BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az Intel profit warningjától hangos az amerikai tech szektor

Jó pár nap gyengélkedést követően tegnap az amerikai piacok is mutattak némi erőt. Ez arra volt elég, hogy a Dow Jones ipari átlagindex a 30 napos mozgóátlagig menjen vissza, míg a Nasdaq index éppen a 30 napos szintről fordult. A kiskereskedelmi értékesítések ugyanis a várakozásoknál rosszabbul alakultak, csökkentek, amelynek köszönhetően továbbra sem kell inflációs nyomástól félni, azaz a korai kamatemelés valószínűsége csökkent - olvasható az Erste elemzésében.

A DAX esetében tegnap korrekciót láthattunk, ami nagyon enyhére sikeredett. Ugyanakkor a kép: egy doji gyertya a tetőn. Ez pedig általában rövidtávon nem szokott túl jót jelenteni. Így az amerikai és ázsiai, valamint a határidős piacok jó hangulatának ellenére is csökkenésre számítunk a német piacon a mai napon. A 20 napos mozgóátlag 11 300 pont közelében mozog jelenleg, amitől az index most éppen 500 pontnyi távolságra, azaz majdnem 5 százalékra tartózkodik. Ez pedig elég nagy elszakadás, amelynek nem kellene sokáig fennmaradnia.

A BUX egy ellenállás szint környékén mozog. Itt is cirka 500 pont az indexérték és a 20 napos közötti távolság, amely százalékos értékben majdnem a fele a német DAX esetében mértnek. Nem lenne meglepő, ha itthon is ennek a hézagnak a szűkülését látnánk a mai napon.

Nemzetközi hírek
USA

- Pozitívan indult a kereskedés a tengerentúlon, már a nyitás után ugrottak egy nagyot az indexek, majd a zárásig folytatódott az emelkedés (Dow 1,47%, Nasdaq 0,89%, S&P500 1,26%).
- A Dow Jones komponensei közül a Walt Disney (4,2%) lett a nap nyertese, a vesztesek táborát pedig a profit warningot közzé tevő Intel (-4,2) vezette.
- A kiskereskedelmi forgalmi adat meglehetősen gyengére sikerült, februárban 0,6%-os visszaesést láthattunk az előző hónaphoz képest, ami lényegesen rosszabb az elemzők 0,3%-os várakozásánál.
- A heti friss segélykérelmek száma 36 ezer fővel csökkent múlt héten az USA-ban, ez pedig kedvezőbb az elemzők várakozásánál.
- A Micihgani Egyetem fogyasztói bizalmi indexének márciusi előzetes számait publikálják ma délután a tengerentúlon.
- Az Intel profit warninggal lepte meg a befektetőit tegnap. A menedzsment a korábbi 13,2-14,2 milliárd dollárról 12,5-13,1 milliárd dollárra csökkentette a folyó negyedéves bevétel várakozását. A romló kilátások mögött a PC piac gyengesége áll.
- Több mint 4%-kal emelkedett a Walt Disney részvényeinek árfolyama arra a hírre, hogy bejelentették, a Frozen folytatását az első film stábja csinálja, illetve 2017. május 26-án érkezik a Star Wars nyolcadik epizódja.
- Az ügyhöz közelálló források szerint az IBM egy digitális pénz és fizetési rendszer felállításán gondolkodik, ami a bitcoin mintájára működne. Az új rendszer lehetővé tenné, hogy az összes létező devizában név nélkül, azonnal és kormányzati szabályozás nélkül hajtsanak végre az ügyfelek tranzakciókat.

Európa
- Felemás teljesítményt láthattunk az európai indexektől tegnap. A DAX nulla körüli értéken fejezte be a kereskedést, a CAC 40 és a FTSE 100 index minimális plusza mellett.
- A Bundesbank elnöke, Jens Weidmann szerint nem az EKB tiszte lenne megmenteni Görögországot. Továbbra is nagy kérdés, hogy mely országok fogják kifizetni a számlát. Igaz, hogy a németek múlt hónapban megszavazták a mentőcsomagot, de a pártok közötti ellentétek kiszélesedését elnézve a csekk megfizetésénél még komoly harcokra lehet majd számítani.
- Az EKB 600 millió euróval 69,4 milliárd euróra emelte a sürgősségi likviditási támogatásból igénybe vehető források keretösszegét a görög bankok számára.

Olaj, arany
- Ismét elindult lefelé a WTI típusú kőolaj kurzusa, az árfolyam hat hetes mélypontra került. A jegyzések 47 dollárig zuhantak, köszönhetően az újabb csúcsra emelkedő amerikai készletadatoknak.
- Az arany árfolyama 1150 dollárig zuhant, ahonnan fordulat következett, és a mai kereskedésben 1.159 dollárig korrigált vissza a kurzus.
Devizák
- Korrekciós nap volt tegnap az EUR/USD devizapárban, a február vége óta tartó mélyrepülés után nem is olyan meglepő egy emelkedő nap. Az árfolyam az 1,05-ös támaszig szúrt le, innen indult az 1,063-ig tartó emelkedés. A reggeli kereskedésben azonban már ismét erősödik a dollár.
- A szerdai forinterősödést egy korrekciós nap követte tegnap, de a reggeli órákban is mérsékelt emelkedés látható. 304,1-ig emelkedett az árfolyam, de egyelőre csak minimális mértékű a forintgyengülés. Az USD/HUF újra emelkedik, 284,5-ig korrigált az árfolyam, ahonnan 287,3-ig emelkedett a ma hajnali kereskedésben.
- Az USD/JPY új csúcs közelében tartózkodik, a 121,7-es ellenállást hamarosan áttörheti a kurzus, ez pedig azt jelentené, hogy közel 8 éves maximumra kapaszkodna az árfolyam.

Távol-Kelet
- A japán piac 1,4%-ot tudott emelkedni ma hajnalban, amivel jócskán megverte a Hang Seng és a Shanghai Composite index 0,15%-os, illetve 0,58%-os értékét.
- További monetáris lazítása lehet számítani az ázsiai régióban a Morgan Stanley elemzői szerint. Ennek elsődleges oka, hogy a „nyolcak” (Kína, India, Indonézia, Malajzia, Fülöp-szigetek, Dél-Korea, Tajvan, Thaiföld) export növekedési üteme átlagosan 3,8% körül alakul csak a 2012-2015-ös időszakban, míg 1992 és 2007 között ez az érték 12,8% volt. A kieső export bevételek mellett komoly gondot okoz a nyersanyagárak meredek esése, ami deflációs nyomást okoz.

Határidős piacok
- A főbb határidős piacok a pozitív tartományban voltak ma reggel. EUR/HUF (napi felbontás)

Vállalati hírek
- 2015. április 15-én tartja éves rendes közgyűlését a Magyar Telekom. A cég már korábban bejelentette, hogy a 2014-es eredmény után nem fizet osztalékot, de a 2015-ös eredmény után részvényenként 15 forint osztalék várható.
- Az FHB ma zárás utánra halasztotta a IV. negyedéves eredményének közzétételét.
- A horvát kormány 7-10% közötti lakossági gázár csökkentésről döntött. Az alacsonyabb árak 2015. április 1-től kezdődően egy évig lesznek érvényben. A lépés hozzávetőleg 40 millió kuna veszteséget jelent az INA-nak. A MOL-ra gyakorolt hatás részvényenként 8 forint, ami elhanyagolható. A hír negatív, de érdemi árfolyamhatásra nem számítunk.
- A Gulf Keystone bejelentése szerint leírják az Akri-Bijeelben lévő 20%-os részesedésüket. A leírás pontos mértékéről nem adott számot a cég. A Gulf Keystone Petroleum el kívánja adni a részesedést, hogy a meglévő operációt finanszírozhassa. A bejelentés negatív a MOL-ra nézve. A cég elmondta, hogy nem változtatnak korábbi álláspontjukon, mely szerint május-júniusban vizsgálják felül az Akri-Bijeel értékét. A cég a IV. negyedévben két sikertelen fúrási eredményről adott számot. Ennek ellenére fenntartják várakozásukat, mely szerint az év végével napi 40 ezer hordóra ugrik az Akri-Bijeel blokk termelése.

A Banco Bilbao bejelentette, hogy lezárult a China Citic bank 4,9%-os tulajdonrészének eladása, a vételár 1,55 milliárd euró. A hírnek nincsen árfolyamhatása, a vételár nagyjából megegyezik a várttal.

A Bayer 2017-ig évi 6%-os árbevétel bővülést szeretne elérni az egészségügyi üzletágban, így az árbevétel több mint 25 milliárd euróra bővülne. A tisztított üzemi eredményhányad 29-31%-ra bővülhet a következő években a tavalyi 27,5%-ról. A cég azt tervezi, hogy a műanyagokkal foglalkozó üzletágat leválasztja, és csak a főtevékenységekre fognak koncentrálni.

Nem lehetett panasz a BMW eredményére. A bevételek 5,7%-kal 80,4 milliárd euróra emelkedtek, miközben a nettó profit 9,2%-kal 5,8 milliárd euróra hízott, ami szintén új rekordnak számít. A cég közel 8%-kal több, egészen pontosan 2 117 965 darab autót adott el 2014-ben. Az eredményesség is javult, ugyanis az EBIT marzs 9,4%-ról 9,6%-ra tudott bővülni, ezzel a 8-10% közötti menedzsment várakozás felső határát karcolva. A kifizethető osztalék mértéke 2,6 euróról 2,9 euróra emelkedett, ami 2,45%-os osztalékhozamot jelent. A vállalat prognózisa szerint a 15 új modell bevezetésének köszönhetően tovább nőhetnek az eladások, azonban pontos sarokszámokat nem árultak el.

Tegnap röppent fel a hír, hogy a Commerzbank végül megegyezett az amerikai hatóságokkal a folyó jogi ügyekben, melyekben szabályok áthágásával vádolják a bankot. Így végül a korábbi várakozások felső szélén, 1,45 milliárd eurón ált meg a számláló, ami részvényenként 1,27 eurót jelent. Ezt az összeget öt amerikai hatóságnak fizette ki a cég, és azt is vállalta, hogy szigorítja saját belső kontrolját. Persze az árfolyam már nem reagálta le ezt a veszteséget, hiszen a piac alapvetően számított erre a megoldásra. A várakozások tetejére eső érték, illetve a 2014 IV negyedévre eső addicionális 338 milliós büntetés viszont azt okozta, hogy a megkönnyebbülés kissé lassabban jön/jött a piacra. Sőt, kezdetben kisebb pánik is kialakult, és az árfolyam csak ma reggel indult el észak felé, hogy megküzdjön a 12,25 és 13 eurós árfolyam között levő számos ellenállással.

A Fiat csoport vezérigazgatója, Sergio Marchionne megszólalt a Ferrari leválasztásával kapcsolatban. Várakozásai szerint a márka több mint 7 milliárd eurót érhet. Egyelőre még nincs döntés az elődleges részvény kibocsátás méretével kapcsolatban.

A Volkswagen előzetes számait már február 27-én közzé tették, de a végleges eredményekről és a jövőbeli kilátásokról csupán tegnap számolt be a vezetőség. A megrendelések 4,2%-os növekedésének köszönhetően 10,1 millió autót adott el a német gyártó, amivel a 2018-ra kitűzött célszám már teljesült is. A teljes éves bevétel 202,5 milliárd euró, míg a működési eredmény 12,7 milliárd euró lett. A kifizethető osztalék mértékét 20%-kal 4,8 euróra emelte a menedzsment, ami 2% körüli osztalékhozamnak felel meg. A 2015-ös évben további 4%-kal emelkedhetnek az eladások, míg az üzemi marzs 5,5-6,5% között szóródhat majd.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.