BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lejárnak idén az első tartós befektetési számlák

Idén lejárnak az első, 2010-ben indított tartós befektetési számlák, így a tulajdonosoknak év végéig dönteni kell az itt elhelyezett megtakarításokról – hívta fel a figyelmet tegnapi közleményében a K&H Alapkezelő. Zobor Zsuzsannának, a társaság vezérigazgatójának tájékoztatása szerint a számlák tulajdonosai dönthetnek úgy, hogy meghosszabbítják a szerződést, és továbbviszik a teljes összeget, amely így 2016. január 1-jétől egy új ötéves periódust kezd, megspórolva a gyűjtőévet. A folyamat azonban nem automatikus, így ehhez a tulajdonosok nyilatkozatára mindenképpen szükség lesz. Ha a tulajdonosok nem nyilatkoznak a számla folytatásáról, úgy a 2010-es tbsz automatikusan lejár, és az eddig ott nyilvántartott pénz és értékpapírok december 31-ét követően átkerülnek normál értékpapírszámlára.

Ám még nincs egységes álláspont a szolgáltatók körében – hívta fel a figyelmet a társaság –, hogy az ötéves ciklus végén lehetőség van-e a részleges kivételre. Ezzel kapcsolatban a jogszabályok pontosítása várható. – Az már most kijelenthető, hogy a befektetők egyértelműen akkor járnak jobban, ha nyilatkoznak a hosszabbításról, mivel ezzel csak nyerni lehet. Az első 5 év után igénybe vett adómentességet követően újabb 5 évig tbsz-en tartva a megtakarítást ismét kihasználhatóak az ezzel járó adókedvezmények, míg ha időközben fel kell bontani, úgy a megtakarítás a normál értékpapírszámlán tartott megtakarítások szerint adózik – érvelt Zobor Zsuzsanna.

Ha valaki idén már nyitott tbsz számlát, és azon gyűjti megtakarításait, akkor a nyilatkozattétel után a lejáró tbsz számláról az új tbsz-re kerül át a korábbi megtakarítás, tehát a két állományt összevonják. Fontos tudni viszont, hogy akár lejár, akár meghosszabbítódik a tbsz, a számlán lévő értékpapírok új bekerülési árat kapnak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.