legerősebb négy nap emelkedést láttunk a piacon. A mai napon a készletadatokra figyelnek a befektetők, a várakozások szerint 3,2 millió hordóval nőhettek az USA nyersolaj készletei.
- Az arany 1265 dollárra korrigált, miután tegnap jelentős mértékben csökkent a félelem a görög adósságválság miatt. A nyugalom a tőzsdék emelkedésén is látszott, mivel az adósságot továbbra is fizetni kívánják a görögök. A piac továbbra is a válsággócokra figyel és a Fed kamatpolitikájára spekulál.

Devizák
- A régiós devizák többségéhez hasonlóan a forint is erősödött tegnap. Az EURHUF a 200 napos mozgóátlag alá esett a tegnapi kereskedésben és ma reggel is a tegnapi záró értékhez hasonlóan 308,6-os árfolyamon áll a devizapár jegyzése. Ma reggel Palotai Dániel, az MNB monetáris politikáért felelős ügyvezető igazgatója is arról beszélt, hogy a közeljövőben lazább monetáris politika válhat szükségessé, így ez már a harmadik erőteljes kamatvágásra utaló kijelentés az MNB vezetőinek részéről. Várakozásunk szerint a kamatvágási ciklust tavasszal kezdheti majd újra a jegybank.
- Tegnap is folytatódott a korrekció az EURUSD devizapárban, mely egészen a 20 napos mozgóátlag 1,15-ös értékéig emelkedett, onnan azonban lefordult, így ma reggel 1,146-on jegyzik a devizapárt. A mozgóátlag érintése elhalaszthatja az elmúlt napokban tapasztalt pozitív korrekciót.
- Átmeneti volt az öröm a török líra árfolyamában. A vártnál magasabb, jelen esetben vártnál lassabban eső török infláció miatt elmarad a rendkívüli kamatcsökkentés, amire átmenetileg erősödéssel reagált a török líra. A török jegybank belső szabálya alapján legalább 1%-kal kellett volna csökkennie az éves inflációnak ahhoz, hogy rendkívüli kamatvágásról dönthessenek.

Távol-Kelet
- A Nikkei 2%-ot, a Hang Seng 0,6%-ot emelkedett, a Shanghai index pedig 0,2%-ot csökkent.
- Kínában a szolgáltató szektor esetében is visszaesést mutat a HSBC által publikált beszerzési menedzser index. A PMI index értéke 53,4 pontról 51,8 pontra esett vissza, de az iparral ellentétben, itt még gazdasági bővülést jelez a mutató, igaz csak enyhe mértékűt.
- 21 hónap után a kínai jegybank módosította a jüan dollárhoz való rögzítését 6,1318-ra, mely 2,06%- kal erősebb, mint a keddi záró érték. A kínai jegybank egyúttal jelezte, hogy nem kívánnak részt venni a globális kamatvágási „versenyben”.
- A Sony a harmadik pénzügyi negyedévben 89 milliárd jen profitot ért el, míg a várakozás csak 45,3 milliárd jen volt. Egyúttal az év egészére vonatkozó 230 milliárd jenes veszteségvárakozását 170 milliárdra szűkítette. Az eredményvárakozást elsősorban a PlayStation 4 karácsonyi időszakban elért jó értékesítési adataival és a telefonokban használt képszenzorok iránt mutatkozó erős kereslettel indokolták. A vállalat ismételten megerősítette, hogy 2100 főt elbocsát, mivel a cég okostelefonjai iránt alacsony a kereslet.
- A Toyota megemelte év végi eredményvárakozásait. A bevételsort 26,5 ezermilliárd jenről 27 ezermilliárdra növelték, az üzemi eredményvárakozást 2,5 ezermilliárdról 2,7 ezermilliárd jenre, az adózott eredmény előrejelzést pedig 2 ezermilliárdról 2,13 ezermilliárd jenre módosították.

Határidős piacok
- Az amerikai határidős indexek a negatív, míg az európaiak a pozitív tartományban voltak ma reggel.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.