BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rubelcsapdában az OTP

Szabadesésben a rubel, sem a dollárral, sem a forinttal szemben nem volt még olyan gyenge, mint most. Ez fájhat az OTP-nek is.

A rubel látványos gyengélkedése komoly érvágást okozhat az OTP-nek is, amelynek orosz leánybankja korábban sikertörténetet írt, mostanra azonban inkább a nagy veszteségektől, fiókbezárásoktól és elbocsátásoktól hangos. Több csatornán keresztül is negatívan hat a magyar bank üzletmenetére az orosz deviza gyengülése, azt azonban érdemes szem előtt tartani, hogy az OTP orosz ágának működtetése már közel sem olyan fontos a bankcsoportnak, mint volt egy-két évvel ezelőtt.

Az OTP ugyanis az orosz–ukrán katonai konfliktus, a Moszkvát sújtó szankciók, a gazdasági lassulás és a fogyasztási hitelezési piaci lassulás miatt visszafogta a hitelezését, bankfiókokat zárt be, és alkalmazottakat bocsátott el, több termékének és szolgáltatásának értékesítését is szünetelteti, illetve visszafogta. Mostanra az orosz bank mérlegfőösszege a teljes bankcsoporténak már csak az 5 százalékát adja, a nettó hitelállomány 6,3, a betétállomány 4,1 százalékot ad az OTP-csoporton belül. A kockázatok szempontjából örömteli hír az is, hogy az anyabanki kitettség is folyamatosan csökken.

Ennek ellenére az orosz bank még húsba vágó veszteségeket tud okozni: 2015 első kilenc hónapjában közel 18 milliárd forint volt az orosz OTP vesztesége. Elemzők az egész évre 20 milliárd forintot meghaladó veszteséggel számolnak, ez az összeg pedig már bankcsoporti szinten is jelentős. A helyzet idén már normalizálódhat, az elemzői várakozások átlaga alapján az OTP Oroszországban 2 milliárd forint profitot érhet el, ez azonban még mindig jócskán elmarad a csúcsévek eredményétől.

Ez pedig részben a meredeken gyengülő rubelnek tudható be, amely több csatornán keresztül is negatívan hat az OTP-re. Egyrészt a rubelgyengülés miatt az importárak emelkednek, ez pedig visszafogja a hitelkeresletet azokban a szegmensekben – például az áruhitelezésben –, ahol az OTP aktív Oroszországban. A hitelkihelyezések csökkennek, így a bank bevételei rubelben is visszaesnek, ráadásul a gyengülő rubel miatt a forintban kimutatott bevételek még alacsonyabbak.

Az orosz OTP az elmúlt negyedévekben folyamatosan csökkentette működési költségeit, már rubelben is, de a rubelgyengülés miatt forintban még inkább csökkentek a költségek. Itt azonban több hatás is dolgozik egymással szemben: míg a bérköltségek rubelben merülnek fel, addig például az IT-költségek és a bérleti díjak dollárban fizetendők. Éppen ezért e költségek is növekednek a rubel gyengülésével, ráadásul a devizaalapú, elsősorban dollárban denominált hitelek törlesztőrészletei is emelkednek. Mindez pedig a hitelportfólió romlásához, végső soron az orosz OTP profitját apasztó magas céltartalékoláshoz vezet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.