BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Januárban 691 millió euró volt a külkereskedelmi többlet

Januárban 691 millió euró lett a külkereskedelmi többlet, ami jelentősen felülmúlta a várakozásainkat (400 millió euró). A kedvezőbb adat mögött véleményünk szerint az áll, hogy az előrejelzéseinkhez képest visszafogottabb lett az import növekedése, így pedig magasabb külkereskedelmi többlet keletkezett - olvasható az Erste elemzésében.

Az export euróban mért értéke 3,7%-kal bővült a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva, míg a behozatal esetében ez csupán 1% lett. Legfőbb kereskedelmi partnerünk továbbra is az Európai Unió, a kivitel 80% irányul oda, míg az export 76%-a onnan származik. Véleményünk szerint az év további részében a belső fogyasztás bővülésével az importnak is erősödnie kellene.
 

Piaci áttekintés
 
Folytatódott a másodpiaci hosszú kötvényhozamok emelkedése, az 5, 10 és 15 éves papírok hozamai 18-22 bázisponttal kerültek feljebb, míg a 3 éves kötvények hozama 13 bázisponttal lett magasabb. Ugyanakkor hozamgörbe rövid vége változatlan maradt. A 10 éves papírok másodpiaci hozama 3,49%-on áll jelenleg.

A tegnapi 3 hónapos DKJ-aukción nagyobb kereslet jelentkezett, mint a múlt héten, az 50 milliárd forintos keretre 83 milliárd forint értékben érkezett kereslet, az átlaghozam 1 bázisponttal magasabb lett az egy héttel korábbi aukcióhoz képest, így 1,62% lett.

Nemzetközi hírek, makrogazdaság:

A makrogazdasági naptár üres volt tegnap, ennek ellenére nagy mozgások voltak a börzéken. A negatív hangulatot a kamatemelési félelmekkel kapcsolatos spekulációk határozták meg, de az erős dollár és a csökkenő olajárnak köszönhetően gyengén teljesítő energiaszektor is lefelé nyomta az árfolyamokat.

Az eurózóna pénzügyminiszterei 315 milliárd eurós beruházási csomagról állapodtak meg, amely 4 évig tart majd. A spanyol, német, és francia kormány a nemzeti fejlesztési bankokon keresztül támogatni fogja a projekteket, míg Olaszországban a kormány maga járulhat hozzá 8 milliárd euróval a beruházásokhoz.

A kínai kiskereskedelmi forgalom az év első két hónapjában 10,7%-kal emelkedett, ami elmaradt a 11,7%-os várt növekedéstől. Az ipari termelés 6,8%-kal növekedett év/év alapon, míg a várakozás 7,8%-os bővülés volt. Ugyanakkor meg kell említeni, hogy a tegnap megjelent inflációhoz hasonlóan ezeket a számokat is torzítja a kínai újév.

Nemzetközi piacok

Nagy mozgások voltak tegnap a részvénypiacokon, a dollár látványosan erősödött tovább. Az EUR/USD kurzusa már 12 éves mélyponton jár, miután tegnap 1,085-ről 1,069-ig esett a kurzus, az 1,076-os támasz sem tudta megállítani a lejtmenetet. A következő megálló 1,05-nél húzódik.

Meglehetősen rossz volt a hangulat a tengerentúlon, közel 2%-ot estek a vezető indexek, így az idei emelkedésből már szinte semmi sem maradt (Dow -1,85%, Nasdaq -1,67%, S&P500 -1,7%).

Eladói nyomás alá kerültek az európai piacok tegnap. A DAX index 0,7%-ot, a CAC40 index 1,12%-ot, míg a FTSE 100 index 2,5%-ot esett.

Vegyes volt a kép Ázsiában: a Nikkei 0,3%-ot, a Shanghai index 0,1%-ot emelkedett, míg a Hang Seng index 0,6%-ot csökkent.

A WTI ára ma reggel 48,8 dollárra süllyedt, igaz korábban ennél mélyebben állt a kurzus. A kereskedők alapvetően a WTI-Brent különbség csökkenésére számítanak, miután a különbség egy hete éves maximumára nőtt. Az erős dollár hozzájárult tegnap mindkét iránymutató olajár csökkenéséhez, de különösen a Brent süllyedt, így a rés szűkült a két termék között. A hírek szerint a kínai import gyengült, ami segítette az árcsökkenést.

Az arany 1164 dolláron stagnált. A piac számít arra, hogy ezeken a szinteken beerősödik a fizikai kereslet az arany iránt, ami ellensúlyozza az erős amerikai gazdasági hírek és a szárnyaló dollár hatását. A Fed egy alelnöke szerint a korai kamatemelés veszélyezteti a gazdasági fellendülést, így egyelőre a Fed inkább kivár az emeléssel.

Vegyes képet mutattak a határidős piacok ma reggel, de a főbb indexek (Dow, S&P, Nasdaq, DAX) a pozitív tartományban voltak.

Napi kitekintő

Mario Draghi 9 órakor tartandó beszéde mellett brit ipari termelési adat érkezik majd. Természetesen a görög tárgyalásokkal kapcsolatos információk sem lesznek elhanyagolhatóak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.