BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rekordévet zárt a JP Morgan

Tíz százalékkal, 5,43 milliárd dollárra nőtt a JPMorgan Chase & Co. amerikai nagybank negyedik negyedéves nyeresége, köszönhetően annak, hogy kevesebbet kellett költenie bírságokra és jogi képviseletre, valamint alkalmazotti juttatásokra. Emellett a korábban becsültnél kisebb terhet jelentett számára tőkehelyzetének rendezése. A jogi kiadások 2014 záró negyedévének eredményét még 990 millió dollárral rontották, ezúttal csupán 99 milliót kellett erre kifizetni. A bérköltségeken sokat fogtak az év során végrehajtott mintegy 7 ezer fős leépítéssel. Most 234,6 ezren dolgoznak a legnagyobb amerikai banknál. Az 1,32 dolláros egy részvényre eső eredmény (EPS) 5 centtel haladta meg a Bloomberg elemzőinek konszenzusát. Az üzletmenetet negatívan befolyásolta, hogy egyre nő a banknak a nyersanyagtermelő és energetikai vállalatok számára nyújtott korábbi hitelek utáni kockázata. A JP Morgannek emiatt egy év alatt 49 százalékkal 1,3 milliárd dollárra kellett növelnie a céltartalékát.

Az egész év alapján kimagaslóan teljesített a JP Morgan: adózott profitja 24,4 milliárd dollárra, az EPS pedig kerek 6 dollárra nőtt. Az éves eredmény után 11 milliárd dollárt osztanak szét részvényeseik között. A bank 2000 milliárd dollárt helyezett ki tavaly, ennek a feléből ügyfeleinek tőkeemelését támogatta. A frissen kihelyezett hitelek közül a vállalkozásokra 705, a magánszemélyekre 233 milliárd jutott. Mostohán kezelték a kis- és középvállalkozásokat, nekik csupán 22 milliárd dollár kölcsönt folyósítottak. Az állami, szövetségi és önkormányzati szerveket, intézményeket 68 milliárd dollárt hitelezték meg.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.