BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A jegybank kezében van a forint sorsa

A forintcélárak 295 és 325 között szóródnak a következő egy évre attól függően, ki mennyire gondolja komolyan, hogy a jegybank gyengébb árfolyamot szeretne.

Rég voltak annyira megosztottak az elemzők a forint kilátásait illetően, mint most, ami elsősorban a jegybank lehetséges szerepének köszönhető. Senki sem tudja ugyanis, hogy mit akar az MNB, illetve mennyire gondolja komolyan a forint esetleges gyengítését, emiatt a jövő év végére vonatkozó euró-forint célárfolyamok 295 és 325 között szóródnak.

A megkérdezett 52 régiós elemző és alapkezelő 38,1 százaléka számít a forint gyengülésére a következő hat hónapban – derül ki a német ZEW gazdaságkutató intézet és az Erste Bank által készített felmérésből. A szakemberek egyharmada nagyjából változatlan euró-forint árfolyamot vár, 28,6 százalékuk pedig a magyar deviza erősödésére számít. A fenti arányok jól jelzik, mennyire megosztott a piac a kilátásokat illetően, egyelőre senki sem mer biztosat mondani.

Ennek oka pedig az, hogy két fő tényező befolyásolja a forint árfolyamát: egyrészt a fundamentumok és a 2016-ra várható felminősítések alapján erősödnie kellene a devizának, másrészt viszont az elmúlt években jelentősen csökkent Magyarország sérülékenysége, ami akár gyengébb forintárfolyamot is lehetővé tenne. Utóbbi miatt egyre erősebbek a piacon azok a hangok, melyek szerint az MNB akár a forint gyengítésében vagy gyengén tartásában is érdekelt lehet, a további lazítással gátat szabhat a várható felértékelődésnek.

A napokban frissítette jövő évi prognózisát a Goldman Sachs, az amerikai bank szakemberei 2016 végére 325-ös euró-forint árfolyammal számolnak. A magyar deviza gyengülésében szerintük szerepet játszhat az, hogy a Fed várható kamatemelésével csökken majd a hozamfelárunk, viszont az elemzők azt jósolják, hogy az MNB sem fog ellenkezni a gyengébb forint láttán. A Commerzbanknál arra számítanak, hogy a jegybank a jelenlegi 1,35 százalékról egy százalékra vágja majd az alapkamatot 2016-ban, azt követően, hogy az EKB kiterjeszti eszközvásárlását várhatóan idén decemberben. Ez pedig a forint gyengülését is magával hozhatja, 2016 végére szerintük is 325-ig emelkedhet az euró árfolyama.

A Crédit Agricole a jelek szerint nem hisz abban, hogy az MNB komolyabb forintgyengülésben lenne érdekelt, a francia cég elemzői szerint már 2016 közepére 300 körül lehet az euró ára, egy éven belül pedig 295-ig erősödhet a forint. Hasonlóan vélekednek a Danske Bank szakértői, akik 300-as árfolyamot várnak a jövő év végére.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.