BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hitelből kezdik az iskolát - Hat-hétmilliárdos extra adósságot hoz a szeptember

Több bank is akciózik személyi hitelekkel az iskolakezdés előtt, és nullaszázalékos THM-ű áruhitel is kapható, egyebek között számítástechnikai eszközökre. A lakosságnak nagy anyagi teher a szeptember, ilyenkor ugrik rekordszintre a folyószámlahitel, és a többi kölcsön is jobban fogy.

Az idén augusztusban is egymást érik az akciós személyi hitelek a bankoknál. Ez nem meglepő: az iskolakezdés ugyanis komoly anyagi terhet ró a családokra. „Tapasztalataink szerint a hiteligénylések száma az iskolakezdési időszakban érezhetően megnő” – mondták lapunknak az OTP szakértői. A CIB-nél úgy látják, augusztusban még csak a folyószámlahitelek és a kártyahitelek fogynak jól, szeptemberben viszont a személyi hitelek iránt is nő a kereslet.

A jegybanki adatok szerint is hagyományosan erős hónap a szeptember a személyi hitelezésben, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint tavaly a 12 hónap közül szeptemberben írták alá a legtöbb fogyasztási hitelszerződést, 19,1 milliárd forintnyit, de szinte minden évben megugrik a kilencedik hónapban a fogyasztási hitelek folyósítása. A folyószámlahitelek is mindig megugranak az iskolakezdés idején, minden idők legmagasabb lakossági folyószámlahitel-állományát például 2013 szeptemberében mérték, amikor a volumen meghaladta a 460 milliárd forintot. Összességében véve a lakosság körülbelül 6-7 milliárd forinttal növeli a fedezetlen hitelállományát az iskolakezdés idején.

Az árverseny hatása is egyre inkább látszik a személyi hitelek piacán. A fedezet nélküli kölcsönök sokáig rendkívül drágák voltak, az átlagos kamatuk a jegybanki kamatcsökkentése dacára sem mérséklődött érdemben az utóbbi hónapokig. A jegybank adatai szerint júniusban viszont egy átlagos fogyasztási hitel kamata már csak 15,58 százalékos volt, ehhez 17,65 százalékos THM társult. A folyószámlahitelek még drágábbak, ráadásul szinte egyáltalán nem reagál a kamatuk a jegybanki alapkamat csökkenésére, 23,6 százalék fölötti átlagos kamattal tudják igénybe venni az ügyfelek.

A legjobb személyihitel-ajánlatok kamata a jegybanki átlag körül alakul. A legolcsóbb kölcsönök THM-je 15,5 százalék körül van, az átlag azonban ennél magasabb. A személyi hitelekre is jellemző az a banki árazási politika, ami a lakáshitelekre: a legjobb adósok olcsóbban juthatnak hozzá a kölcsönhöz, mint a gyengébb minősítésűek. Az igazán kedvező árazású ajánlatok azoknak szólnak, akik legalább 250-300 ezer forintos havi nettó jövedelemmel rendelkeznek, bár valószínűleg éppen ez az a réteg, amelyik nem hitelből tervezi elindítani a gyerekeit az iskolába. Akkor is olcsóbb a hitel, ha valaki vállalja, hogy a jövedelmét a kölcsönt folyósító banknál vezetett számlára utalja, és aktív bankkártyahasználattal is mérsékelni lehet a kamatokat. A személyi hitelek döntő részénél egyébként a kamatok már nem változnak a futamidő során, évekre előre rögzítik ezeket a hitelintézetek.

A személyi hitelek mellett megjelentek az akciós áruhitelek is iskolakezdésre. A számítástechnikai üzletek közül több is kínálja 0 százalékos THM mellett ezeket a kölcsönöket, amelyeket általában az OTP, a Budapest Bank vagy a Magyar Cetelem Bank folyósít, jellemzően 10 hónapos futamidőre. Maguk az áruhitelek egyébként a személyi hiteleknél lényegesen drágábbak, a THM-jük 35-40 százalék között van, vagyis a hitelkártyákéval vetekszik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.