BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Akár 190 dollárt is érhet az Apple

Új csúcsok szerte a világban. A Nasdaq szinte pontoson 15 év eltelte után emelkedett újra ötezer pont fölé, s ezzel 2,5 százalékpontra megközelítette a történelmi csúcsot. Ezt az is segítette, hogy az amerikai háztartások januárban nem költekeztek, miközben a jövedelmük növekedett igaz az utóbbi a várakozásoktól elmaradó mértékben. Ez pedig továbbra is a defláció irányába mutat, azaz nem a kamatemelést erősíti - olvasható az Erste elemzésében.

A hosszabb ideig fennmaradó alacsony hozamkörnyezet plusz a növekvő profitok pedig olyan kombinációt alkotnak, amely stimulálja a befeketedők agyának azon részét, amely a részvényvásárlásokért felelős. Szerintünk a Nasdaq le fogja tesztelni a történelmi csúcsot, de valószínűleg elsőre nem fogja áttörni azt, hanem onnan korrekcióba kezd az index.

A DAX-ban tegnap doji gyertyát láthattunk, ami irányfordító alakzat. Így a mai napon csökkenést várunk, amely akár a 20 napos mozgóátlag tesztelésével is végződhet. Ez pedig 11.006 pontnál tartózkodik jelenleg. A BUX meg éppen közelíti a 20 és 200 napos mozgóátlagokat, amelyek jelenleg a 17 932 és 17 777 pontosértékeknél tartózkodnak.

Nemzetközi hírek
USA:

- A Nasdaq index 5000 pont fölött is járt, amire 2000 márciusa óta nem volt példa, amikor is a dotkomlufi időszakát éltük.
- A Fed által figyelt személyi fogyasztások árindexe januárban csupán 0,2%-kal drágult, a korábbi 0,8%-os bővülés után.
- A Morgan Stanley szerint 1.000 milliárd dollárra kúszhat fel az Apple piaci kapitalizációja a jelenlegi 750 milliárd dollárról a következő egy évben. A részvényre vonatkozó célárat 133 dollárról 160 dollárra emelte a cég elemzője – az optimista szcenárió szerint akár 190 dollárt is érhet a papír. Az elemző szerint a globális szinten 400 milliárd dolláros árbevételt termelő okostelefon piachoz képest 1600 milliárd dollárnyi összegen osztozhatnak az elektromos autógyártók.
- A Hewlett-Packard 3 milliárd dollárért veszi meg az Aruba Networks nevű céget. Az ügylet az év második felében zárulhat le, melynek keretében 24,67 dollárt fizet a HP az Aruba részvényeiért (pénteki záróár 24,81 dollár volt).
- A GoPro komoly versenytársat kaphat a kínai Xiaomi szemlyében, ugyanis 64 dolláros árcímkével ellátott kamerával támad az ázsiai cég, miközben az amerikai cég legolcsóbb terméke 130 dollárba kerül. A GoPro papírjai közel 5%-ot esett a hírre.
- A mai napon egyedül a New York-i Fed index statisztikájára kell figyelnünk.

Európa:
- Korrigáltak az európai tőzsdék az elmúlt napok emelkedése után. A CAC 40 index 0,7%-os mínuszban fejezte be a kereskedést, míg a FTSE 100 és a DAX index nulla körüli szinten zárt.
- Az EKB szóvivője szerint nincs pontos időpont rendelve a QE program elindításához, de március folyamán biztosan lehet számítani a 60 milliárd eurós likviditásra.
- Artur Mas, Katalónia elnöke azt szeretné elérni, hogy a szeptemberi általános választások során Katalónia függetlenségéről is szavazhassanak a választópolgárok.
- Februárban 0,3%-os mínuszt mutatott az eurózóna fogyasztói árindexe a januári -0,6% után. Továbbra is az energiaárak csökkenése húzza vissza az inflációs mutató értékét.

Olaj, arany:
- A WTI-Brent különbség tegnap jelentősen csökkent, miután olyan hírek láttak napvilágot, hogy a jelentős, 13 dolláros különbség miatt ismét elindulhat az arbitrázs az USA központi területei és a tengerpart között. Lényegében ez a Brent gyengülésében testesült meg, míg a WTI továbbra is 50 dollár körül maradt, és az északi-tengeri iránymutató olajfajta ára is mintegy egy dollár/hordó szinttel esett. Az amerikai finomítói szektor sztrájkja miatt továbbra is gyenge a WTI kereslete, így az árfolyam ma reggel 49,95 dollár volt.
- Az arany 1210 dollárig süllyedt ma reggelre. Az erős dollár és az emelkedő részvényárak csökkentette az arany iránti keresletet. Az arannyal párhuzamosan az ezüst is kéthavi mélypontjára süllyedt tegnap. A kereskedés elején egészen 1.200 dollárig süllyedt az arany ára, majd később némi enyhe korrekciót figyeltünk meg.

Devizák:
- Tegnap gyengülés jellemezte a régiós devizákat. A forint lényegében a török lírával együtt gyengült. Az EURHUF árfolyam a tegnapi felpattanással hirtelen 304,2-ig emelkedett. Ma reggel egyelőre nem történt jelentősebb elmozdulás a devizapár árfolyamában.
- Erősödéssel reagált az ausztrál dollár arra, hogy a jegybank egyelőre még nem vágott az alapkamaton. A képet az is csak mérsékelten árnyalta, hogy a kommunikáció alapján a jövőben szükség lehet további lazító intézkedések meghozatalára.
- Az elmúlt napokban ismét csak minimális elmozdulás tapasztalható az EURUSD árfolyamában, ahogy azt februárban, már több alkalommal is láthattuk. A devizapárt 1,12-es árfolyamon jegyzik.

Távol-Kelet:
- A Nikkei 0,1%-ot, a Hang Seng 0,3%-ot, a Shanghai index 1,3%-ot csökkent.
- Kínában csütörtökön kezdődik az éves Országos Népi Gyűlés, amelytől további gazdasági (fiskális) reformokat várnak. A fiskális politikai reformok mellett elsősorban az állami tulajdonú vállalatok tekintetében számítanak valamilyen politikai változásra az elemzők. A gyűlésen hivatalosan is bejelenthetik a 7%-os GDP arányos növekedési célt, melyet kommunikáció szintjén már eddig is többször hangoztattak.
- Az ausztrál jegybank 2,25%-on tartotta az alapkamatot viszont megemlítette a további monetáris lazítás lehetőségét is. A várakozások már ebbe az irányba mutattak. A tartás hírére az ausztrál dollár erősödéssel reagált.

Határidős piacok:
- A határidős piacok Európában enyhe emelkedést, Amerikában kis mínuszt mutatnak.

Vállalati hírek:

A genfi autószalonon a VW vezérigazgatója bejelentette, hogy az első két hónapban több, mint 1,5 millió autót értékesítettek és soha ennyire jól még nem indult az év. A jó értékesítési adat pozitív hír, főként a pénteken megfogalmazott gyenge kilátásokat követően.
 

Telefonica több mint 7%-os növekedésre számít Latin Amerikában. A hírnek nincs komolyabb jelentősége.
A Fiat Chrysler Automotives 13,5%-kal növelte februárban az olaszországi értékesítéseket, ami 2010 márciusa óta a legnagyobb növekedési üzem. Az olaszországi autópiac mérete 13,2%-kal bővült.
A Nokia is nyert a China Telecom LTE hálózatfejlesztésére kiírt tenderen, ezzel a finn cég lesz a legnagyobb nem kínai cég a hálózatfejlesztési projektben. További részleteket nem hoztak nyilvánosságra, de így is pozitívan ítéljük meg a hírt.
A Bayer MaterialScience felvásárolta a Thermoplast Composite GmbH nevű vállalakozást annak érdekében, hogy tovább erősítse pozícióját a szegmensben. A tranzakció részleteit nem hozták nyilvánosságra, így árfolyamhatásra nem számolunk.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.