BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mikor éri meg Bitcoinba fektetni?

A Bitcoin a világ legkedveltebb virtuális pénze, amelyet befektetésként és fizetési eszközként is használnak, a mögötte lévő technológiát pedig a világ nagybankjai is kutatják.

A Bitcoin olyan virtuális pénz, amelyet nem felügyel egyetlen jegybank vagy kormányzat sem, mégis alkalmas arra, hogy digitális fizetési eszközként használják. Ezt a Bitcoint működtető technológia, a blockchain teszi lehetővé, amelynek gyakorlati hasznosítását már a világ legnagyobb bankjai, kártyatársaságai és technológiai cégei is vizsgálják. A Bitcoint a legenda szerint egy japán programozó, Nakamoto Szatosi hozta létre, hogy a hagyományos pénzügyi rendszernek legyen egy szabályozóktól független alternatívája.

A Bitcoin közgazdaságilag nagyjából ugyanazokkal a tulajdonságokkal rendelkezik, mint a hagyományos készpénz. Nagy különbség viszont, hogy a Bitcoin alacsony költség mellett a világ egyik pontjáról a másikra juttatható alig 10 perc alatt, ráadásul anonim módon is üzletelhetnek vele. Az értékét a működését biztosító hálózat és a belé vetett bizalom jelenti, illetve az algoritmusa garantálja, hogy egységnyi új Bitcoin kibocsátása idővel egyre nehezebb informatikai feladatot jelentsen, és a létrehozható Bitcoinok száma is véges.

A gyakorlatban alapvetően két dologra használják: vagy fizetnek vele (jellemzően e-kereskedőknél), vagy befektetésként tekintenek rá. Utóbbi esetben fontos, hogy a hagyományos számlapénztől eltérően a Bitcoin látra szóló kamatot nem fizet, viszont a hagyományos pénzre váltásával és visszaváltásával foglalkozó tőzsdéken jegyzett árfolyammal rendelkezik. Erre az árfolyamra lehet spekulálni, egyes forex szolgáltatóknál bináris opciókkal még shortolni is lehet a Bitcoint.

Míg a részvényeknél például a fundamentumok, a negyedéves gyorsjelentések és a működési környezet elemzése támpontot adhat az árfolyam jövőbeli változásához, addig a Bitcoin árfolyamát szinte lehetetlen fundamentális alapon előre jelezni. Az eddigi tapasztalatok szerint viszont a technikai elemzés segíthet a kereskedésében, illetve az is vonzó befektetéssé teheti, hogy a Bitcoin árfolyama indulása óta több százszorosára emelkedett.

Például az egyik nagy amerikai Bitcoin-tőzsdén, a Bitstampen a 2011 végén jegyzett 6 dolláros árfolyam több mint 55-szörösét, 334,5 dollárt adnak ma a Bitcoin egyetlen egységéért. A Bitcoin körüli felhajtás 2014 végén tetőzött, akkor 1100 dollár felett is járt az árfolyama, de senki nem tudja megjósolni, hogy ez nem esik-e holnap a felére. Összességében a rendkívül volatilis árfolyama miatt extrém kockázatos befektetés Bitcoint vásárolni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.