BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

3,6%-kal bővült a magyar gazdaság 2014-ben

Erősödésbe fordult a forint, tegnap egy komolyabb leszúrást láthattunk, mellyel 304 közelében is járt a hazai fizetőeszköz. Végül visszamászott 305 közelébe, ahol ma reggel is tartózkodott - írják az Erste elemzői.

A nap folyamán az eurózónás negyedik negyedéves felülvizsgált GDP adatok és a délutáni átfogó amerikai munkaerő-piaci számok érkeznek, melyek befolyással bírhatnak az EURHUF kurzusára is. Amennyiben a várakozásoknál jobb adatok érkeznek Amerikából, a forint erősödése megtorpanhat.

További erősödés után áttörhetjük újra a 305-ös szintet. Úgy tűnik nem tud a forint hosszabb ideig a 305-ös szint alatt tartózkodni a hazai fizetőeszköz. Így 305-310 közé várjuk a devizapárt. A GDP adat közlését követően a forint folytatta az erősödést.

Rövid hazai piaci áttekintés:

A tegnapi aukció felemásan alakult tegnap. Az 5 éves papírok esetében a 20 milliárd forintos keretre csak 18,3 milliárd forint értékben nyújtottak be ajánlatot, így a tervezettnél kevesebb forrást vont be az ÁKK (14,5 milliárd forint). A 10 éves kötvények esetében már kedvezőbb volt a kereslet, így a 15 milliárd forintos tervnél többet, 17 milliárd forintot fogadott el az Államadósság Kezelő Központ 3,16%-os átlaghozam mellett. A 3 éves papírnál pedig minden a tervek szerint alakult, 2,1%-os hozam mellett 20 milliárd forintot fogadtak el. Az utóbbi két papírnál még nem-kompetitív aukció keretében 2,77 milliárd értékben sikerült értékesíteni.

Az aukción látott hozamemelkedés a másodpiacra is begyűrűzött, hiszen a hosszú papírok hozamai tovább meneteltek felfele, így a hozamgörbe hosszú vége 15-17 bázisponttal került feljebb (5, 10, 15 éves papírok).

Nemzetközi helyzetkép:

Oldalazással telt a tegnapi kereskedés a tengerentúlon, és zárásra sikerült mérsékelt pluszba kapaszkodniuk a piacoknak (Dow 0,22%, Nasdaq 0,32%, S&P500 0,12%).

Továbbra sem engedik el a befektetők a gyeplőt, és tovább veszik az európai részvényeket. A FTSE 100 index 0,6%-ot, a DAX index és a CAC 40 index közel 1,0%-ot tudott emelkedni a tegnapi kereskedésben.

Vegyes volt a kép Ázsiában: a Nikkei 1,2%-ot emelkedett, a Hang Seng 0,2%-ot, a Shanghai index pedig 0,3%-ot esett.

A WTI 50,88 dollárig süllyedt vissza ma reggel, mivel a szereplők ismét aggódni kezdtek, hogy nő az olaj kínálata, és a piacon emiatt csökkenhet az ár. A készletadatok jelentős növekedése könnyen összeomláshoz vezethet. A piac egyébként nagyon megosztott az áralakulást illetően: az elemzők 30 és 75 dollár közötti olajárra számítanak az év végén, jellemzően vagy jelentős áremelkedést, vagy összeomlást jósolnak a következő hónapokra.

Az arany 1200 dollár körül ragadt ma reggel. A piac továbbra is az erős dollárt látja a fő veszélynek, és fontos szerepe van a mai munkaerő piaci adatoknak is. Az erős munkaerő-piac láttán a Fed hamarabb dönthet a kamatok emelése mellett. Az EKB likviditásnövelése segíthet az aranynak, de úgy tűnik, a Fed politikája jelenti a fő mozgatóerőt.

Az EKB kamatdöntő ülését követően Mario Draghi beszéde mozgatta meg az EUR/USD devizapárt. Először 1,103-ig szúrt fel az árfolyam, majd folytatódott a dollár erősödése, és a lélektanilag is fontos 1,10-es szintig esett a kurzus, de egyelőre még nem sikerült a támasz alá esnie az árfolyamnak.

Vegyes képet mutattak a határidős piacok ma reggel.

Hazai és nemzetközi hírek, makrogazdaság:

A friss segélykérelmek száma a vártnál lényegesen rosszabbul alakult az Egyesült Államokban, a múlt héten 7 ezer fővel többen, 320 ezren igényeltek munkanélküli segélyt, miközben a konszenzus 295 ezer fő volt.

A Fed tegnap nyilvánosságra hozta, hogy mind a 31 bank jól vizsgázott az évente esedékes stressz teszten. A jegybank azt is közölte, hogy 2009 óta ez az első eset, hogy mindegyik bank teljesítette a minimum tőkekövetelményeket.

John Williams San Francisco-i Fed elnök honolului beszédében megerősítette, hogy a jelenleg látható gazdasági növekedés és az egészséges munkaerőpiac idővel az infláció emelkedésével járhat. A kamatemeléssel kapcsolatban csak annyit mondott, hogy egyre közelebb vagyunk ahhoz a naphoz, hogy a jegybank elkezdje emelni az irányadó rátát, de az időzítéssel kapcsolatban ennél többet nem mondott.

14:30-kor a februári munkaerő-piaci adatokat publikálják a tengerentúlon.

Az EKB államkötvény vásárlásai hétfőtől indulnak havi 60 milliárd eurós értékben. A görög és ciprusi kötvények egyelőre kimaradnak a körből, illetve a német rövid oldali mínuszos hozammal forgó kötvények vásárlása sem valószínű. A növekedés terén a testület további lefelé mutató kockázatokkal számol, illetve még 2017-re sem számol 2%-os inflációs mutatóval.

A Reuters birtokába jutott információk szerint két svájci miniszter arra kérte a jegybankot, hogy fontolja meg egy új árfolyamküszöb bevezetését. A kormány tagadta a híreszteléseket. A következő jelzésre a március 19-i kamatdöntésig várnia kell a piacnak.

A délelőtt folyamán a brit inflációs előrejelzés és az eurózónás negyedik negyedéves GDP adat lesz fajsúlyos.

Az első becslésnek megfelelően 3,4%-kal nőtt a negyedik negyedéves GDP (év/év). A termelési oldalt vizsgálva a feldolgozóipar, építőipar és a mezőgazdaság járult leginkább hozzá a növekedéshez. A feldolgozóipar esetén továbbra is a járműgyártást érdemes kiemelni, míg a mezőgazdaság esetén fontos megjegyezni, hogy igen jó évet tudhatunk magunk mögött. A felhasználási oldal esetében már érezhető a háztartások fogyasztásának élénkülése, de a külkereskedelmi többlet is felfelé húzta a mutatót. A végső fogyasztás 1,7 százalékpontot, a bruttó felhalmozás 1,1 százalékpontot a külker többlet pedig 0,6 százalékpontot magyaráz. Az év egészét nézve 3,6%-os bővülést sikerült elérnie a magyar gazdaságnak, ami 0,1 százalékponttal magasabb, mint az elsődleges becslés során számolt. A KSH szerint a részletesebb adatok, illetve a mezőgazdasági teljesítmény elszámolása okozta az eltérést. Idénre nézve azonban lassulás várható, véleményünk szerint 2,1%-kal fog bővülni a gazdaság, melyet a tavalyi évvel szemben a beruházásokkal szemben inkább a magánszektor fogyasztása fogja húzni.

A januári ipari termelés 5,3 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához képest, miközben a munkanaphatással tisztított mutató 7,7% lett. Az adat olyan szempontból nem meglepő, hogy a tavalyi év után lassulást várnak az elemzők, azonban az év végén vegyes számok érkeztek, épp ezért a következő pár hónapban érdemes figyelni a mutató értékét, hogy átfogóbb képet kaphassunk ennek mértékéről. Az adat mögött feltehetően továbbra is az autóipari teljesítmény állhat, részletes adatok viszont csak jövő héten érkeznek.

A költségvetési hiány 256,9 milliárd forint lett februárban, ami alacsonyabb a tavalyi évi értéknél (407,9 milliárd forint). A cash-flow alapú hiány pedig 310,7 milliárd lett az év első két hónapjában. A kedvezőbb adat mögött a magasabb adóbevétel és a kisebb kamatköltség állt a nemzetgazdasági minisztérium szerint. Emellett tavaly az önkormányzatok adósságkonszolidációja is rontotta a hiány számot.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.