BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jön az új forintosítás

Az autóhitelesek harmada kaphat olyan levelet, hogy a forintosítás után nő a törlesztőrészlete. Nem érdemes azonnal nemet mondani az ajánlatra.

Szűk két hetük maradt még a bankoknak és a pénzügyi vállalkozásoknak arra, hogy postázzák a devizaalapú autó-, illetve személyi hitelek forintosításáról szóló ajánlatukat a fogyasztóknak. A Magyar Nemzeti Bank tájékoztatása szerint 242 ezer élő szerződést érint most a forintosítás, ebből több mint 215 ezer az autóhitel. A levél átvétele után az adósoknak 30 napjuk van arra, hogy eldöntsék: átváltják-e a hitelüket a felajánlott feltételek mellett. A svájcifrank-alapú hitelekben érintetteknek kevés veszítenivalójuk lehet, hiszen le nem járt tartozásukat tavaly novemberi, 256,47 forintos árfolyamon forintosítják, ami körülbelül 10 százalékkal kedvezőbb a tegnap 286 forint körüli kurzusnál, vagyis a hitelük tizedétől megszabadulhatnak. Az euróhitelesek is jobban járnak, de nem ennyire, az augusztus 19-i állás szerint megállapított 308,97 forintos váltási árfolyam még egy százalékkal sem alacsonyabb a jelenlegi piacinál. A hiteleket annuitásossá kell alakítani, ez sok esetben a részletek növekedését eredményezheti. Az autóhiteleknek legalább az egyharmada például az árfolyam-különbözetet felhalmozó úgynevezett balloon vagy bullet típusú konstrukció volt. Akik ilyet vettek fel, folyamatosan ugyanakkora részleteket fizettek, eközben viszont a forint gyengülése miatt jelentős tartozásuk halmozódott fel, amelyet a futamidő végén kellene befizetni. Ez a folyósított összeg 50 százalékát is elérheti – figyelmeztetett az MNB.

Az érintettek valószínűleg olyan ajánlatot kapnak majd, amelyben a törlesztőrészletük nő, és a futamidő is hosszabbodhat, cserébe viszont megúszhatják a lejárat végi gigantikus fizetni valót, ráadásul megnyerik a váltásnál a 10 százalék körüli árfolyamkedvezményt is. Aki túl magasnak találná az ajánlott törlesztőrészleteket, annak is érdemes megfontolnia a forintosítást – tanácsolja Freisleben Vilmos, az MNB igazgatója. A pénzügyi intézményekkel ugyanis lehet még alkudozni a hitel ismételt átstrukturálásáról. Szintén tárgyalhatnak majd a bankokkal azok, akiknek kombinált hitelénél a tőketörlesztés valamilyen megtakarításból történt volna. Akinek annuitásos hitele volt korábban, és nem volt lejárt tartozása, az valószínűleg a törlesztőrészletek csökkenését tapasztalja majd, lejárt követelések esetében viszont nőhetnek a havonta fizetendő terhek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.