BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Továbbra is az autógyártás húzza az ipart

A januári ipari termelés az első becslésnek megfelelően 5,3%-kal haladta meg az előző év azonos időszakában mért értéket, míg a munkanaphatástól tisztított mutató 7,7% lett - áll az Erste elemzésében.

A feldolgozóipar termelés 5,3%-kal nőtt januárban (év/év), melyen belül a több mint egyharmadát adó járműgyártás 11%-kal tudott bővülni, ami azt jelzi, hogy az autóipar továbbra is fontos húzóerő. A több mint 10%-os súllyal rendelkező számítógép, elektronikai, optikai termékek gyártása 5,4%-kal emelkedett tavaly januárhoz viszonyítva. Ezen felül még a kisebb súllyal bíró (7,6%) gumi, műanyag és nemesfém ásványi termékek gyártása tudott komolyabb növekedést felmutatni (10,8% év/év). A feldolgozóipari ágazatok rendelésállománya 30%-kal emelkedett év/év alapon. Összességében a várakozásoknak megfelelően alakult az ipari termelés volumene, ugyanis a tavalyi év első felében történt kétszámjegyű növekedés után lassulást láthattunk, ami feltehetően folytatódni fog idén is, és ennek megfelelően az éves átlag is alacsonyabb lesz a tavalyinál.
 
Piaci áttekintés
 
• Az előző napok hozamemelkedése után, tegnap minimális mértékű elmozdulást láthattunk néhány papír esetében, az 5 éves kötvények hozama 6 bázisponttal lett alacsonyabb, míg 15 éves papíroknál 3 bázispontos csökkenést láthattunk.

• Ma 12 hónapos DKJ aukciót és 3 éves változó kamatozású kötvényaukciót tart az ÁKK. Előbbi esetében 40 milliárd forint értékben lehet vásárolni, míg a 3 éves papír esetében 20 milliárd forintos keret van. 


 
Nemzetközi hírek, makrogazdaság:

A 31 nagybankból 28 megfelelt a Fed stressz tesztjén. A Deutsche Bank amerikai részlegének és a Banco Santander-nek újra el kell küldenie a tőkemegfelelésre vonatkozó terveit a hatóságnak, miközben nem emelhetnek osztalékot a bankok. A Bank of America feltételes engedélyt kapott az osztalék és a részvény visszavásárlási program emelésére, miközben bizonyos hiányosságokat pótolniuk kell. A JP Morgan és a Goldman Sachs zöld lámpát kapott, míg a Citigroup eredményei hatására a 2008-as válság óta először kapta meg az engedélyt az osztalék emelésére.
Aláírta az IMF a 17,5 milliárd dolláros ukrán mentőcsomagot a Reuters értesülései szerint. A 4 éves mentőcsomagért cserébe visszavágják a nyugdíjakat, miközben megemelik a nyugdíjkorhatárt és a költségvetési kiadásokat is jelentősen csökkentik az ukránok.
A Capital Economics elemzése szerint a „grexit” után Görögországnak „jobb dolga lenne az euró övezeten kívül”. Az első körös hatások a periféria szuverén kötvényhozamainak megugrását okozná, de az euró gyengülése miatt az európai vállalatok túlteljesíthetnék az amerikai tőzsdéket. A Fitch szerint sem kizárt Görögország távozása az euró övezetből, ami után az ország törlesztési csődbe kerülne.
Nagyot erősödött tegnap a török líra az euróval szemben. Az árfolyam áttörte a 200 napos mozgóátlagot (2,827) és egészen 2,75-ig esett a kurzus, ahol egy támasz is található. A mai zuhanás hátterében az állhat, hogy Erdogan államfő hivatala elmondta, hogy a jegybank egy független intézmény, és ezt szem előtt fogja tartani a kormány. Pedig eddig nagyon erős politikai nyomás nehezedett a jegybankra, Erdogan agresszív hangnemet használva szerette volna elérni, hogy erőteljesen csökkenjenek a kamatok. Úgy tűnik, hogy ez a kommunikáció változóban van, egyébként Erdogan tegnap délután egyeztetett a török jegybankelnökkel.
Egy kínai jegybankár szerint amennyiben 1% alá esik az infláció, akkor további monetáris lazításra érdemes számítani. Februárban az infláció 1,4% volt, azonban ebben szerepet játszott a kínai újév torzító hatása is. Januárban viszont mindössze 0,8% volt az infláció.

Nemzetközi piacok

• A dollár erősödése tegnap sem hagyott alább, az árfolyam 1,069-ről zuhant 1,054-ig, de az 1,05-ös támaszt is megérintette. Erről a szintről pattant vissza a kurzus a ma reggeli kereskedésben, a grafikon alapján már bőven itt az ideje egy korrekciónak.

• Nem volt izgalmas tegnap a kereskedés a tengerentúlon, alapvetően lefelé csorogtak a piacok, de zárásban csak mérsékelt esést mutattak az indexek (Dow -0,16%, Nasdaq -0,2%, S&P500 -0,2%).
A Dow Jones komponensei közül kimagasló, 2,2%-os teljesítménnyel az Intel lett a nap nyertese, a vesztesek közül pedig a Wal Mart (-19%) foglalhatta el a dobogó legfelső fokát.

• A FTSE 100 index továbbra is csak kullog a DAX és a CAC 40 index után, ugyanis 0,3%-ot emelkedett csupán, miközben a francia piac 2,4%-kal, a német piac pedig 2,7%-kal került feljebb.

• Kedvező hangulat uralkodott az ázsiai tőzsdéken: a Nikkei 1,4%-ot, a Hang Seng 0,5%-ot, a Shanghai index pedig 1,8%-ot ugrott a mai kereskedésben.

• A tegnapi készletadatot követően 48 dollár alatt is volt a WTI árfolyama, viszont ma reggelre ismét 48,5 dollárra nőtt a kurzus. Az USA készletei ismét nőttek, ezúttal 4,5 millió hordóval 448,9 millió hordóra. A piac egyre jobban figyeli ezt a mutatót, a becslések szerint májusig növekvő készletek és emelkedő nem-konvencionális termelés várható az Egyesült Államokból.
• Az arany viszont nem változott érdemben, az árfolyam továbbra is 1.160-65 dollár körüli sávban mozgott. A piacon az alacsony árat és a szárnyaló dollárt kompenzálja az erősebb fizikai kereslet. Továbbra is a kamatok változása a fő befolyásoló tényező, elsősorban a Fed politikája hat az arany árfolyamára.

• Vegyes képet mutattak a határidős piacok ma reggel.

Napi kitekintő

Makrogazdasági adatok nem igazán érkeztek tegnap, de a mai nap során már publikálják a szokásos heti friss segélykérelmek számait, illetve a kiskereskedelmi adatok érkeznek még Amerikából. Ezen felül az eurózónás ipari termelésre érdemes még figyelni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.