BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nyerő volt a Bitcoin

Miközben az arany 9 százalékkal lett olcsóbb, és az energiahordozók 40 százalékot estek, van olyan befektetés is, amely 37 százalékot hozott a konyhára: a Bitcoin.

Tavaly év elején egy uncia aranyért 1167 dollárt fizettek, ma nagyjából 9 százalékkal kevesebbet adnak érte. Az amerikai részvényindexek többnyire stagnáltak, az energiahordozók pedig nagy esést szenvedtek el, az S&P GSCI Energy index 40 százalékkal került lejjebb 2015 eleje óta. Utóbbi zuhanását elsősorban az olaj mélyrepülése okozta, a WTI ugyanis 42, a Brent nyersolaj árfolyama 45 százalékot esett.

Eközben viszont volt olyan alternatív befektetés is, amellyel sokat lehetett keresni: a legkedveltebb virtuális pénz, a Bitcoin dollárral szembeni árfolyama 37 százalékkal erősödött 2015-ben. Magyar szemmel persze mondhatnánk, hogy a BUX index majdnem 45 százalékot ment, ami még ezt az emelkedést is felülmúlja, de az alacsony hozamkörnyezettel küzdő fejlett piacokon igencsak nehéz volt olyan eszközosztályt találni, ahol érdemi árfolyam-emelkedésből profitálhattak a befektetők.

2010 júliusában még nem igazán vette komolyan a világ a Bitcoint, akkor egy egységét 0,6 dollárért lehetett megvenni. Ha valaki az elsők között szállt be, és még mindig nem adta el a Bitcoinjait, akkor kb. 713-szorosát éri most a befektetése. De azt is látni kell, hogy 2013 végén 1000 dollár körül is járt a kriptopénz árfolyama, és napok alatt is hatalmas ingadozásokat mutatott a kurzusa a létezése óta eltelt közel hat évben. 2015-ben január közepén esett éves mélypontra, 177 dollárra az árfolyama, majd néhány lokális csúcs után az év utolsó negyedévében teljesített kiemelkedően.

A rali egyik oka lehet, hogy a Bitcoint működtető technológiát, a blockchaint a világ egyre több nagybankja és hagyományos pénzforgalmi szereplője kutatja, és tetemes összegeket fektetnek be ezzel foglalkozó cégekbe. Ez megerősítheti magába a kriptopénzbe vetett befektetői bizalmat is, sőt a hétköznapi használatára is ösztönző hatással lehet. Ezenkívül október elején végre elindult az olimpikonként és Mark Zuckerberg beperelőiként is ismert – és nem mellesleg Bitcoin-milliomos – Winklevoss fivérek saját alapítású New York-i tőzsdéje is.

Más vélemények szerint már az is sokat segít a Bitcoinnak, ha éppen elmaradnak azok a botrányok, amelyek újra és újra elbizonytalanítják a befektetőket. Az év utolsó negyedévében csak egy ilyen negatív hírhullám sújtotta a kriptopénzt arról, hogy az Iszlám Állam részben Bitcoinban gyűjt adományokat a sötét weben, de még ez sem viselte meg igazán az árfolyamát. Egy biztos: aki Bitcoinba fektet, nagy kockázatot vállal, de nagyot is nyerhet vele.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.